dominvrt

Ona noseča, on bi pa varal ...

PARTNERSKI ODNOSI
21
11.06.2011, 5:15

Neprijetno se počutim, ker se takole obračam po strokovni nasvet, toda pametneje se mi zdi, da vprašam, kot pa da nadaljujem z neumnostmi. Anja je noseča, jaz pa razmišljam le o golih lepoticah. Imam krizo?

Ona noseča, on bi pa varal ...

 

"Ne vem, kaj se dogaja z menoj. Moral bi razmišljati o življenju po porodu, a me zanimajo le postavna dekleta."
"Ne vem, kaj se dogaja z menoj. Moral bi razmišljati o življenju po porodu, a me zanimajo le postavna dekleta."/ FOTO: iStockphoto

"Z Anjo sva par šest let, skupaj živiva približno dve leti. Nikoli nisva imela težav, ne prej, ko še nisva živela skupaj, niti po selitvi v skupno stanovanje. Že res, da sem se moral privaditi na ženske muhe in na milijardo ženskih predmetov, ki jih je strpala v, na, ob in za omare. Grozljivka, kaj vse potrebujejo! Od doma tega nisem navajen, saj sem odraščal v moški družbi. Mama je umrla, ko sem bil star šest let, mene in starejša brata je vzgajal oče in ker se ni nikoli poročil, smo pač živeli v tipično moškem stilu. Karkoli že naj bi to pomenilo. Anja pravi, da bi potrebovali žensko roko, ampak jaz mislim, da smo shajali povsem zadovoljivo."

"Anja se je zelo spremenila. Trebušček je iz tedna v teden večji ..."
"Anja se je zelo spremenila. Trebušček je iz tedna v teden večji ..."/ FOTO: iStockphoto

Zakaj potrebujem nasvet?

"Anja je noseča. Kar naprej mi v glavi odzvanja ta beseda: noseča, noseča, noseča ... Saj to je super, v bistvu krasno, otroka sva načrtovala in vem, da to pomeni, da bom postal oče, toda prišel sem do točke, ko mi misli polnijo druge stvari. Medtem ko ona nenehno (ampak res nenehno) govori o otroški opremi, oblačilih, o tem, kako jo boli trebuh, da ne govorim o tem, da me sili, da tipam trebušček in da čakam, kdaj bo otrok brcnil ... Vse to je preveč zame! Jaz rabim mir! In ko se umaknem, takrat razmišljam o lepih, golih, suhih ženskah. Anja ima sedaj tako velik trebuh in zadnje mesece nisva več spolno aktivna. Pogrešam čase, ko sva seksala tudi po večkrat na dan. Povsem sem obupan, ker me zmedejo že ženske na ulici. Še posebno sedaj, ko je zunaj topleje in so oblečene v krila in majice z globokimi izrezi. To je tako nepravično! Skratka, jaz potrebujem žensko bližino! Vem, da je to krivično do Anje in vem, da bi moral razmišljati pametneje, ampak tako pač čutim. Kolegi mi pravijo, da naj si privoščim avanturo ali dve, da to ni nič slabega, jaz pa nisem prepričan, da je to dobra ideja. Če samo pomislim, kako nesrečni so sami. Dva sta ločena ravno zaradi varanja, menda ne bom upošteval njun nasvet!? Torej, kako vi vidite mojo situacijo in kako naj ravnam? Ali se med ženino nosečnostjo moški pogosto tako počutijo?"

Zakonska in družinska terapevtka svetuje

"Že ob spočetju otroka se začne očetovstvo in materinstvo, torej partnerja postaneta mamica in očka že pred rojstvom otroka. Pa vendar svojo vlogo doživljata vsak drugače. Mati svojega otroka doživlja predvsem telesno (njegove premike, kolcanje, rast ...), medtem ko oče o teh občutkih ne ve nič in so mu nepoznani. Vse to pa lahko doživi preko stika s partnerko, ko mu ona pripoveduje o teh doživetih občutkih in se na ta način skuša vživeti v vse to, kar se dogaja z materjo," pojasnjujeSonja Beznik, specialistka za zakonsko in družinsko terapijo. Dodaja, da je vloga očeta v obdobju nosečnosti neposredna in velikokrat očka nosečnost doživlja z veliko negotovosti, odrinjenosti in s strahom, saj se vse vrti okoli mamice in dojenčka.

