Družina

(Foto: Thinkstock)

Otrok bi najraje slišal, da ga imata mamica in očka najraje na tem svetu, raje kot bratca ali sestrico. Toda bolje bo, da odgovorite, da imate oba enako radi, vsakega na drugačen način.

Nemški psiholog Wolfgan Bergmann trdi, da starši ne gojijo enakih čustev do sveh otrok. ''Lahko se zgodi, da vas en izmed otrok nekoč spravi ob živce, da se trenutno ne razumete z njim najbolje ali pa ne želite sprejeti njegovega specifičnega vedenja. Ampak to je samo površinsko. Ampak na dnu srca ima vsaka psihično zdrava mama rada svoje otroke in to na poseben način.''

Staršem, ki niso prepričani v svojo ljubezen do otroka, Bergmann svetuje, da si zamislijo, da je njihov otrok bolan. Na vprašanje, kaj bi vsaka mama naredila v takšnem primeru, bi odgovorili: ''Dan in noč bi bdela zraven njega,'' čeprav bi bila v tistem trenutku jezna na otroka. bi bila zraven njegove postelje.

Roko na srce, starši z enim izmed otrok lažje shajajo. Po navadi je to malček, ki bolj odgovarja njihovim pričakovanjem in z njim so bolj čustveno povezani, ker je ljubek in jim je privržen. Njegove sestre in bratje to opazijo. Zato je zelo pomembno, kakšne signale oddajate; če je eden izmed otrok ljubosumen, je prav, da mu posvetite več pozornosti. Nenehno odbijanje ga po prizadelo, še posebej, če bodo ostali uživali v vaši pozornosti.
Svetuje, da nikoli ne primerjate bratov in sester med sabo in da se morate obvezno vključiti, če drug drugega ponižujejo.

Če vsakega otroka motivirate na primeren način in mu namenite dovolj pozornosti , bosta ljubosumje in dvom ostala v mejah normale.