rože

Moški se poskuša opravičiti s šopkom ... (Foto: iStockphoto)

Nemalo je takšnih zakonov, kjer zveza ne stoji na trdnih tleh in pristnih čustvih. Partnerja si ne dajeta občutka, da si lahko popolnoma vse povesta, o čem razmišljata, kaj sanjarita, kaj delata … Mogoče celo eden od njiju počne nekaj, kar ni po godu drugega partnerja. Ponavadi so moški tisti, ki radi ponočujejo s prijatelji in potem naslednji dan ženi v opravičilo, ker so zamudili družinsko večerjo, prinesejo šopek vrtnic. Premožnejši svoja dejanja opravičijo s tem, da ženi privoščijo luksuzne počitnice z obljubljenim razvajanjem. Mogoče pa je nekje obrnjena situacija in ga ''lomi'' žena, ki si nato poskuša z darilom priboriti opravičilo, kupiti ljubezen.

Kako darilo užaljeni ali jezni partner sprejme, je odvisno od posameznika. Nekatere ženske se ob t. i. odkupovanju z majhnim ali velikim darilom nasmehnejo in pozabijo na vse gorje, druge so zaradi takšnega dejanja še bolj jezne in še zdaleč niso pripravljene odpustiti.

Zanimalo nas je, kaj o odnosu, kjer se težave rešujejo s odkupovanjem z darili, meni specialistka za zakonsko in družinsko terapijo Sonja Beznik:

Zavijanje darila

Namesto darila bi moral izbrati iskren pogovor ... (Foto: iStockphoto)

''V odnosu, kjer se težave rešujejo s podkupovanjem z darili, rožami, nakitom, počitnicami ... prav gotovo nekaj manjka – ni iskrenosti, zaupanja, ni topline in ne odkritega pogovora. Za dober partnerski odnos se je treba truditi in namesto kupljenega darila v opravičilo je veliko bolj pomemben iskren pogovor.

Oba partnerja prineseta iz svoje družine določeno dinamiko in vzorce medosebnih interakcij. Vse, kar sta doživela v izvorni družini (tudi kako razrešiti nek problem), se zelo globoko vpiše v psihično strukturo. Ko pride do konfliktne situacije v partnerskem odnosu, se ta rešuje na način, ki jima je poznan – da razrešiš neko težavo, se moraš partnerju na kakršen koli način odkupiti. Narediš nekaj, kar je pač najlažje in kupiš darilo v upanju, da je s tem že vse rešeno. V drugem partnerju pa ta dejanja lahko vzbujajo jezo, bes in prezir. Gre za igro neiskrenosti, nespoštovanja in praznine, ki jo lahko drugi partner igra ali pa se odloči, da bo v tej igri zmagovalec s tem, da to igro takoj ustavi in s tem postavi merila, do kje lahko neko stvar še sprejme. Vsakdo ima na voljo več možnosti, odvisno je samo, katero si izbere – lahko si zatiska oči in se dela, da je vse v redu, lahko pa nekaj zahteva zase in za svoje samospoštovanje.''

Javno razkrivamo zgodbo Slovenke, ki se je morala soočiti z moževo prevaro!

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na