"Čeprav otroka nosi ženska, pa ima tudi oče velik vpliv na kvaliteto tega obdobja, predvsem je tukaj pomemben ljubeč odnos. Največ, kar lahko očka daje v času nosečnosti je občutek sprejetosti, ljubljenosti, da je nežen, rahločuten, da jo lahko potolaži in ji pove, da je lepa, tudi ko se ob vseh teh telesnih spremembah ne počuti tako. Na tak način bo ob mamici razvijal varnost, ki jo bo potem kasneje ob njem čutil tudi otrok. Včasih je za očka vse to zelo naporno in se mu zdi, da ne spada zraven, da se težko vključi v vse to, kar čuti mamica," meni terapevtka in poudarja, da je zato zelo pomembno, da je očka čim bolj aktiven, tako da pripravlja stvari za otroka, da hodi tudi on v šolo za starše in se na tak način pripravi na rojstvo otroka.

Materinstvo in očetovstvo sta dve nezamenljivi vlogi in tukaj je odgovornost na obeh, da poskušata čim bolj aktivno stopiti v svojo novo vlogo, da jo sprejmeta in ne prelagata drug na drugega.
Materinstvo in očetovstvo sta dve nezamenljivi vlogi in tukaj je odgovornost na obeh, da poskušata čim bolj aktivno stopiti v svojo novo vlogo, da jo sprejmeta in ne prelagata drug na drugega./ FOTO: iStockphoto

Tukaj sem, podaj mi roko

"Ob pričakovanju otroka se tudi moški lahko sooča s strahovi in velikokrat tudi sam potrebuje tolažbo in pomiritev. Toda v tej stiski ni sam, tam je tudi njegova partnerka, s katero se lahko pogovori o teh strahovih in sta tako drug drugemu v oporo. Velikokrat je moškega strah očetovstva, še posebej, ko prvič postane oče, saj je vse tako nepoznano in zato ob tem doživlja veliko stisko, na katero lahko odgovori na način, da si poišče kratko avanturo ali pa, da ni prisoten (čustveno ali fizično). Vso bližino, ki jo potrebuje, bo lahko dobil pri svoji partnerki, če si bo to le dovolil. Pomembno je, da vse svoje občutke delita drug z drugim. Drug drugemu lahko tudi pomagata pri teh novih vlogah, vendar pa tega ne moreta narediti drug za drugega oziroma namesto drugega," svetuje Beznikova in zaključuje, da sta materinstvo in očetovstvo dve nezamenljivi vlogi in tukaj je odgovornost na obeh, da poskušata čim bolj aktivno stopiti v svojo novo vlogo, da jo sprejmeta in ne prelagata drug na drugega.

Potrebujete nasvet?

Imate težave pri vzgoji in negi otrok ali pa potrebujete nasvet pri družinskih in partnerskih odnosih? Opis težave nam pošljite na bibaleze@pop-tv.si s pripisom: Otrok v težavah (ali mama, oče, babica ... ), mi pa bomo za nasvet povprašali zdravnika, psihologa, družinskega terapevta ...
Če želite strokovnjaka za nasvet povprašati sami, se obrnite na naše Bibine svetovalce.

