Objem

(Foto: Thinkstock)

V raziskavi, ki je potekala na univerzi v Severni Karolini, so ugotovili, da objem povečuje nivo hormona oksitocina, hkrati pa zmanjšuje tveganje za srčne bolezni, znižuje krvni pritisk in nivo stresnega hormona kortizola.

Kako naše telo reagira na objem?

Če bi se zaljubljeni par objemal 20 sekund, bi se znatno povečal nivo hormona oksitocina, ki se drugače največ poveča med porodom in dojenjem. Prav tako se beleži njegova rast pri prijateljskem objemu, vendar ne tako kot pri ljubezenskem.
Nivo stresnega hormona se je pri ženskah znatno znižal, še posebej pa njihov krvni pritisk. Vodja raziskave dr. Keren Greven je dejal: ''Partnerjeva podpora je povezana s količinami oksitocina tako pri moških kot tudi ženskah. Pomembnost oksitocina in njegovi učinki pa so veliko večji pri ženskah.''

Druga študija, povezana z objemi, je potekala v Avstraliji, pri njej pa je sodelovalo 60.000 ljudi. Vodja je bil dr. Entoni Grant, psiholog z univerze v Sidneyu, in zaključil je: ''Znanost nam sporoča, da ima dotik zelo pomemben vpliv na telesno in mentalno zdravje. Dokazano je, da dotik znižuje krvni pritisk in upočasnjuje bitje srca, povečuje obrambni sistem in ublaži bolečino. Objem sprošča oksitocin, hormon, ki daje ljudem varnost in znižuje nivo kortizola, kar zmanjšuje stres, tesnobo in osamljenost.''

Pri objemih, ki trajajo več kot 20 sekund, naše telo sprošča hormon oksitocin, ki v možganih izzove občutek zadovoljstva, nežnosti in privrženosti.

Prednosti objema

- Objem gradi na zaupanju in občutku varnosti. Pomaga pri iskreni in odprti komunikaciji.

- Povečuje se nivo hormona oksitocina.

- Dolgi objemi povečujejo nivo serotina, hormona, odgovornega za dobro razpoloženje in občutek sreče. - Objem krepi obrambni sistem. Prav tako stimulira ščitnico, ki regulira delovanje hormonov.

- Iskren objem znižuje nivo stresnega hormona.

- Objem je brezplačen.

Objemčice

Nagradna igra Objemčice

Že poznate risanko Objemčice? Ogledate si jo lahko na OTO in VOYO.

Objemčice so deklice, ki veliko dajo na svojo podobo. S pomočjo oblačil, obutev, sponk, lasulj in vrsto ostalih dodatkov ves čas spreminjajo in dopolnjujejo svojo podobo. Vsem nam je jasno, da se ne moremo urediti enako, ko gremo na koncert, v šolo, ko gremo na rekreacijo ali ko poležavamo doma. Ker pa so naše punčke velike prijateljice, zelo dobro vedo tudi, kaj pomeni topel prijateljski objem. In prav zato smo za vas pripravili nagradno igro, v kateri lahko osvojite eno prekrasno Objemčico. Vaša naloge je, da nam v času trajanja nagradne igre (od 10. 1. 2017 do 17. 1. 2017 do 8. ure) pošljete na elektronski naslov nagradnabiba.pop@pop-tv.si (zadeva: Objemčice) ime, koga najraje objemate. Ne pozabite pripisati osebnih podatkov!

Izžrebali bomo enega srečneža, ki bo prejel igračko Objemčice, razglasitev pa bo na Facebooku Bibaleze.si 17. 1. 2017. Nagrado prejme po pošti.

Splošne pogoje nagradne igre si preberite tukaj.

Objemčice

(Foto: Bibaleze.si)