Seveda bi marsikdo predpostavljal, da je mama, ki ima več otrok, v večjem stresu, toda nova študija dokazuje, da so v največjem stresu prav mame s tremi otroki. Starševski vlogi naj bi po mnenju strokovnjakov bile bolj kos mame s štirimi, petimi ali celo dvema otrokoma.

Družina

Mamice, ki imajo tri otroke, so v največjem stresu. (Foto: iStockphoto)

Vzrok za večji stres

Daily Mail navaja, da so s prihodom tretjega otroka starši v manjšini in se zato začnejo počutiti brezmočno. Pri četrtem otroku ta občutek izgine in se prilagodi potrebam večje družine.

Kako stresno je življenje mame?

Pri raziskovanju, ki ga je organizirala spletna stran Today.com, je sodelovalo več kot 7.000 mam. Z oceno od ena do deset so ocenjevale nivo stresa, s katerim se srečujejo vsak dan. Število deset je predstavljalo največji stres, med tem ko je ena pomenila sproščeno življenje. Mame so povprečno ocenile svoje življenje z 8,5, kot glavne vzroke stresa pa so navedle finančne skrbi, preobremenjenost z gospodinjskimi deli in neresnost svojih mož. Približno 75 odstotkov mam meni, da so v stresu zato, ker so preobremenjene z dejstvom, da želijo biti popolne mame. Kar šest od desetih jih meni, da je težje vzgajati dečke kot deklice, obenem pa jih enako število pravi, da je njihova največja težava ta, da poleg materinstva nimajo časa za kaj drugega. Psihiatrinja dr. Janet Taylor pravi, da ženske, pred postanejo mamice, uživajo v prostem času in o tem ne razmišljajo veliko, kasneje pa jim ga zagotovo primanjkuje.

Mamice, ne pozabite nase!

Super je, da v središče pozornosti postavljate svoje otroke, ampak ne smete pozabiti tudi na svoje in partnerjeve želje, sanje, potrebe … Uresničite si jih tako, da občasno za varstvo otrok prosite babico, dedka, prijateljico, sorodnico … Pojdite s partnerjem ven iz hiše, na sprehod, v kino, na večerjo, teči v park … Takrat se sproščeno pogovarjate o čemer koli in ne samo o otrocih.