Čeprav želimo otrokom vse najboljše, jim starši včasih postavljamo nemogoča vprašanja. Najmlajše družinske člane sprašujemo in sprašujemo, čeprav že vnaprej vemo, da njihovo mnenje ne bo obveljalo. Včasih tudi niso povsem prepričani v to, kaj so odgovorili, tako ga lahko čez nekaj minut spremijo, si premislijo. Nekateri otrokom vedno znova postavljajo vprašanja, na katera poznajo odgovor in jih pravzaprav s tem delajo razdražljive, motijo pri igri ...

Česa res ni priporočljivo spraševati otrok? Katerim vprašanjem se poskušajte izogniti, če le morete?

''Si popolnoma prepričan?''

Roko na srce, majhen otrok pravzaprav nikoli ni povsem prepričan v nekaj. Prepričan je sicer, da ne želi narediti to, kar vi pričakujete od njega, ni pa prepričan, ali se lahko temu kakor koli izogne.

''Moraš na stranišče?''

Strokovnjaki so ugotovili, da 90 odstotkov otrok pritrdi temu vprašanju. Negativen odgovor boste dobili, če se je povsem zatopil v igro in ne želi česa zamuditi. Če se prav te dni odvaja od pleničk in menite, da je čas, da gre lulat, ga samo odpeljite v stranišče. Če je že starejši, bo zagotovo sam šel, če bo moral lulat ali kakat, brez vašega prigovarjanja in nenehnega spraševanja.

Jutranji kaos - 1

Česa ne smemo spraševati otrok? (Foto: iStockphoto)

''Ali me imaš rad?''

Odgovor seveda poznate in veste, da je pozitiven, zato namesto tega vedno znova ponovite, kako radi ga imate vi in ga zraven še objemite ter poljubite. Seveda to svetujte tudi vsem babicam, dedkom, tetam in stricem, kajti prav oni zelo radi to vprašanje postavljajo malčkom.

''Koga imaš najraje na svetu? Mamico ali očka?''

Če dobro razmislite, je to zelo kruto vprašanje, saj od otroka zahtevate, da se odloči za enega izmed staršev. Vedeti morate, da ima otrok svoje starše najrajši na tem svetu, zato ga ne postavljate v situacijo, v kateri mora izbirati.

''Kaj si želiš za kosilo?''

Dejansko boste na to vprašanje vedno znova dobili isti odgovor, saj vam bo otrok naštel jedi, ki jih jé najraje. Zagotovo pa mu vsak dan ne boste postregli ene in iste jedi in boste na mizo postavili to, kar ste si vi zamislili, da bi bilo zdravo in da tisti dan jé vaša družina. Izjema naj bodo kakšna praznovanja, še posebej rojstnodnevna, takrat mu res lahko izpolnite željo. Namesto tega vprašanja mu lahko ponudite izbiro: ''Želiš zrezke v smetanovi omaki ali pečene ribe? Želiš danes zraven krompirja špinačo ali bučkino omako?''