dominvrt

Ali porodno bolečino pozabimo?

STARŠI
10
23.01.2017, 8:11

Kako se ženske soočijo s porodno bolečino in kdaj izzveni? Če te bolečine ne bi pozabili, ali bi sploh še enkrat rodili in imeli drugega, tretjega … otroka?

Ali porodno bolečino pozabimo?

 

Porod
Porod/ FOTO: Thinkstock

Švedski raziskovalci so v študijo vključili 2000 mam, povprašali so jih o porodni bolečini.

Ko boste novopečeno mamo vprašali, kako je bilo, vam bo o porodu povedala tudi tisto, kar niste želeli slišati. Toda to boste slišali takrat in nikoli več. Imela bo še drugega, tretjega otroka, ker bo na bolečino pozabila.

To se zgodi zato, ker pozabijo na porodno bolečino, kajti možgani ta del spomina izločijo. Evolucijsko gledano, je smisel v tem, ker če ženske ne bi pozabile te bolečine, bi človeštvo izumrlo.

Če se osredotočimo na sam porod: ženske ne pozabijo samo poroda, ampak tudi intenzivnost bolečine. Po drugi strani pa drugi trdijo, da je raziskava preveč subjektivna, ker imajo ženske različen prag bolečine. Porod traja več ur in je težko izločiti, na kateri del se ženske najbolj osredotočijo. Tudi popadki so različni in je njihovo moč bolečine težko opisati.

Vseeno pa spomin na porodno bolečino ostane pri 60 odstotkih ženskah tudi po daljšem časovnem obdobju. Tretjina žensk je pozabila, koliko jih je bolelo, 18 odstotkov si jih je vse zapomnilo. Za njih je tudi eno leto kasneje bila to boleča izkušnja.

Po petih letih so strokovnjaki spet govorili s temi ženskami in mnoge so pozabile na bolečino, polovica pa jih je bolečino opisala kot manj intenzivno kot takrat dva meseca po porodu. Pri tistih, ki so opisale bolečino kot najhujšo stvar, spomin na to ni izginil.

Toda to ni najhujša stvar, ker nekatera raziskovanja navajajo, da ženske, ki so se odločile, da si zapomnijo porodno bolečino, to izkušnjo zadržijo v mislih kot opomnik na velike podvige. Tako se spodbujajo in opominjajo na to, da so uspele preživeti. In če jim je uspelo to, jim lahko kar koli.

Še vedno je presenetljivo dejstvo, da lahko spomin na bolečino ostane tako dolgo, glede na to, da so psihološka raziskovanja dokazala, da se ob vsakem spominjanju nekega dogodka nezavedno scenarij malce spremeni.

Komentarji (10)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Swashta
23.01.2017, 18:48:23
+1
Sam sem 2x v življenju začutil bolečino, za katero bi rekel, da hujša nebi mogla biti. Toda same bolečine, da bi jo lahko opisal, se tudi jaz ne spomnim. Spomnim se samo dogodka in dejstva, da je bilo grozljivo. Torej stvar ni specifična za porodne bolečine, ampak se jo lahko kar lepo posploši na vse bolečine. Če tega niso uspeli ugotoviti, potem mi ni jasno, kakšna je vrednost te študije.
Karantanija
23.01.2017, 17:28:59
+13
Pozabi se v trenutku, ko zagledaš svojega otroka. Pravzaprav takrat bolečine tudi minejo. Vse življenje pa veš, da ni bilo ravno prijetno. Zato moški - spoštujte svoje žene!
kitzbill
23.01.2017, 16:50:13
+13
nikol ni pozabla, zato mamo edinca, je pa blo kar hudo
draghci
23.01.2017, 15:52:45
-2
Imajo prav, jaz sem jo hitro pozabila, ker to ni bolečina, ki izhaja iz trpljenja, temveč iz radosti. Takoj, ko se otrok rodi je bolečina povsem pozabljena. Ko boste enkrat soočene z bolečino rakavih bolnikov, ki vedo, da jim ni pomoči, potem ne boste omenjale svoje porodne bolečine.
METKA102
23.01.2017, 19:00:32
+8
Tudi porodne bolečine so zelo različne, nekatere rodijo v nekaj urah ali celo prej, druge v nekaj dneh, so bili časi, ko so ene imele po 10 in več otrok, druge pa so umrle.
METKA102
23.01.2017, 15:37:42
+8
Kaj se boste še spomnili! Bolečine nikoli ne pozabiš. Se pa malo odmakne, s časom. Kljub temu imamo več otrok. Ker jih pač želimo imeti. Še ne dolgo nazaj so pač ženske rodile, če so zanosile. Kaj pa naj bi? Zanosile pa so, saj ni bilo zaščite. Zdaj se ženske odločajo za razne načine, kako omiliti to bolečino, ker so dosegljivi. Ali pa preprečijo zanositev. Marsikatera ima le enega otroka, prav zaradi slabe izkušnje ob porodu. Pa še ni dolgo, odkar je tako. Še v Bibliji piše, da ji je bog ukazal, da bo za kazen rodila v bolečinah.
Fifi Garbo
23.01.2017, 15:22:05
+14
Porodne bolečine ne pozabiš, tiste "mame", ki rečejo, da jo pozabijo, lažejo same sebi! Nikoli je ne bom pozabila, a to ne pomeni, da nimam otroka najraje na svetu!!
HAYABUSA2000
23.01.2017, 11:19:26
+24
Ne vem kako je z drugimi ženskami, ampak jaz ne bom nikoli pozabila kakšne hude bolečine so popadki. lp
draghci
23.01.2017, 15:53:57
-11
Ker nisi imela hujših :)
Bibosan
23.01.2017, 19:04:53
+9
Draghci ne seri!
Severna Koreja preizkusila novo taktično orožje
Llorente: Bil sem pos*an, mislil sem, da mi bodo ...
Zvezdnica priznala, da je iz rok izpustila sinčka
Pri treniranju Mihe Zupana je Maja priskočila na ...
Preprosti triki za še boljšo potico
Vsi načini barvanja pirhov
Hlače, ki so zlomile Instagram, a pristajajo le ...
Curtiss Zeus je e-motocikel, vreden Batmana!
Vse, česar niste vedeli o carskem rezu
Ste v reži bankomata našli denar?
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
Tri preproste, a božansko dobre velikonočne ...