Oče

Izkoristite 90 dni očetovskega dopusta. (Foto: iStockphoto)


Tudi očkova ljubezen je neprecenljiva!

Čeprav je dojenček prve dni po rojstvu najbolj povezan z mamico, morate vedeti, da je očetova ljubezen tudi zelo dragocena. Izkoristite 15 dni očetovskega dopusta, ki vam pripada do dopolnjenega šestega meseca otrokove starosti. Veliko boste lahko pripomogli pri previjanju, hranjenju, kopanju, zibanju, tolažbi nežnega bitjeca. V veliko pomoč pa ste lahko tudi novopečeni mamici, ki včasih rabi samo minutko, da si oddahne. Ne skrbite – ko boste uživali v uricah s sinom ali hčerko ter partnerico, vam država zagotavlja očetovsko nadomestilo.

Pripada vam še dodatnih 75 dni očetovskega dopusta, ki ga lahko izrabite do tretjega leta otrokove starosti, takrat pa vam bo država zagotovila plačilo prispevkov za socialno varnost od minimalne plače.

Oče

Očetovska ljubezen je brezmejna ... (Foto: iStockphoto)

V službi ne morete manjkati zaporednih 15 dni?

Vas v službi ne morejo pogrešati 15 dni? Očetovski dopust lahko koristite tudi po dnevih! ''Kadar oče izrabi očetovski dopust po dnevih, se trajanje pravice določi v delovnih dnevih tako, da se upošteva 70 odstotkov pripadajočih koledarskih dni očetovskega dopusta (15 koledarskih dni plačanega očetovskega dopusta je enako 11 delovnih dni, 75 koledarskih dni neplačanega očetovskega dopusta je enako 52 delovnih dni),'' pojasnjujejo na centru za socialno delo.

Kje uveljavljati očetovski dopust?

Tudi to morate vedeti, da ne boste brezglavo trkali na vrata vseh uradnih ustanov. Pravico do očetovskega dopusta uveljavljajte na centru za socialno delo, in sicer tam, kjer je tudi noseča partnerica uveljavljala pravico do porodniškega dopusta. In ne pozabite – to morate storiti 30 dni pred predvidenim datumom nastopa očetovskega dopusta ali 60 dni pred predvidenim datumom poroda.

Izpolnjevanje vloge

Ko boste izpolnjevali vlogo, je zelo pomembno, da označite takoj že plačani in neplačani dopust, ker slednjega sicer ne boste mogli uveljavljati.

Ne pozabite povedati v službi!

Seveda je ključno, da o nameri očetovskega dopusta obvestite tudi svojega šefa, da ne bo debelo pogledal, ko vas ne bo v pisarno, in da vas bo po očetovskem dopustu še čakalo prosto delovno mesto.

Dokazila

Center za socialno delo še poudarja, da pravico do očetovskega dopusta dobite z rojstvom otroka, zato jim morate prinesti v dokaz otrokov rojstni list ali obvestilo iz porodnišnice. Listino o priznanju očetovstva morate priložiti, če s partnerico, ki je rodila otroka, niste poročeni.


 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na