Ana Praznik

(Foto: POP TV)

Odkar imate Otjo, se je vaše življenje zagotovo spremenilo. Kaj vam je prinesla materinska vloga?

Oh, prinesla mi je mnogo lepega in veliko novih pogledov na življenje. Kar naenkrat se zaveš, da je še nekaj bolj pomembnega od tvojega življenja. In to je življenje tvojega otroka. Vse bi dal za to malo bitje. Hkrati pa mi je ta izkušnja ponudila tudi novo dimenzijo skrbi. Ampak kolikor so mi povedale mamice z daljšim stažem, se te skrbi nikoli ne znebiš. Tako da je najbolje, da se naučim z njo živeti.  

Ste se morali čemu še posebej odreči? Pogrešate stare čase?

Ne, nikakor. Mislim, moje življenje se je obogatilo s prihodom Otje in si zdaj sploh ne znam predstavljati, da je ne bi bilo. Sva pa oba s partnerjem šla v to poslanstvo z mislijo, da otrok prihaja v najin svet in da bo ta najin svet še naprej obstajal. Le da bomo zdaj trije. Hočem povedati, da nisva opustila svojega prejšnjega življenja in se podredila samo dejstvu, da imava otroka. Tako da nikakor ne pogrešam starih časev, ker so ti še vedno tu.

Kakšna mama ste? Popustljiva in v vsem ustrežete svoji princeski ali pa pri vas veljajo določena pravila?

Ja, pri nas je tako, da je oči good cop, mami pa bad cop. Malo v hecu, ampak drži, da pri nas veljajo pravila. Mislim, da so ta še kako potrebna. Kako pa bi zgledalo, da bi bilo vse po otrokovo? Ves čas bi se jedla čokolada, igrače bi bile povsod, stene popisane, roke bi se namakale v čaj in podobno. Malo karikiram, ampak resnično mislim, da je za otroka dobro, da ima smernice, saj le tako lahko spozna, kaj je prav in kaj ne. Samo vztrajen je treba biti. To je po navadi večji izziv.

Sta si s partnerjem pri vzgoji enotna?

Seveda. Oba imava enake vrednote, ki jih želiva predstaviti hčerki, da bo odrasla v pošteno, samostojno, samozavestno, iskreno in sočutno osebnost.

Ste, odkar ste mama, še posebej občutljivi? Vas kaj še posebej gane?

In še kako. Sploh zdaj, ko se v Delovni akciji srečujem z različnimi življenjskimi zgodbami slovenskih družin. In kadar so vpleteni otroci, se me žalostne zgodbe res dotaknejo in včasih kar ne morem kontrolirati čustev. Solze kar same pritečejo. Ne vem, če se bodo ti hormoni kdaj pomirili.

Je Otja podobna vam ali očetu? Čigav značaj je podedovala?

Vizualno je cel oči, karakterno pa mami na kvadrat. Kar pomeni, da je živahna še pa še in predvsem samosvoja. Bikica po horoskopu, nimaš kaj.  

Ana Praznik

(Foto: POP TV)

Kako usklajujete službene obveznosti z družinskim življenjem?

Tako kot vsaka druga družina, kjer starši hodijo v službo, otroci pa v vrtec. Jutranji kaos ob spravljanju v vrtec in službo, hitenje in seveda zamujanje. Ampak zvečer, ko smo vsi na kupu, pa se radi stiskamo, beremo pravljice, prirejamo cirkuške predstave, se igramo z lutkami, najboljše pa je, ko sta mami in oči konjička.  

Kako je videti vaš popoln družinski vikend? Kaj najraje počnete skupaj?

Ob vikendih smo najraje skupaj. Kjerkoli že to je. Ali na izletu, kakšnem rojstnem dnevu, pri prijateljih na obisku, ali pa pri starših na kosilu. Skupaj je ključna beseda.

Kakšno prihodnost želite hčerki?

Vsak starš svojemu otroku želi le najboljše. Tudi tukaj nisem izjema. Kaj pa bo postala, pa bo popolnoma njena odločitev.

Bliža se materinski dan. Mislite, da vas bo Otja presenetila s kakšno risbico? Pričakujete kakšno posebno presenečenje s strani partnerja, njenega očka?

Hehe, se bom pustila presenetiti. Tako z risbico kot tudi s presenečenjem od očija.