Pogovorita se o strahovih in bodita drug drugemu v oporo.
Pogovorita se o strahovih in bodita drug drugemu v oporo./ FOTO: iStockphoto


 

Komentarji (21)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Srečka12
05.11.2012, 0:42:56
+3
Vsaka čast moškemu, ki kljub t.i. "potrebam" pomisli na zvestobo in nesmiselnost varanja in o tem spregovori. Moški v takšnih situacijah se morajo pogovoriti s partnerkami in jim zaupatii svoje želje. Če ni tveganj v nosečnosti, so spolni odnosi itak dovoljeni navkljub "ogromnemu" trebuhu. Fantazije in sanje pa ima vsak človek in to ni za obsojati, Pomembno je, da se takšnih in podobnih fantazij ne izvede v realnosti. Pogovor in zaupanje sta največ vredna. In misel, da težave pridejo in grejo in da zaradi trenutka šibkosti, ki včasih pač traja, ni vredno ogroziti razmerja in oškodovati bodoče družine. In glavo pokonci - iz lastnih izkušenj vem - človek se lahko sam premotivira. Če nenehno misliš na seks, tem potrebam ne bo konca. Če bo človek preusmeril misli na kaj drugega, bodo te potrebe tudi minile. To je resnično. Šport, gospodinjska opravila, ukvarjanje z uspešnim razmerjem, služba ipd... in potem bodo te misli spontano izginile. Kar padeš v posteljo in še pomisliš ne na pregrešne misli;)
iss
24.07.2012, 11:25:44
+3
A si ne vsi kdaj kaj želimo, kar ni ravno izvedljivo? Človek pač potrpi za "višje cilje". Saj sam opaža, da so kolegi nesrečni.... pomoje se lahko z lahkoto odpove željam... malo sanj pa tudi lahko ostane, vsak jih ima;)
kiva123
24.07.2012, 10:01:06
+28
ženska je noseča, naj raje odraste in prevzame odgovornost, ne pa da ga prpa stisne ko ga ženska najbolj potrebuje.
Danijel_5
13.05.2012, 15:48:11
+37
Moški mora biti svoji noseči partnerici v oporo in zanjo skrbeti, podpirati, bodriti in izkazati spoštovanje do nje na najboljši možni način, ne pa da se slednji skriva pod odejo in se ne zna ali noče soočiti z dejstvom, da bo kmalu pastal oče. Da ne omenjamo prevare v času nosečnosti, s tem moški ne izda samo svoje drage,ampak celo lastnega, še nerojenega otroka.
ninini123
13.05.2012, 14:37:04
+22
Mislim, da to ni nič nenavadnega. Tudi ko sem bila jaz noseča, sem se po eni strani zavedala in veselila otroka in vsega že povedanega, mož mi je ves čas govoril, da sem lepa... Po drugi strani pa sem vedela, da nisem več tako privlačna in sexy. Popolnoma razumem, da si v težkem obdobju, vendar mislim, da je varanje za žensko v tem obdobju najnižji udarec. Osebno tega nikoli ne bi oprostila, ker je otrok tudi od moškega. Je pa res da sem si sama močno prizadevala, da sva imela še vedno spolne odnose tako pogosto kot prej (vsaj približno). Malo sva ekspirimentirala s spolnimi položaji. Po porodu, ko mi res ni bilo do spolnih odnosov, sem pa na kakšen drug način poskrbela za moža. Mislim, da mama ne sme pozabiti, da je tudi žena. Tudi kasneje, ko si utrujen in se ti nič ne da se je treba potrudit, če ne začne škripat povsod drugod, samo v postelji ne. To je moje mnenje.
intimnanega
12.05.2012, 22:26:43
+19
če ma pa ta rad ženo...........spele se naj, ker po rojstvu otroka ne bo nič bolje v njegovi glavi
Brina Knez
13.06.2011, 12:50:59
-7
Jaz se kar strinjam s tem, da ljudje v osnovi nismo monogamni, da je to samo družbeni konstrukt v katerega smo socializirani... Žal... Sej tudi sama imam pač te ideale kaj in kako, naj bi bilo.. Pa žal ni tako. Nenazadnje komunikacija reši marsikaj in se že v osnovi lahko greš neko odprto zvezo :) Če sta oba za...
