Črpanje materinega mleka

Zaradi dojenja se vam dojke ne bodo povesile. (Foto: iStockphoto)


Strokovnjaki so ugotovili, da na obliko prsi najbolj vplivajo nosečnost in psihofizične spremembe v tem obdobju, prav tako pa tudi starost bodoče mamice, obenem pa dejstvo, ali ženska kadi.

Do takšnih zaključkov so prišli na podlagi raziskovanja ameriških plastičnih kirurgov. Tega so se lotili zato, ker je veliko žensk, ki so rodile in dojile, zahtevalo rekonstrukcijo dojk. V študijo so vključili 132 žensk, ki so rodile, 60 odstotkov njih pa je otroka dojilo. Popisali so njihove podatke, in sicer težo, višino, velikost nedrčka med nosečnostjo in dejstvo, ali kadijo.

Ni razlike …

Spoznali so, da ni razlike med stopnjo čvrstosti prsi žensk, ki so dojile, in tistimi, ki tega niso počele. So pa ugotovili, da se čvrstost dojk zmanjšuje s številom rojenih otrok. Prav tako na to vpliva kajenje, ki negativno vpliva na obliko prsi. Kajenje razgrajuje elastin, ki je zaslužen za čvrstost kože, ki drži prsi. Če nosite neprimeren nedrček, ima to lahko med nosečnostjo tudi velik vpliv na obliko vaših dojk.

Pomembno pa je to, da so spoznali, da dojenje pravzaprav ne vodi k spremembam prsi, tako da zaradi tega lahko mirne vesti dojite.