Včasih starši resnično ne vedo, kje je meja med spodbujanjem otroka in pretiranim pritiskanjem nanj. Navajamo sedem znakov, ki kažejo, da od svojega sina ali hčerke pričakujete preveč, in se resnično morate omejiti, umiriti.

Otrok neuspeh skriva.

Če otrok skriva svoj neuspeh pred vami ali pa se je zaupal komu drugemu, je zelo verjetno, da se boji vaše reakcije. Strah ga je, da vas bo z resnico razočaral ali razjezil.

Otrok ne uživa v tem, kar ga veseli.

Še nedolgo tega se je otrok zanimal za določeno interesno dejavnost, imel konjiček, zadnje čase pa ne uživa več v njem. Razmislite, ali ste preveč pritiskali nanj, preveč zahtevali …

Starši in otrok

Od otroka vedno nekaj pričakujete, zahtevate ... Čas je, da se ustavite! (Foto: iStockphoto)

Pomemben vam je rezultat.

Na raznih tekmovanjih želite, da bo vaš otrok najboljši, da bo domov prinesel medaljo in priznanje, ne zanimajo vas njegovo sodelovanje, želja, značaj, kako iznajdljiv je …

Ne uživate v otrokovih aktivnostih.

Včasih ste z veseljem opazovali svojega otroka pri neki določeni aktivnosti, danes bledo zrete, kaj počne. Njegova dejanja vam ne predstavljajo užitka, zanima vas samo, ali je pri tem boljši od drugih, in razmišljate, kaj še bi lahko storili, da bi pri vsem izstopal, blestel.

Otrok je pogosto utrujen in slabe volje.

Ko starši preveč pritiskajo na otroka, od njega zahtevajo, da je v vsaki situaciji popoln, lahko njegovo telo reagira z utrujenostjo. Za takšnega otroka je tudi značilno, da je vedno slabe volje.

Otrok se pogosto poškoduje.

Če otrok obiskuje športno dejavnost in se med njo dostikrat poškoduje, je mogoče vse skupaj prenaporno zanj. Če ga ta šport kljub poškodbam še vedno neizmerno veseli, mogoče zahtevate od njega prevelik uspeh, lahko pa nanj preveč pritiska tudi trener. Razmislite in preverite …

Starši in otrok

Namesto da vedno pritiskate na otroka, da bo v vsem najboljši, ga spodbujajte, pohvalite, mu prisluhnite, se z njim veliko pogovarjajte ... (Foto: iStockphoto)

Otrok se zaveda vaše ljubezni le ob uspehu.

Če otroka pohvalite le, ko zmaga, bo mislil, da ga imate le takrat radi in da vam je njegov uspeh najpomembnejši.

Pomembno je,

► da imate svojega otroka radi, ne glede na dosežen uspeh,
► da mu vedno stojite ob strani, četudi ni najboljši,
► da se z njim o vsem pogovarjate, o slabih in dobrih stvareh,
► da mu nudite neizmerno ljubezen vsak dan, vsak trenutek, ne glede na rezultate, ocene, dosežke …,
► da v vas vedno vidi zaščitnika, osebo, ki ga bo potolažila, objela, skrbnika z brezpogojno ljubeznijo,
► da ste ob njem, ko je srečen, zadovoljen, žalosten, razočaran …
 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na