Policistka Celeste Ayala se je odločila, da priskoči na pomoč medicinskemu osebju, ki je imelo polne roke dela. Vprašala jih je, ali lahko ona vzame dojenčka v naročje in ga nahrani. ''Opazila sem, da je lačen, da daje roko v usta. Vprašala sem, ali ga lahko objamem in dojim. Bil je žalosten trenutek, srce se mi je paralo, medtem ko sem ga gledala. Družba bi morala biti občutljivejša na težave otrok, to se ne bi smelo dogajati,'' je povedala policistka za lokalne medije. Deček je najmlajši, v družini je še pet otrok, mama pa je samohranilka.

Fotografijo, kako doji, je na družbenem omrežju objavil njen sodelavec Marcus Hereida in zraven zapisal: ''Rad bi pokazal to veliko gesto ljubezni, ki si jo storila danes za tega dojenčka. Nisi oklevala in si se do njega vedla kot mama. Ni ti bilo mar, da je umazan in smrdi, kar je govorilo bolnišnično osebje. Vsa čast.''

To je resnica o dojenju!

Tudi zvezdnica je pred leti dojila tujega otroka

Pred leti se je veliko pisalo o tem, da je Salma Hayek dojila tujega otroka. To je storila v Sierri Leone, kjer so zaradi pritiska svojih mož mame prenehale dojiti dojenčka v nekaj mesecih. Tradicionalno je bilo, da moški ni smel imeti spolnega odnosa z žensko, ki je še dojila. Zvezdnici so zdravniki dejali, da bi radi videli, da mame dojijo dve leti, ampak jih stigmatizacija pri tem ovira. Prav zato se je Salma odločila in dojila tujega otroka. Tisti čas je še vedno dojila svojo enoletno hčerko in novinarjem je povedala, da zakaj bi se njeno mleko metalo proč, če ga ima dovolj, da njen otrok zagotovo nima nič proti takšnemu dejanju, kvečjemu bo zaradi tega zrasel v skrbno in čudovito osebo.

Toda to ni osamljen primer. Poročali so že, da je babica dojila svojega vnuka, prijateljice so si tako priskočile na pomoč. Ponavadi je bil vedno razlog dojenčkova lakota.

Tudi zvezdnice dojijo in to ponosno pokažejo.

Kaj o dojenju tujega otroka menijo slovenske mamice?

Tudi na Bibaleze.si smo pisali o takšnem nesebičnem dejanju. Nana Zeneli je v čakalnici zdravstvenega doma na pomoč priskočila mamici z lačnim dojenčkom. Najprej ga je dojila, nato pa je še ponudila denar za adaptirano mleko. Več, kaj se je takrat dogajalo, lahko preberete TUKAJ.

Na Facebooku smo 'bibe' povprašali, ali bi dojile tujega otroka, če bi se odločile za to, zaradi kakšnih vzrokov bi to storile. Očitno je to še dandanes tabu tema, saj se nobena ni opogumila in napisala svojega mnenja.

Kaj o tem meni stroka? Odgovore Cvetke Skale, DMS, univ. dipl. org., iz Društva svetovalcev za laktacijo in dojenje v Sloveniji, si lahko preberete TUKAJ.

Prav tako čakamo mnenje glede dojenja tujega otroka prim. Andreje Tekauc Golob, dr. med., specialistke pediatrije.