ladyme
12.06.2011, 9:00:01
+83
No pri meni pa je popolnoma nasprotno. sem skoraj že v sedmem mesecu nosečnosti, mož mi stoji ob strani in je naravnost čudovit, večkrat mi pove, da sem lepa in da tako lepa še nisem bila. njegove besede mi pomenijo ogromno :) tudi sama se počutim fantastično predvsem zato, ker raste samo trebušček vse ostalo pa ostaja enako kot pred nosečnostjo :) nikakor niso vsi moški enaki....
Sonyboy
12.06.2011, 0:49:35
-19
kaj se čudite pa zgražate?? ZMERAJ SO VARALI!!! tako moški kot ženske!!! od pamtiveka je tako! zakaj? ker imamo to v sebi, žene nas nagon! tk je ne mormo tega spremenit! ljudje nismo monogamni sprejmite že enkrat to!!! sploh tisti ki silite v poroko samo zato ker vas je strah!! z poroko in otroki ne rešite ničesar! pa ZABOGA POSKRBITE ŽE ZA ZAŠČITO!!! NI TREBA DA SE ROJEVAJO OTROCI TAKIM LJUDEM!
nksrv
06.04.2012, 7:47:30
+21
Če svojih nagonov ne znamo ukrotiti, potem se ne razlikujemo od živali. Vsak ima svoje želje in potrebe, pa vendar se moramo vprašati kako vplivajo na sočloveka. Tega zadnje čase ni več, vsak gleda stvari samo s svojega zornega kota in ga ne zanima kako se počutijo drugi. Če se človek odloči za zvezo in mogoče poroko, je to njegova zavestna odločitev, in zaradi sprememb bodisi zaradi nosečnosti ali staranja moramo zvezo negovati in obnavljati.......ampak kaj naredi človek ki ga vodi nagon: on živi in dela kakor njemo ustreza in kakor se njemu ljubi. In ne
tomi.passion@gmail.c ...
11.06.2011, 21:56:26
+8
kako hitro se ženske vživite v fikcijo. Ta članek je fikcija, ve pa takoj pograbite. Pa dajte enkrat za spremembo, vsaj ENKRAT, napisat kaj res pozitivnega o moških, o očetih, partnerjih. Glede na odnos, ki ga izkazujete ženske, se sploh ne čudim, da je vedno več moških zaprtih vase, zafustriranih, se odmika od žensk, vse več jih je homoseksualcev, vse več je tudi depresije in samomorov med moškimi. Torej, najprej spremenite odnos ženske, pa bo tudi za vas svet lepši. In ja, tudi sam obsojam moške, ki ne stojijo ženski ob strani, ampak takšni moški so v manjšini, ve pa skušate prikazati ravno obratno zgodbo.
ideep13
11.06.2011, 22:35:50
+24
fikcija? to je realnost.
rupsi31
13.06.2011, 17:51:31
+31
Lepo napisano, da je tale Anja posesivna in bi se ves čas pogovarjala samo o zadevah povezanimi z otrokom. Cel dan bi se ženska pogovarjala samo o tem. Verjamem, da mu najeda. Pa ni edina, ki je zmožna vsak dan se pogovarjat o istih rečeh znova in znova. Občutek, da boš oče je nepopisno lep, vendar pa ni potrebno od časa, ko zveš, da boš oče se 7 mesecev pogovarjati non stop samo o stvareh, ki so povezane z otrokom in to dan za dnem. Seveda mu preseda, ker se je popolnoma spremenila. Glede, da jo močno boli trebuh tudi nima želje po spolnih odnosih, kar je razumljivo. Zgoraj omenjeni moški pač ni dorasel vlogi, ki mu jo bo namenilo življenje, da bo postal oče. Marsikdo ni. Ni edini. Ženske potrebujejo še po porodu nekaj časa, da začnejo nazaj uživati v spolnosti, ker so preveč preobremenjene. Romantika se skrha in ponavadi se zadeva ne vrne na stare tirnice, kar je lahko a nekoga, ki mu spolnost veliko pomeni frustrirajoče in njemu pomeni. Varanje je pa sploh odsvetovano, ker ne le, da pokažemo, da osebe nimamo močno radi, tudi privlači nas več ne tako močno. Varamo, ko smo v precepu, ko nas nekaj močneje privlači od tistega kar imamo. Mislim, da bi bilo dobro, da mladi moški imeli svetovanja, kjer bi jim objasnili tudi stvari, ki pridejo z nosečnostjo in po porodu in bi marsikdo malce premislil, kdaj si resnično želi otroka in ne le na pobudo svoje partnerice, kar se tudi dogaja, da ženska enostavno si zelo želi otroka, njen partner pa ne in pride kasneje do takšnih zapletov.
