dominvrt

Prva nosečnost po tridesetem letu?!

BLOG
2
21.03.2019, 9:02

Moje ime je Mateja, stara sem 30 let in sem srečno poročena samostojna podjetnica in svetovna popotnica. V življenju sem lastno kariero vedno postavljala na prvo mesto ... do pred kratkim, ko so me bližnji soočili z dejstvom, da bi bilo pri 30 res že treba razmišljati o naraščaju – če ga seveda želim kdaj imeti. In na tej točki sem se znašla pred vprašanjem, za katerega verjamem, da si ga zastavljajo mnoge ženske moje starosti: sem pripravljena na to, da postanem mama? Je morda zame že celo prepozno?

Prva nosečnost po tridesetem letu?!

Bil je povsem običajen petek zvečer. Z možem sva sedela doma na sedežni, jedla kokice in gledala film Dan po jutrišnjem. Po moški logiki očitno prava vsebina za razmišljanje o družini ...

"Ali si razmišljala, da bi nehala jemati kontracepcijske tabletke?"

Ob slišanem se mi je kar zaletelo. "Kako, prosim? Kaj? Ne mi zdaj o tem, no," mi je šinilo skozi možgane. Ja, vem, da so kontracepcijske tablete povsem nezdrave, sama kemija, ki zastruplja žensko telo, ampak so mi v zadnjih desetih letih zagotavljale brezskrbno spolnost, skrbele, da sem točno vedela, kdaj bom dobila menstruacijo, ki je bila glede na intenzivnost samo 'm' od njenega celotnega eminentnega naziva, prav tako (morda tudi) zaradi njih nisem vedela, kaj so mozolji in menstrualni krči. Sebično, vem, a je**t ga, tak je (moj) pogled na drobcena kemična čudesa.

Preberite si še blog Špele Gorenc Jazbec 'Skrbelo ga je, da ga ne bom našla'.

"Amm, ne, nisem. Zakaj?" sem previdno vprašala.

"Kaj pa vem. Se ti ne zdi, da bi bilo fajn imeti otroka?"

"Ne. Neee. Niti slučajno," je kričala Mateja v meni.

Mateja Knaus je 30-letna Slovenka, poročena z Egipčanom.
Mateja Knaus je 30-letna Slovenka, poročena z Egipčanom./ FOTO: Aljoša Kravanja

"Kaj pa vem. Za otroka naj bi se odločil, ko imaš rešen stanovanjski problem, si finančno neodvisen, redno zaposlen in imaš stalen vir dohodka. Midva pa živiva razpeta na dveh celinah, stalno sva na poti, oba sicer polno zaposlena s projekti, ki pa niso niti blizu redni zaposlitvi, najino novo stanovanje je sredi renovacije. Nisem prepričana, da je zdaj pravi čas za širjenje družine," sem mu zdrdrala vse izgovore, ki so mi v tistem trenutku padli na pamet.

"Ampak kdaj pa potem bo pravi čas? Pred letom dni si rekla, da bova po poroki začela načrtovati družino," mi je vrgel pod nos.

To je res. Ker je moj mož Egipčan, sem mu povedala, da bom o otrocih začela razmišljati, ko se poročiva v obeh državah. Ker res nočem imeti dodatnih zapletov z že tako zapleteno birokracijo zakonov mešanih narodnosti. In model se je res potrudil in z ogromno napora (in denarja za odvetnike!) uredil vso dokumentacijo, da sva po skoraj osmih letih najino razmerje povsem legitimirala – več o postopku vam zaupam naslednjič!

"Počakaj, da končam ciklus jemanja tabletk za ta mesec, pa bova potem videla, prav," sem ga poskušala pomiriti. Na moje veliko presenečenje je samo pokimal v znak strinjanja. No, saj mu kaj drugega niti ni preostalo. A vedela sem, da ga moj odgovor ni pomiril. Niti malo.

Misel o otroku sem tistega večera na vse pretege trudila potlačiti kar se da globoko v dušo. Ah, kaj dušo, kar drobovje. Sem namreč ena tistih žensk, ki nikoli ni razmišljala o tem, da bi postala mati. Tipična strelka, ki je obsedena z občutkom svobode, raziskovanjem sveta in ... ja, priznam, nevarnostjo. Vedno silim tja, od koder drugi bežijo, prestrašeni do kosti. Raziskovanje vojnih območij me že od nekaj privlači kot magnet neke čudne vrste in takšno okolje je vse prej kot dobrodošlo za morebitnega novorojenčka. Sem se torej pripravljena odpovedati svojemu 'hobiju' (ali ga lahko sploh imenujem tako?). Na prvo žogo bi rekla, da ne. Moja razbojniška duša ni pripravljena na tako radikalne spremembe. Ali pač?

Nikoli nisem bila preveč ženstven tip človeka. Morda je (deloma) krivo to, da sem bila očetova punčka, ki se je pretežno igrala z avtomobili in kockami, vse punčke, ki sem jih kdaj dobila v dar, pa so najprej ostale brez las, nato še brez glave in vseh ostalih okončin. Ali pa sem bila čuden otrok, kaj pa vem.

