Mama

(Foto: Pixabay)

Smisel hygga (umetnost dobrega življenja) poznajo že novopečene mame na Danskem. Tudi one se soočajo z neprespanimi nočmi, novo vlogo, ki zajema skrb in nego drobnega bitja, a so vseeno zadovoljne in srečne ter ne zapadejo v poporodno depresijo. Zakaj?

Pripravili smo vam KVIZ: Kakšna mama si? Hitro klik klik, da izveste, ali ste tradicionalna, ali pragmatična, ali zabavna, ali ... mama!

Raziskovalki tako opevane sreče pri Dancih Jessica Joelle Alexander in Iben Dissing Sandahi sta izpostavili, da je zelo pomembno, da se novopečene mame počutijo povezane z nekom, da jim da to pomirjajoč učinek. Kljub temu da večina mam po prihodu iz porodnišnice zavrača kakršnokoli pomoč, je le-ta več kot dobrodošla. Če jim kakorkoli pri gospodinjskih opravilih, varstvu otroka ali čemerkoli drugem pomaga mama, tašča ali prijateljica, so lažje kos spremembam, ki jih prinese materinska vloga.

Zakaj so Danke po porodu srečne?

Porodna babica, tako kot pri nas, prve dni po porodu preveri, ali se mamica in otroček počutita v redu. Dodatno pa je to, da novopečeni mami posreduje kontakte vseh žensk, ki živijo blizu nje in so pred kratkim postale mame. Zraven jim postreže z informacijo, ali so prvorodke, drugorodke, ali tretjerodke. Dejansko se med seboj mame organizirajo in se enkrat tedensko srečujejo ter izmenjujejo svoje izkušnje, mnenja glede starševstva. Podobno pri nas poteka ustvarjanje posebnih skupinic na Facebooku (marčevke 2016, septembrke 2017 ...). Na Danskem se nekatere ženske celo javijo za mentorico in preverijo, ali je z mamo, ki se jim ni oglasila, vse v redu.

''Take skupine zagotavljajo temeljno podporo v tem zelo napornem obdobju in so pomemben del življenja novopečenih mamic na Danskem, saj tako mamicam kot dojenčkom pomagajo, da se počutijo varno in srečno,'' pojasnjujeta raziskovalki.   

Nasvet

Tako da če ste v veselem pričakovanju, če ste pravkar postali mama, ne odklanjajte pomoči partnerja, mame, tašče, sestre, sosede. Ne bodite supermama, ki vse zmore, v resnici pa na skrivaj jokate in obupujete, ker vam vse niti uhajajo iz rok. Tu pa tam si vzemite čas zase in se spočijte, otročka pa prepustite v varstvo drugi, zaupanja vredni, osebi.