Carski rez

(Foto: Thinkstock)

→ Približno en mesec in pol ne smete dvigati težkih stvari, razen dojenčka, da se brazgotina hitreje zaraste.

→ Prav tako v tem obdobju ni priporočljivo imeti spolnih odnosov, ker boste občutili bolečino.

→ Če je le možno, se izogibajte smejanju, jokanju in kašljanju, da ne boste začutili zategovanja šivov.

→ Po porodu je zelo pomembno, da pijete dovolj tekočine in poskrbite za svoje zdravje, še posebej, če dojite.

Neresnica

→ Mnogi vam bodo rekli, da zaradi carskega reza med mamo in otročkom ne obstaja takšna povezava. Temu nikakor ne verjemite, način poroda ne vpliva na odnos med mamo in otrokom. ''Carski rez je operacija, kar je samo po sebi stresno. Ko pa je dojenček zunaj in mama zasliši otrokov jok, vidi dojenčkov obraz, se osredotoči na otroka,'' je povedala dr. Emma Miller.

→ Prav tako ne drži prepričanje, da bodo mame zaradi carskega reza imele težave pri dojenju. ''Mislim, da obstaja takšno mnenje, ker mama ne dobi takoj dojenčka po carskem rezu, ker so ženske uspavane, pod vplivom zdravil. Ampak to ne vpliva na količino in kakovost mleka kasneje, ko mama začne dojiti dojenčka,'' je razlagala dr. Miller.

→ Izvedeli boste tudi, da je po carskem rezu težje izgubiti pridobljene kilograme po naravni poti. Teža ni najpomembnejša zadeva po porodu, ampak vseeno zgoraj navedeno ni resnično. ''Ni priporočljivo telovaditi šest tednov po porodu, ampak po tem okrevanju ne obstaja razlog, zakaj ne bi mogli trenirati in shujšati.''