Certificirana aromaterapevtka Melani Kovač je izpostavila, da aromaterapija ni namenjena le ženskam, temveč tudi moškim, ki se želijo negovati z naravno kozmetiko in na naraven način odpraviti plešavost, ki pesti 50 odstotkov moških, med njimi so tudi mlajši od 50 let. Mnogim pa se zaradi tega, ker so ves dan v službi v istih nogavicah in čevljih zelo potijo noge, kar vodi k neprijetnemu vonju in nastanku glivic. Tudi te neugodne simptome lahko ublažijo z mešanico eteričnih olj.

aromaterapija

Aromaterapija je namenjena tudi moškim! (Foto: iStockphoto)

Kaj je aromaterapija in ali je namenjena samo ženskam?

Aromaterapija je veja komplementarne medicine, ki uporablja eterična olja za ohranjanje zdravja in psihofizičnega ravnotežja. Namenjena je vsem – moškim, ženskam, otrokom, hišnim ljubljenčkom ...

Ali so naravni kozmetični pripravki primerni tudi za moške?

Vsekakor. Naravni kozmetični pripravki so primerni za vse, saj jih lahko prilagodimo vsakemu posamezniku, in sicer glede na sestavine in koncentracije eteričnih olj.

Kaj od kozmetike pa bi sploh potreboval moški?

To je seveda odvisno od osebne navade. Moški lahko uporabljajo tonik po britju, ustno vodico, kreme za roke ali obraz, dezodorant, parfum ...

deodorant

Razpršilec po britju si lahko pripravite iz hidrolatov. (Foto: iStockphoto)

Recept za razpršilec po britju, ki je primeren tudi za občutljivo kožo!

Najbolj preprost način aromaterapevtske izdelave razpršilca po britju, še posebej za občutljivo kožo, so samo hidrolati (soproizvodi procesa destilacije rastlinskega materiala, pri katerem se pridobivajo eterična olja) brez eteričnih olj. Lahko uporabite samo en hidrolat, na primer sivko, kamilico, cipreso, rožmarin, brin ... ali pa jih zmešate skupaj. Za občutljivo kožo priporočam mešanico 1/3 hidrolata rimske kamilice, 1/3 hidrolata sivke ter 1/3 hidrolata damaščanske vrtnice. Rimska kamilica bo pomirila morebitna vnetja, sivka v kombinaciji z vrtnico pa bo regenerirala in pomagala zaceliti kožo ter delovala kot blag hemostatik.

Z naravno kozmetiko si lahko pomagajo tudi v boju proti izpadanju las. Katera eterična olja so zares koristna?

Eterična olja, ki pomagajo pri rasti las, so vsi kemotipi rožmarina (dviguje krvni pritisk) in cedre, brin (lahko draži ledvice), vetiver, cipresa, pačuli, ylang ylang in sivka. Od osnovnih olj pomešajte olivno z oljem pšeničnih kalčkov ali ricinusovim.

Moški se soočajo tudi z zelo neprijetno težavo – potenjem nog. S katero mešanico eteričnih olj lahko ublažijo potenje in neprijeten vonj?

Poskusite z dvema kapljicama limone, eno kapljico žajblja in tremi kapljicami lavandina (hibrid sivke, ki vsebuje večji odstotek alkoholov in je zato močnejši antiseptik od eteričnega olja prave sivke). To mešanico lahko daste v 10 ml osnovnega olja jojobe in namažete na stopala ali naredite kopel za noge tako, da mešanico kapnete na žlico soli ali jabolčnega kisa in vse skupaj vmešate v vodo za kopel za noge.

Obstajajo tipično moška eterična olja? Mogoče z določenim vonjem?

Tipični moški vonji so lesni vonji in mediteranske začimbe, kot na primer rožmarin, brin, cedra ...

Ste vedeli, da lahko z eteričnimi olji popestrite praznično vzdušje?

plešavost

Rast las lahko spodbudijo eterična olja. (Foto: iStockphoto)

 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na