Stari starši

Otrocise zabavajo družbi babice in dedka. (Foto: iStockphoto)


Strokovnjakinja Bernice Nezgarten pravi, da imajo stari starši tudi zelo pomembno vzgojno vlogo v otrokovem življenju. Otroka lahko čuvajo, ko imajo starši druge obveznosti, z njim se z največjim veseljem zabavajo, gredo na sprehod, na sladoled, v knjižnico … Dedek in babica malčku vedno prisluhneta, vedno sta mu na voljo za takšne in drugačne njegove zgodbice.

Kakšni stari starši obstajajo?

Nekateri stari starši najraje zabavajo svoje vnuke, z njimi se igrajo, lovijo … Uživajo, če jim pripovedujejo smešne zgodbe in na obraz najmlajših izvabijo nasmeh. To sta babica in dedek, ki na igrišču z vnukom brcata žogo, ki po gozdu na glas z vnukinjo prepevata …

Po drugi strani obstajajo takšne babice in dedki, ki jih nenehno skrbi za njihove vnučke. Včasih v skrbi celo pretiravajo in mislijo, da vedo več kot otrokovi starši. Mogoče celo želijo odločati katere aktivnosti bo v šoli obiskoval njihov vnuk ali vnukinja.

Nekateri celo sugerirajo, s kom se lahko druži in s kom ne.
So pa tudi takšni stari starši, ki so srce družine, ki vse družinske člane povezujejo. Babica in dedek z veseljem delita nasvete, vendar le v primeru, da jih kdo potrebuje. Rada pomagata, vendar nista vsiljiva.

V nekaterih družinah pa niso tako povezani med sabo in babica ter dedek vnuke vidita le za praznike. Med njimi ni čustev, so si kot tujci. Takšni stari starši včasih finančno pomagajo staršem, vendar se ne vmešavajo v njihovo življenje in odločitve. Prav tako nekako ne znajo z vnuki in z njimi ne delijo najbolj čustvenih trenutkov.

Babica in vnuk

Babica in dedek se otrokom povsem posvetita. (Foto: iStockphoto)