1. Ne poskušajte jih spremeniti.

Ko ste bili majhni, ste 'noreli', ker so vam starši za vzgled dajali sosedovega sina. Sedaj jim vi vračate z izjavami, da naj pogledajo sosedovo gospo, kako aktivna je še pri teh letih.
Ne poskušajte jih spremeniti, saj vam pri njihovih letih to tudi ne bo uspelo. Sprejmite jih takšne, kakršni so.

2. Ne krivite sebe.

Ne glede kaj se bo zgodilo, boste krivili sebe, vendar to ni prav. Čeprav so starejši, morajo znati poskrbeti zase.

Prav tako morate vi živeti tako, da ne gre samo za to, da bodo vaši starši srečni. V nasprotnem primeru boste celo krivili njih, če česa ne boste uspeli narediti. Vi živite svoje življenje, oni svojega.

Prostovoljstvo

(Foto: Thinkstock)

3. Ne prepirajte se.

S starejšimi starši govorite tako kot z majhnimi otroki –potrpežljivo. Nikoli ne reagirajte na njihovo agresijo, povišan ton ali užaljenost. Če reagirate, boste izgubili. Prisluhnite jim in poskušajte rešiti njihovo težavo ali poiščite vzrok njihove vznemirjenosti.

4. Ne pričakujte, da boste z njimi brezskrbno kramljali.

Tako kot vi so tudi oni pogosto razdraženi, slabe volje ipd. Ko se boste z njimi pogovarjali, imajo pravico biti jezni. Toda z njimi govorite normalno, ne skrivajte pred njimi stvari, ker so stari.

5. Sočustvujte z njimi.

Sočustvujte z njimi, vendar se ne vedite, kot da so betežni in ubogi.

6. Bodite jim v oporo.

Ne hodite k njim jamrati. Vedno imejte pripravljeni dve zgodbi: ena je za njih, druga je resnična, ker jim bo težko, saj so oni svoje življenje posvetili vašemu zadovoljstvu. To ne pomeni, da jim morate lagati, samo to, da ste zdaj vi njim opora in ne oni vam.

7. Opravičite jim.

Zelo pomembno je, da se naučite pozabiti preteklost. Če danes ne oprostite svoji mami ali očetu, bo mogoče jutri prepozno. Bodite močni in oprostite ter začnite znova. Vedite, da boste vedno njihov otrok in imajo le vas, zato se poskušajte dobro razumeti z njimi.