Življenje je nepredvidljivo in gre včasih v popolnoma drugo smer, kot smo si sprva želeli in zamislili. Prav zato marsikateri starši (zlasti mama) ostanejo sami z otrokom. Ne glede na to, ali se zgodi ločitev ali smrt partnerja, samohranilstvo ni nikoli enostavno. A roko na srce – ni pa tudi zelo tragično, če se le potrudimo in usmerimo vse sile v to, da še vedno živimo kakovostno. Dovoliti si je treba pomoč bližnjih in se enostavno odločiti, da bomo kljub vsemu živeli osrečujoče in izpolnjujoče življenje. Najhuje je, če v neskončnost gojimo razočaranje, jezo, žalost in zamere in se pri tem čustveno opiramo le na otroka. Kako si znova osmisliti življenje, preverite v spodnjih vrsticah.

Stari starši

Prosite za pomoč mamo, taščo, prijateljico. (Foto: iStock)

Dovolite si podporo najbližjih

Včasih je ponos nekaterih staršev samohranilcev enostavno prevelik, da bi si dovolili pomoč – a dejstvo je, da jo potrebujejo vsi. Ne glede na to, ali se podpora dotika financ, varstva otrok ali psihološke pomoči v smislu poslušanja in nasvetov, pomembno je, da znate stvari spustiti iz rok in si dovoliti, da vam priskočijo na pomoč najbližji, ko to potrebujete. Morda želite dokazati, da zmorete sami, a raje glejte na vse skupaj tako, da bo na koncu za vaju z otrokom dobro. Starši ali najbližji prijatelji so vam lahko v veliko pomoč pri gospodinjskih opravilih, varstvu otroka, pa tudi kakšnem finančnem posojilu, ko vam gre za las.

Preberite še: Ko mamica ostane sama ...

Vzdržujte vsakodnevno rutino

Družinska rutina daje občutek varnosti, urejenosti in predvidljivosti, tako pri odraslih kot otrocih. Zato skušajte svoje dneve oblikovati tako, da boste imeli redne obroke ob istih urah, odhod v vrtec ali šolo, prostočasne aktivnosti, igro, odhod v posteljo. Otrok bo tako sledil strukturi dneva, kar mu bo dajalo občutek obvladljivosti in ustaljenosti. Nič ni narobe, če se včasih kakšna aktivnost prilagodi, pomembno je, da v dnevu velja nekakšen red.

Pri vzgoji bodite konsistentni

Tudi striktna in skladna vzgoja vzbuja otroku občutek varnosti, saj v tem primeru natančno ve, kaj se od njega pričakuje, kakšna pravila mora upoštevati, katero vedenje je nesprejemljivo in čemu mora slediti. To daje otroku pomemben okvir, znotraj katerega oblikuje zavedanje, kaj je prav in kaj narobe. Če ste še vedno v stiku z bivšim partnerjem, se dogovorita, čemu bosta dosledno sledila oba, in se tega skušajta tudi držati – nič ni za otroka bolj stresnega kot to, da starši spodkopavajo drug drugega.

Otrok in starši

Naj otrok ne postane vaš čustveni partner. (Foto: iStock)

Preberite še: Kako otroka soočiti z ločitvijo?

Bodite iskreni

Skoraj zagotovo bo prišel čas (če še ni), ko vas bo otrok začel spraševati o spremembah v družini, o odsotnosti enega od staršev. "Zakaj pa jaz nimam očija?", "Zakaj pa mi živimo tako, da sem sam s tabo?!" Te stvari niso nikoli lahke, a kljub vsemu bodite iskreni do otroka. Na vprašanja odgovarjajte pošteno, odprto in starosti primerno. Poskrbite, da otroka potolažite, če je to treba, in poskrbite, da bo dobil vso podporo in pomoč, če se pojavijo težja čutenja, kot so žalost, strah, jeza.

Preberite še: Kako se soočiti z otrokovimi negativnimi čustvi – strahom, žalostjo, sramom ...

Naj otroci ne bodo vaš ’čustveni partner’

Največja napaka, ki jo lahko naredite kot razočarani starš samohranilec, je, da se čustveno oprete na otroke, kar pomeni, da postanejo vaši nadomestni čustveni partnerji. To pomeni, da jim zaupate svoje strahove, jezo nad bivšim partnerjem, se zjočete pred njimi, a ne pozabite, da so to otroci, ki niti približno še niso čustveno zmožni predelati takšnih čutenj ali vam biti v oporo. Omogočite otrokom normalno otroštvo, brez nepotrebnega obremenjevanja z vašimi frustracijami. V takšnem primeru se raje obrnite na odrasle prijatelje, starše, sodelavce … komur koli, ki mu zaupate.

Malček govori

Kljub zgodbi, ki je za vami, ohranite otroku brezskrbno otroštvo, kolikor je to mogoče. (Foto: Profimedia)

Vzemite si čas za otroke ...

Čeprav zna biti staršem samohranilcem neizmerno težko, si le vzemite čas za kakovostno preživet čas z otrokom. Lahko so to sprehodi v naravo, branje pravljic, miselne igre ali le poslušanje glasbe skupaj. Osredotočite se na vajin odnos.

… in vzemite si čas tudi zase ter ostanite pozitivni

Ob vseh odgovornostih je treba najti tudi čas zase, saj se nehote zgodi, da se ujamete v krog nezadovoljstva, zagrenjenosti in izčrpanosti. To so lahko redna srečanja s prijateljicami, obiski pri starših, športne aktivnosti, razvajanje telesa ali kaj drugega, kar vam pogreje srce. Kljub vsemu je pomembno ohraniti pozitiven pogled na življenje, čeprav se morda sliši težko. Vzdržujte redno prehrano, spanje, obvladujte stres in skušajte najti ravnotežje. Če imate pogosta obdobja žalosti ali tesnobe, je priporočljiv obisk pri osebnemu zdravniku ali strokovnjaku. Nič ni hujšega kot to, da si zaradi nekega slabega dogodka, ki se nam je pripetil, ne dovolimo zares v polnosti živeti.

Preberite še: 5 hitrih nasvetov za samohranilce

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.