Starši

(Foto: Pixabay)

Dovolite mu, da se umaže.

Umazane hlače vas nikakor ne motijo, raje vidite, da otrok na igrišču uživa. Presrečni ste, ko pride domov z blatnimi čevlji in vam pove, da je s prijatelji nabiral rože, listje, plodove. Poleg tega, da mu dovolite, da raziskuje, mu omogočite, da na naraven način krepi svojo odpornost. Strokovnjaki so celo ugotovili – ko se umažemo, smo srečnejši.

Berete mu vedno znova isto knjigo.

Vedno znova preberete otroku isto pravljico. S tem poskrbite, da se otrokovi možgani razvijajo, hkrati pa bogatite njegovo domišljijo. Njegov besedni zaklad bo iz dneva v dan bogatejši, prav tako pa bo vedel vse več o svetu. Branje prav tako poveže starše z otrokom.

Dovolite mu, da mu je včasih dolgčas.

Obstaja posebna zveza med dolgčasom in ustvarjalnostjo. Strokovnjaki so pojasnili, da mu sobe ni treba napolniti z igračami, ko mu je dolgčas, temveč morate razvijati sposobnost za dolgočasje. Pokažite mu, da je dolgčas povsem v redu. Tako ga boste spodbudili, da razvije lastno ustvarjalnost in da se sam nauči, kako zapolniti čas.

Igra

(Foto: Pixabay)

Podpirate svobodno igro.

Dovolite otroku, da se igra po svoje, četudi boste morali barvo brisati z mize in stolov. Spodbujajte ga, da počne nekaj s svojimi rokami in uporabi domišljijo. Tako boste vplivali na to, da se bo razvijal in hkrati tudi izražal.      

Dovolite, da vas otrok obleče.

Otrok ima čuden smisel za oblačenje in kombiniranje. Če boste videti kot klovn, mu dovolite, da ste takšni. To je del kreativne igre, otrok pa pri tem razvija emocionalno inteligenco, spoznava samega sebe in postaja samozavestnejši. V svojem imaginarnem svetu je lahko, kar koli želi, in pri tem se mu lahko pridružite tudi vi.

Učite ga veščin, ki mu bodo koristile.

Otrok rad sodeluje pri vsakodnevnih opravkih. Včasih malčke to veseli bolj, kot igranje z igračkami. Lahko vam pomaga kuhati, vi pa ga nadzorujte, usmerjajte in ne kritizirajte zaradi nereda, ki nastane.

Igrate se njegove igre.

Igrate se to, kar si on želi. Če uživa v žgečkanju, pač to počnete. To je odlično za porabo energije, graditev odnosa starši-otrok. Pokažete mu tudi, kje so omejitve, kako se lahko zaščiti.

Dovolite mu, da tvega.

Ne opozarjajte ga ves čas, da bo padel, da se bo poškodoval. Dovolite mu, da poskusi in se tudi kdaj pa kdaj popraska, kajti le tako bo postal samozavestna oseba. Pri preprostih stvareh, kot so plezanje po drevesu, skakanje v morje ... se njegovi možgani razvijajo. Nauči se reševati težave, testirati svoje psihične in fizične sposobnosti. Spozna, kaj je moštveno delo, uporabi zdrav razum in se sooči s posledicami.