Babica in dedek

(Foto: Thinkstock)

Babica in dedek imata povsem drugačno vlogo kot starši, saj ne rabijo biti strogi in lahko svoje vnuke razvajajo. Včasih pa je to v nasprotju z vzgojnimi načeli, ki jih želijo vzpostaviti otrokovi starši. Zaradi tega do nesoglasij in prepirov.

Za naše starše bomo vedno ostali otroci, čeprav imamo svoje otroke. Zaradi tega nas niso niti pripravljeni poslušati. Hkrati pa so vnuki tako ljubki, da jih je zelo težko prikrajšati za nekaj. Vseeno pa morate, če nastopate v vlogi babice in dedka, vnukom postaviti neke meje. Če ne smejo igrati računalniških igric, preden je narejena domača naloga, potem morate to spoštovati.

Še vedno lahko svoje vnuke razvajate, pustite si dovolj manevrskega prostora, hkrati pa upoštevajte to, kar od njih želijo starši. Če želijo, da postane odgovoren in da samostojno opravlja svoje zadolžitve, ima lahko nagrado, recimo igranje igric, samo na koncu dobro opravljenega dela.

Starši, svojim otrokom razložite, zakaj jim vi nečesa ne pustite in zakaj jim to babica in dedek dovolita.

Če vaši starši po številnih pogovorih še vedno pretiravajo, bodite jasni in vztrajni. Skupaj poiščite rešitev za vse, kar vam in njim ni všeč, najdite kompromis.

Prav tako se ne jezite za vsako0 stvar, ki vas zmoti glede dedkovega in babičinega razvajanja. Če tu pa tam dobijo sladoled ali jim pustijo, da skačejo po postelji, ne bo nič narobe, vaš otrok zaradi tega ne bo razvajen. Pomembno je, da nihče od vas ne pretirava.