Pozimi so mrzli avtomobili ter treba je čistiti zaledenela stekla in zasnežena vozila, odmetavati sneg ... Vse našteto pred odhodom v vrtec, šolo, službo.

Ali gre lahko novorojenček pozimi ven?

Pri Avto-moto zvezi Slovenije opažajo, da številni vozniki vsako jutro ravnajo tako: najprej zaženejo motor avta, šele nato očistijo stekla. Njihov pogost argument je, da naj koristilo motorju, kar seveda ne drži, poudarjajo.

"Motor se najhitreje ogreje, ko se avto vozi. To priporoča tudi večina avtomobilskih izdelovalcev; vsako puščanje avta v prostem teku pomeni nesmotrno porabo goriva in prispeva k onesnaženju zraka."

Da bi se izognili dolgotrajnemu čiščenju stekel raje priporočajo pokrivanje vozila čez noč. "Ko zjutraj zaženemo motor, lahko takoj speljemo. Avto se bo hitreje ogrel kot z delovanjem motorja na mestu, hitreje pa se bomo ogreli tudi mi," so pojasnili.

Pri AMZS priporočajo, naj bo tudi ob nizkih temperaturah temperatura v avtomobilu 20 ali 21 stopinj Celzija. Višja temperatura lahko povzroči zaspanost in slabšo odzivnost, so opozorili.

Tako naj bodo oblečeni otroci v avtosedežih

Avtosedež

Otrok v avtosedežu ne sme biti oblečen v bundo. (Foto: iStockphoto)

Zdravemu in primerno oblečenemu otroku ne bo škodovalo nekaj minut mraza. "Oblečemo ga v oblačila, ki so bila shranjena na sobni temperaturi in ga morda pokrijemo z odejico. Lupinice za zelo majhne otroke ne puščamo v mrzlem avtomobilu, ampak jo jemljemo s seboj na toplo," so zapisali na spletni strani.

Kako pozimi obleči dojenčka?

Priporočajo, da otroka slečemo, ko se avto ogreje in če bo vožnja dlje trajala. Med vožnjo naj ima oblečena tanka oblačila v več plasteh in ne bund ali zimskih kombinezonov. Predvsem je pomembno, da se ne poti.

"Debele bunde in plašči so tudi nevarni: v bundo oblečenega otroka varnostni pasovi ob morebitnem trku ne morejo pravilno zadržati v otroškem sedežu. Enako velja za odrasle potnike na avtomobilskih sedežih," opozarjajo na AMZS.

Otrok nikoli ne smemo puščati samih v zaprtem parkiranem avtomobilu, kar je tudi opozorilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Po njihovih opozorilih so glede posledic mraza med ranljivejšimi, saj so bolj podvrženi podhladitvi.

To morate imeti v avtu, če greste pozimi na potovanje

Pomembno se je tudi pripraviti za morebitno daljše potovanje z otroki. Pred odhodom preverite vreme in razmere na cesti. Vozilo naj bo primerno opremljeno za zimo z zimskimi gumami in dovolj tekočine za čiščenje stekel.

V avtu imejte dovolj pijače in nekaj hrane, najbolje kalorično bogate (energijske ploščice, suho sadje, oreški). Dobro je imeti tople odeje in rezervna oblačila. 

Rezervoar za gorivo naj bo poln, prav tako naj bo polna baterija mobilnega telefona. Za vsak slučaj, če ostanete v zastoju ali obtičite kje zaradi snega. Zdržati morate toliko, da pride pomoč do vas.

Pa srečno! Vedno in povsod.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.