V nadaljevanju vam podajamo nekaj ključnih elementov, ki je dobro, da jih vključite v vzgojo vašega otroka. Tako vam bo uspelo, da bo vaš otrok srečen in bo zaupal v svoje vrline. Prav tako se bo naučil razlikovati med dobrim in slabim.

Dovolite otroku da se igra!

Primarna naloga otroka je igranje in tega mu nikakor ne poskušajte vzeti. Naučite se ceniti njegovo tekanje, razgrajanje, skrivanje, petje, kričanje, vriskanje … po stanovanju. Zavedati se morate, da se otrok prav skozi igro veliko nauči.

Mamica in dojenček

Poljubov in objemov ni nikoli preveč! (Foto: iStockphoto)

Vedno mu prisluhnite!

Čeprav je tempo življenja zelo hiter, si vedno vzemite čas za najmlajše družinske člane. Prisluhnite jim, kaj vse se jim je zgodilo v vrtcu, česa vsega so se naučili v šoli, koga ne marajo, kdo je njihov prijatelj … To ne počnite med tem, ko pospravljate, kuhate, glejte ga naravnost v oči, spustite se na njegovo višino. Prav tako mu iz oči v oči dajajte točna navodila, kaj želite od njega. Ne kričite iz ene sobe v drugo! In ne pozabite, da imata poljub in objem čudežno moč. Poljubov in objemov ni nikoli preveč!

Poskrbite za njegov zdrav življenjski slog!

Že zelo zgodaj ga naučite, da je dan potrebno začeti z zdravim zajtrkom. Vedeti mora, da sta sadje in zelenjava vir mnogih vitaminov, ki jih potrebuje za to, da bo zdrav tekal po igrišču, delal potičke v peskovniku, se spuščal po toboganu … Pred televizijo naj ne grizlja smokija, čipsa in drugih sladkarij, pripravite mu raje na palčke narezan korenček, zeleno, koščke sira ali oreščke. Poskrbite, da se bo dovolj gibal in ne bo celega popoldneva preživel ob igranju računalniških igric ali gledanju risank.

Dveletniki - 1

Skupaj berite, raziskujte, se učite ... (Foto: Profimedia)

Naj se ves čas izobražuje …

Otrokove knjige naj bodo doma postavljene na police tako, da jih bo dosegel. Skupaj z njim se redno odpravite v knjižnico, dovolite mu, da si izbere knjige, ki so njemu všeč. Nato jih skupaj prelistajte, preberite, razložite mu tisto, česar ne razume. Na vsa njegova vprašanja: ''Kaj je to? Zakaj?'' poskušajte najti odgovor. Če mu takoj ne znate odgovoriti, skupaj poiščita rešitev na svetovnem spletu, v reviji, priročniku, enciklopediji … Z otrokom vzpostavite dober odnos, takšen, da ga ne bo sram ničesar vprašati. Naj vam popolnoma zaupa! In ne pozabite, znanje lahko vaš malček vsrka vase tudi v galeriji, muzeju, gledališču …

Spodbujajte ga!

Vi najbolje poznate svojega otroka in veste, kako se razvija, kaj ga zanima. Spodbujajte ga, da je aktiven na tistih področjih, ki ga veselijo, na katerih pridejo njegovi talenti do izraza … Naj ve, da mu stojite ob strani, da ga podpirate tako fizično kot psihično. Prav tako ga nikoli ne primerjate z drugimi otroki, vaš otrok je edinstven!

Vzpostavite rutino in pravila, ki so vsem všeč!

Žal brez pravil, prepovedi, obveznosti ne gre v nobeni družini. Poskušajte jih tako določiti, vzpostaviti, da bodo všeč vsem družinskim članom, saj se jih bodo tako lažje držali, jih z veseljem opravljali … In tako bo tudi manj kršitev, posledično se tudi ne boste prerekali, razmišljali o vzgojni kazni.

 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na