Morana7
24.07.2012, 10:23:12
+10
Rupsi, biološka ura je pojem, ki nezrelemu modelu 30ih let ne pomeni nič, za žensko pri enakih letih pa pomeni težji in težji porod , možne komplikacije ipd. Če bi si tudi ženske lahko vzele morje časa da dozorimo, bi bile na materinstvo pripravljene nekje sredi menopavze. Človeštvo bi že davno izumrlo, če bi si tudi me vzele ves čas ki ga potrebujemo zase in za svoje potrebe. Neplodnosti je danes že tako ali tako čedalje več in na eni točki se moraš vsaj toliko zamislit ali si z pravo osebo ali ne. Sama se zaradi nekoga, ki cinca marinca ne bi odrekla materinstvu, če po 6ih letih razmerja ne čuti podobno (to je kar lep čas) potem pač ni primeren očetovski material temveč neodločna prpa.
regina
11.06.2011, 21:18:08
+117
tak človek naj se proba postavit v kožo svoje žene/punce. Ona nosi otroka za OBA, ker ga ti (na žalost) ne morš. a mislš da je njej fajn da se je zredila, da nima(ta) več aktivnega spolnega življenja.... ko sta se odločla za otroka, bi se mogla zavedat tut takih posledic, pa da ne bodo samo rožice pa sonček pa veselje. mogoče pa tut ona sanja o kakšen bradu pittu in drugih sexy moških, saj je ti očitno ne zadovoljiš (niti telesno in očitno tudi čustveno ne). men se zdi to neke vrste izdaja in prevara
kr_ena**
11.06.2011, 21:15:08
+77
podobna situacija pri meni...to je zelo težko za nosečo parterico, moški pa se odmika oz se odmakne, zelo prizadane ! zato se moški dajte skulirat ko mate nosečo žensko, tudi nam ni lahko !
Danijel_5
12.05.2012, 11:41:53
-5
Nekatere ženske pač izberejo sebi primernega "napačnega" moškega, pol pa tarnajo, da so neljubeči, sploh v času nosečnosti. Kakšna je ženska, takšnega moškega si bo našla za partnerja. Jabolko ne pade daleč od drevesa.
ideep13
11.06.2011, 20:45:18
+73
odrasti že enkrat in prevzemi odgovornost!
Kajn
11.06.2011, 13:03:54
-41
Čas je, da začneš razmišljati o tem, da si najdeš stanovanje in zaživiš sam. Sliši se kruto, ampak to bo najboljše za tebe, za tvojo partnerko in za otroka. Če ostaneta v dobrih odnosih še vedno lahko skupaj vzgajata otroka. Boljše zdaj kot pa po dvajsetih letih nezadovoljstva.
intimnanega
12.05.2012, 22:29:29
+5
ne vem zakaj minusi
intimnanega
12.05.2012, 22:29:55
+3
63 decov, ki so v času nosečnosti varali svoje partnerice ?
intimnanega
12.05.2012, 22:29:55
+1
63 decov, ki so v času nosečnosti varali svoje partnerice ?
Varnostnik pri potniku spregledal simulirano ...
Polanc priznal: Rogličeva rožnata majica mi je ...
Preobrat je sodnikom vzel sapo, odneslo je Klemna ...
Preobrat je sodnikom vzel sapo, odneslo je Klemna ...
7 dejavnikov, ki močno pripomorejo k razvoju raka
To je nekaj najboljšega!
Nečakinja princese Diane ima 32 let starejšega ...
Vedno drzna: seksi teniška igralka, ki rad izziva
Tukaj se rodi približno tri milijone otrok na leto
Takšne plače imajo v gostinstvu
Tanja Ribič: ''Mislite, da je to svoboda?''
Odlična izbira za vse priložnosti