Kolesar

Otroka lahko na kolesu vozite do njegovega osmega leta. (Foto: iStockphoto)


Pri enem letu, odvisno od velikosti in teže otroka, pa tudi od njegove pripravljenosti, lahko otroka s sabo peljete na izlet kar s kolesom. Otroški sedež na kolesu lahko namestite spredaj in zadaj, po izkušnjah staršev pa je bolj priporočljiva namestitev za hrbet, kajti tako je otrok zaščiten pred vetrom.

Kakšen sedež?

Izbira otroških sedežev, ki jih namestite na kolo, je na tržišču zelo bogata, pomembno je, da ima ojačan varnostni pas na ramenskem delu, da ga otrok ne more sam odpreti, udobno oblikovano naslonjalo, povečano stransko zaščitno plastiko in stopalke za noge. Pri nakupu se osredotočite na to, da sedež zagotovo ustreza višini in teži otroka, da se ga da trdno pritrditi na kolo.

Ste dober kolesar?

Razmislite tudi o tem, ali ste sploh dober voznik oziroma kolesar, sedež in otrok vas namreč ne smeta ovirati pri vožnji, zaradi tega ne smete imeti manjšega pregleda nad tem, kaj se dogaja okrog vas v prometu.

Zakon o varnosti cestnega prometa

Prav tako vedite, da večjih in starejših otrok ne boste mogli peljati tako, ampak bodo morali samostojno kolesariti. Zakon o varnosti cestnega prometa namreč v 103. členu predpisuje: ''Na kolesu je dovoljeno prevažati otroka, mlajšega od osem let, če je na kolesu pritrjen poseben sedež za otroka in je kolo dodatno opremljeno s stopalkami za noge, ki morajo biti prilagojene velikosti otroka.''

Kolesar

Čelada je obvezna! (Foto: iStockphoto)

Čelada je obvezna!

In ne pozabite – vaš otrok mora imeti na glavi čelado, kljub temu da ne kolesari sam!

Kolesarite po kolesarki stezi!

Kolesariti morate po kolesarskem pasu ali stezi, če pa je ni, pa vozite ob desnem robu vozišča v smeri vožnje.