Sonja Beznik

Specialistka za zakonsko in družinsko terapijo Sonja Beznik (Foto: osebni arhiv)

O tem, kaj so glavne vrednote uspešnega dolgoletnega partnerskega odnosa in kako se soočiti z nesoglasji, smo se pogovarjali s specialistko za zakonsko in družinsko terapijo Sonjo Beznik.

Kaj so glavne vrednote in čustva uspešnega dolgoletnega partnerskega odnosa?

Za dober partnerski odnos je najbolj pomembno, da partnerja sprejmeta dejstvo, da je za uspešen odnos potrebno vsak dan vložiti nekaj truda, torej da postavita njun odnos na prvo mesto. Kmalu po začetni zaljubljenosti bosta tudi spoznala, da ne moreš imeti vedno prav in da je potrebno veliko dobre volje in smisla za občutenje drugega, da bosta lahko premostila ovire in zaplete, ki jih prinaša življenje v dvoje. Pomembno je, da sta partnerja odkrita drug do drugega, da si zaupata vse strahove, želje in sanje, ki jih nosita s seboj – tistega česar si ne priznamo, tudi ne moremo nadzirati. Če partnerja živita v stalnih prepirih in konfliktih, je pomembno, da si najprej to priznata in poskušata ugotoviti, čemu jima služijo vsi ti prepiri in zakaj jih potrebujeta. Že samo to, da si priznata, da imata težavo, lahko privede do razrešitve.

Če se v odnos prikradejo nerazumevanje, jeza, bes, kako lahko to partnerja prebrodita?

Pomembno je, da partnerja znata jasno izražati svoja čutenja, potrebe in želje ter da si lahko vedno zaupata, kaj se dogaja z njima. V iskrenem pogovoru bosta lahko odkrila marsikaj – kako se trenutno počutita, česa ju je strah, kako si bosta lahko vzela čas drug za drugega in kakšne so njune želje. Če samo čakata, da bo drugi partner to sam odkril, potem bo v takem odnosu stalno prisotno razočaranje, jeza in bes.

Prepir

Prepir, jezo, razočaranje nadomestite z iskrenim pogovorom. (Foto: iStockphoto)

In če se v odnos prikrade zdolgočasenost?

V odnosu se morata partnerja vedno truditi, da se vanj ne naseli zdolgočasenost in naveličanost, saj tako življenje kar beži mimo njiju. Pomembno je torej, kaj naredimo in ne kaj smo mislili narediti, in potem najdemo tisoč in en izgovor, zakaj tega nismo storili. Ključno je to, da sprejmemo odgovornost za tisto, kar želimo doseči in ne prelagamo odgovornosti na druge.

So v situacijah, ko en trdi eno, drugi drugo, dobrodošli kompromisi?

Pri vsem skupaj pa morata vedeti, da se vedno odločata v dvoje. To pomeni, da šteje mnenje obeh in da je včasih potreben tudi kompromis. Če eden od partnerjev stalno popušča in se samo prilagaja, s tem že stremi k temu, da ne bo ničesar spremenil in bo vedno živel sanje drugih in ne svojih sanj.

V odnosu lahko pride do situacije, ko en partner želi doseči nekaj in tudi vztraja pri tem, drugi pa se ne strinja in vidi zadevo v popolnoma drugačni luči. Oba vztrajata pri svojem in nobeden od njiju noče popustiti ter nemalokrat je to glavni vzrok stalnih prepirov. Zelo radi verjamemo, da je svet takšen, kot ga vidimo sami in težko sprejmemo dejstvo, da nekdo svet vidi v čisto drugačni luči. Vsak od njiju je odrasel v različnem okolju in ob različnih izkušnjah, tako da sta si vsak na svoj način izdelala predstavo o svetu in vsak ima tudi svoj slovar besed. Ko postanemo dovzetnejši za partnerjeva stališča in le-ta postanejo vir nekih novih spoznanj, se lahko pred nami odpre povsem nov svet. Vedno se lahko vprašamo, kaj partner vidi, česar mi še ne vidimo oziroma ne poznamo in kaj se lahko iz tega naučimo. Prav partnerski odnos nam daje možnost za neprestano odkrivanje in spoznavanje resnice o sebi ter seveda tudi o partnerju.

Najbolj pomembno pa je ...

Najbolj pomembno pa je dejstvo, da ne moremo govoriti o dobrem partnerskem odnosu, če tam ni odpuščanja. Pomembno je, da znamo odpustiti najprej sebi, da znamo odpustiti tudi partnerju in staršem, saj smo drugače lahko celo življenje ujetniki preteklosti, sedanjost pa beži mimo nas.

Kava

Postanite dovzetnejši za partnerjeva stališča in se iz tega nekaj naučite. (Foto: iStockphoto)