Oče

Ko moški postane oče, se v njem prebudijo še neznana čustva. (Foto: Profimedia)


Raziskovalci so ugotovili, da po rojstvu potomca moškemu upade raven hormona testosterona, to pa mu omogoči, da postane kot oseba nežnejši, pozornejši, bolj čustven … Testosteron je hormon, ki spodbuja moško seksualno stran, agresivnost, fizično moč, njegova raven je najvišja pri mladih in neporočenih moških, ki nimajo otrok. Ko postane oče, se vse skupaj spremeni, pravzaprav spremenijo v drugo osebo. Iz njega izbruhnejo nežnost, čutnost, modrost, toplina, sočutnost in še in še bi lahko naštevali.

Če ste se drage dame do sedaj spraševale, kam je izginil vaš ''mačo'', ko je v porodnišnici na dan prijokal njegov sin ali hčerka, zdaj veste. Temu botruje hormon in na to ne morete vplivati. Ko opazujete svojega otročka z njegovim očkom, se tudi v vas porajajo čustva nepopisne sreče …

Očki imajo dandanes zelo pomembno vlogo pri vzgoji otrok, zato se mamice poskušajte zadržati, ko počnejo nekaj, kar vam ni všeč. Oni bodo po svoje previli in oblekli otroka in še vedno se bo vajin sonček počutil odlično. Izogibajte se povedim: ''Tega ne počneš pravilno! Ti ne znaš! Tako mi ne pomagaš! Pojdi stran …'' Namesto tega jih raje spodbujajte, pohvalite in uživajte v nepozabnih družinskih trenutkih.