Kopanje

(Foto: Thinkstock)

Kopanje v površinskih vodah – rekah, jezerih in morju – priporočamo le tam, kjer se spremlja kakovost kopalne vode. Na nenadzorovanih vodnih površinah kopanje odsvetujemo.

Ne kopajmo se po močnem dežju, saj se zaradi padavinskega spiranja površin, v zaledju kopalnih voda, lahko poveča mikrobiološka in kemijska onesnaženost vode. Nevarnost poškodb in utopitev je mogoča zaradi povečanega pretoka vode (motnost vode, brzice, plavajoči predmeti v/na vodi …), na morju pa zaradi visokih valov in tokov pri plimovanju. Ob nenadnem poslabšanju vremena pojdimo čim prej iz vode.

Med plavanjem ne požirajmo vode, kar velja zlasti za otroke. Po kopanju se čim prej oprhajmo s pitno vodo. Kopalna voda ni pitna in je ne uporabljajmo za pitje in pripravo hrane.

Zaradi nizkih temperatur vode (ob začetku kopalne sezone, ob nenadnih ohladitvah) vstopajmo v vodo postopoma in ne pregreti. Pred skakanjem v vodo se prepričajmo o vidljivosti do dna in ustreznosti globine in dna izbranega mesta.

Okužba z virusom mišje mrzlice je povezana z izpostavljenostjo izločkom glodavcev pri dejavnostih v naravi, tudi kopanju. Zato bodimo na bregovih kopalnih območij in naravnih kopališč (kot tudi če vstopamo v nenadzorovane površinske vode) pozorni na morebitno prisotnost izločkov glodavcev in se jih izogibajmo.

Poskrbimo za ustrezno zaščito pred soncem. V času, ko je moč sončnih žarkov največja, to je med 10. in 16. uro, omejimo izpostavljenost soncu. Poiščimo senco in se ustrezno zaščitimo s primernimi oblačili, pokrivali, očali, sredstvi za zaščito kože pred soncem.

Na kopalnih območjih se kopamo izključno na lastno odgovornost, na naravnih kopališčih pa za varnost skrbijo tudi reševalci iz vode. Za svojo varnost lahko največ naredimo sami!