Preberite si še blog Nine Sikirić 'Uspešni triki za uspavanje'.

Ko sem imela štiri leta, sem dobila bratca, ki je menjal noč in dan ter se tako kar nekaj tednov cele noči veselo drl, kot da ga dajejo iz kože. Verjetno mi ni treba posebej razlagati, kaj sem si takrat mislila o njem. Oziroma bolje rečeno, kakšne načrte sem kovala, da ga utišam. Pri osmih letih sem dobila še enega bratca. Ta je sicer spal tako podnevi kot ponoči in je bil v tem pogledu praktično popoln dojenček. A še vseeno ga je bilo treba 'pedenati', previjati, voziti na sprehode, hraniti ... In vse te stvari so zaradi maminih obveznosti pogosto padle name. Saj ne rečem, zabavno je bilo porivati voziček po vasi ... A ne vedno. Velikokrat bi se raje dobila s prijatelji na bližnjem igrišču. 

Kdaj je pravi trenutek za prvo nosečnost?
Kdaj je pravi trenutek za prvo nosečnost?/ FOTO: Thinkstock

Z leti sem postajala vse bolj prepričana, da si sama ne želim imeti otrok. Ker ta mala bitja, pa naj bodo še tako prisrčna, omejujejo svobodo, postavljajo mnoge ovire v kariernem življenju in matere pogosto prisilijo, da pozabijo na lastne cilje ter ambicije. Tudi ko sem spoznala sedanjega soproga, se moje mišljenje ni spremenilo. Pa čeprav sem že od začetka vedela, da je milo rečeno nor na otroke. Ampak saj jih imam tudi sama rada. Vedno sem se odlično razumela z malčki prijateljic in točno vedela, kako postati njihova 'bestička'. A sem jih po nekaj urah 'bondanja' z enako mero veselja tudi vrnila v objem staršev. Sploh ko so postajali tečni in zaspani.

Čeprav sem se tistega večera torej zavestno trudila ne razmišljati o soprogovih besedah, so bili moji napori zaman. Noč sem skorajda v celoti prebedela. Očitno sem se znašla na tisti blesavi točki v življenju, ko enostavno ne vem, kako naprej. Rada bi gradila kariero oziroma vsaj obdržala projekte, za katere sem garala toliko let. In ko si s. p., je to vse prej kot enostavno. Po drugi strani si čez nekaj let, ko bo v mojem telesu le še za vzorec jajčec, ne bi rada očitala, da sem zamudila naravno danost – postati mati. Pa tudi če bi mi takrat uspelo zanositi, si ne želim, da bi mojega otroka prijatelji v vrtcu spraševali, ali ga je prišla iskat babica.

Toda kdaj je potem pravi 'timing' za otroka? Sedaj? Pred 10 leti? Čez 5 let? Mene je moja mami denimo imela pri rosnih 18. Prezgodaj? Morda. A danes je stara 49 let, ima tri polnoletne otroke in se lahko brezskrbno posveča sebi, svoji karieri in uživa v zakonskem življenju. Popolno, se vam ne zdi? Pri mojih letih je bil njen najmlajši otrok star štiri leta. Jaz pa pri 30 tuhtam, ali sem pripravljena na materinstvo. Ajme, meni ...  

Blog Kdortobere z naslovom Ati, bejž na kavč! preberite TUKAJ

Statistika zadnjih let je sicer na moji strani: kaže, da se vse več parov odloča za nosečnost v bolj zrelih letih. Če je bila še leta 2007 povprečna starost matere, ki je rodila prvega otroka 28,2 leta, se je leta 2017, za katero so na voljo zadnji podatki, ta povzpela že na 30,9 leta. Juhej, torej (še) ne štrlim iz povprečja! Še imam čas ...

Pa ga imam res? Kaj menite ve, drage mamice: kdaj je glede na vaše izkušnje in mnenja pravi čas za otroka? Ste imele ob odločanju za naraščaj tudi ve tovrstne pomisleke, kot jih imam sama?

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Komentarji (2)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

bebo2
21.03.2019, 12:12:44
-12
ja, prepozno je
Mima823
22.03.2019, 14:28:49
+4
Sebastiena Abramova bo policija ovadila tudi ...
Roberts o Rossiju: Moral bi sedeti v gugalniku
Fonsi z novimi nalezljivimi ritmi, a ne sam
Tina Gorenjak se poljuba zaradi bolečin sploh ne ...
Umrla ženska, ki je postala obraz nevarnosti ...
Tako se pravilno uživajo ogljikovi hidrati
Znaki, ki namigujejo, da pričakuje dvojčka
Tako izgleda avto za 2,3 milijona evrov
'Ja, kaj te mami nič ne uboga?'
Osemurni delovnik za marsikoga predstavlja zgolj ...
Ta zelišča morate imeti na svojem vrtu ali ...
Triki, ki jih mora pri peki poznati vsak moški