sajenje tulilpanov

Otroci so zelo veseli in nanje deluje zelo spodbudno, če lahko delajo tisto, kar delajo odrasli. (Foto: iStockphoto)

Pot do uspeha

Zelo pomembno je, kakšen odnos razvijejo odrasli, torej starši, do otroka in njegovih obveznosti. Če otroka ne boste že na začetku priganjali, mu vzbujali slabe vesti in ga nenehno opominjali, bo pozneje, ko bo zrasel, prav rad hodil z vami v trgovino ter vam pomagal pri kuhinjskih in drugih opravilih. Treba je vedeti, da otroci želijo sodelovati pri pomembnih opravilih, še bolj pa želijo ugajati svojim vzornikom, torej očetu in mami. Vsekakor pa večina od nas ne zna otrok vzgajati tako, da bi bili vedno pripravljeni pomagati in da bi vedno z nasmehom izpolnjevali svoje dolžnosti. Prav zato psihologi svetujejo previdnost, saj lahko kaj hitro iz opravil naredimo za otroka neprijetne dolžnosti, še večja nevarnost pa je, da mu jih bomo nalagali takrat, ko bomo slabe volje.

Ne imejte previsokih pričakovanj!

Od otroka je nemogoče pričakovati, da bo vedno vestno opravil vse svoje naloge – kako le, če jih še odrasli ne opravimo! Prav zato ga je treba večkrat spomniti – pri tem imejte potrpljenje in bodite prijazni, kot bi govorili z odraslim. Prepirom in slabi volji se boste najlažje izognili tako, da boste naredili seznam – vendar za vse družinske člane! Naredite plakat, na katerega vpišite v prvi stolpec imena vseh družinskih članov, v drugega opravila, tretjega pa pustite za znake, kljukice oziroma se družinsko dogovorite, kako boste beležili izpolnjevanje nalog. Vaša dolžnost naj bo na primer likanje perila, sesanje, otrokova pa pospravljanje igrač, brisanje prahu in podobno. Imejte v mislih, da bo otrok veliko raje izpolnjeval tiste dolžnosti, ki jih lahko opravlja v družbi – veliko raje bo skupaj z vami pomil in pobrisal posodo, kot nesel smeti ven. Prav tako so vsi otroci zelo veseli in nanje deluje zelo spodbudno, če lahko delajo tisto, kar delajo odrasli.

Ne priganjajte ga!

Če vas je mama kot otroka neprestano priganjala, da pohitite, ker boste zamudili avtobus, da se hitro oblecite in podobno, potem ste si najbrž rekli, da ne boste takšni do svojih otrok. Otroci se namreč ne obirajo že od rojstva, ampak se začnejo pozneje, in to postopoma, po navadi zato, ker jih neprestano nekdo priganja. Starši se mimogrede navadimo priganjati otroka, ki pa se samo še bolj obira. Mame se navadno potem pritožujejo, da morajo ves čas sitnariti, da se kaj spremeni, ne zavedajo pa se, da se skupaj z otrokom vrtijo v začaranem krogu – v katerega sta zašla po njeni krivdi.

Družinsko kuhanje

Otrok bo veliko raje izpolnjeval tiste dolžnosti, ki jih lahko opravlja v družbi družisnkih članov. (Foto: iStockphoto)

Pustite otroku svobodo, vi pa bodite dosledni!

Ko je otrok še majhen, zagotovo ne more izpolniti vseh vaših navodil, zato potrebuje vodjo. Pomagajte mu in ga vodite pri opravljanju njegovih dolžnosti, ker bo s tem vzpostavil pozitiven odnos in se bo naučil prevzemanja odgovornosti. Ko pa bo pokazal iniciativo, da sam opravi delo, mu pustite svobodno pot in ga spodbujajte pri tem. Opomnite ga le, če bi naredil korak nazaj in bi pozabil na stvari, za katere ste se dogovorili, da sodijo med njegove naloge. Bodite dosledni, vsekakor pa lahko včasih tudi na eno oko zamižite.

 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na