O tem, kaj so žleze znojnice, kdaj se pojavi čezmerno potenje, kakšni so vzroki in posledice le-tega ter kaj pomaga proti temu, smo se pogovarjali z mag. Metko Adamič, dr. med. spec. dermatovenerologije.

Koža

(pod številko 20 žleza znojnica) (Foto: Wikipedia)

Kakšna je vloga žlez znojnic?

Žleze znojnice, ki proizvajajo znoj, se nahajajo globoko v koži, z izvodilom so povezane s površino kože, kjer se nahaja pora, skozi katero se znoj izloča na njeno površje. Znojnice so praktično po vsej koži, največ jih je na podplatih, nato pazduhah in dlaneh.

Kaj uravnava izločanje znoja?

Izločanje znoja uravnava vegetativni živčni sistem, ki običajno dobiva dražljaje od receptorjev za toploto, ki se nahajajo v koži. V normalnih razmerah predstavlja znojenje fiziološki mehanizem za regulacijo telesne temperature in obenem pripomore pri izločanju strupenih snovi iz telesa.

Kdaj se lahko pojavi čezmerno potenje?

Čezmerno potenje se pojavlja v nekaterih povsem normalnih stanjih, kot je menstruacija, klimakterij ali nosečnost.
Po drugi strani je lahko eden od znakov določenih obolenj, to je ščitnice, tuberkuloze, malarije, sladkorne bolezni ...
Pri drugih je lahko posledica jemanja zdravil, alkoholne ali nikotinske zastrupitve.

Kdaj govorimo o primarni hiperhidrozi?

O primarni hiperhidrozi govorimo takrat, ko vzroka za čezmerno potenje ne moremo pojasniti. Le-to je relativno pogosta motnja, ki pomeni veliko neprijetnost za prizadete. Menim, da ima težavo približno 2,8 odstotka populacije, po navadi se pojavi v drugem ali tretjem desetletju.

Kako se kaže primarna hiperhidroza?

Nastane zaradi povečanega izločanja znojnic na dlaneh, podplatih, pazduhah ali obrazu. Občasno vse skupaj spremlja neprijeten vonj, ki nastaja zaradi motenega delovanja žlez ''dišavnic'' in tudi zaradi delovanja bakterij, ki se nahajajo na površini kože in delujejo na izločeni znoj.

Ščitnica

Čezmerno potenje se pojavlja v nekaterih povsem normalnih stanjih, kot je menstruacija, klimakterij ali nosečnost. Po drugi strani je lahko eden od znakov določenih obolenj, to je ščitnice, tuberkuloze, malarije, sladkorne bolezni ... (Foto: iStockphoto)

Kako vpliva čezmerno potenje na življenje na splošno?

Zaradi takšnih težav so močno ovirani socialni stiki in tudi kakovost življenja. Posledica takšnega znojenja je lahko tudi draženje kože, kar lahko vodi tudi v razvoj kožnih bolezni – tako bakterijskih kot glivičnih infekcij in vnetnih sprememb.

Kaj pomaga proti čezmernemu potenju v hujših oblikah?

V zadnjem času se uveljavlja za preprečevanje čezmernega znojenja uporaba botulinskega toksina A v obliki injekcij, ki učinkujejo od šest do devet mesecev.

Preden se odločite za injekcije, je priporočljivo poskusiti z iontoforezo z navadno vodo, ki je učinkovita pri skoraj 80 odstotkih zdravljenih; posebej za dlani in podplate.

Ko gre za hiperhidrozo v pazduhah, je mogoče odlične dolgotrajne rezultate doseči s kirurško metodo liposukcije in kiretaže.

V hudih primerih čezmernega potenja, še posebej dlani in podplatov, se lahko izvede tudi kirurška prekinitev simpatičnih živcev.