Zakaj nikakor ne smete voziti pod vplivom alkohola in prepovedanih drog?

Marsikdo si reče: ''Saj sem spil le en kozarček ...'' in brez slabe vesti sede za volan. Starši, četudi ste na 'nedolžni' rojstnodnevni zabavi otrok spili le en kozarec vina ali piva, je prav, da ključe od avtomobila pustite kar lepo v žepu in za vso družino pokličete taksi. Seveda pa lahko obisk podaljšate in preprosto vsi skupaj prespite ter se domov odpravite šele naslednji dan.

Zakaj je izjemno pomembno, da nikoli ne sedete za volan, četudi ne čutite, da ste popolnoma pijani? Ne precenjujte svojih sposobnosti, vinjenost zmanjša vidno polje, povzroči, da se vam med vožnjo blešči, slabše prepoznate odtenke svetlobe, barvo, gibanje, globino, oddaljenost. Če boste naleteli na kakšno oviro, boste počasneje reagirali, skratka vaša koordinacija rok in nog bo slabša. Ne bodite pogumni, da dokažete partnerju ali partnerici, da ste zmožni peljati družino domov. Alkohol spodbudi negativna čustva, med drugim jezo, agresijo, depresijo, zato nikakor ne sodite na cesto, ne glede ali je pred vami le nekaj ulic vožnje ali celotna avtocesta do domačega kraja.

''Zaradi voznikov pod vplivom alkohola in prepovedanih drog smo ogroženi vsi udeleženci v cestnem prometu. Tega se moramo vsi zavedati in kot družba narediti korak v smeri, da skupaj rečemo ne alkoholu in drogam za volanom,'' poziva mag. Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa.

Opozarjajo, da je verjetnost, da se voznik osebnega vozila z večjo količino alkohola v krvi (več kot 0,24 mg/l ali 0,50 g/kg) smrtno ponesreči ali hudo poškoduje, kar štirikrat večja kot pri treznem vozniku. Ker se bliža martinovanje, službena novoletna zabava, pa zabava ob koncu leta s prijatelji, silvestrovanje ... imejte ta podatek vedno v glavi. Če se odločite, da boste praznovali s kozarcem alkoholne pijače v rokah, je prav, da ne vozite. Ugotovili so namreč, da je statistična verjetnost, da povzročitelj prometne nesreče povzroči le-to s smrtnim izidom največja pri tistem, ki ima v krvi dovoljeno količino alkohola. Zato ravnajte premišljeno, v mobilnem telefonu imejte shranjeno številko taxi službe. Lahko pa se s prijatelji dogovorite, kdo ne bo pil alkoholnih pijač in vas on potem prostovoljno 'razvozi' ob koncu zabave domov. Četudi greste na gala prireditev in boste počastili umetnika z enim ali dvema kozarčkoma penine, ne razmišljajte o tem, da se odpeljete domov sami. Poiščite najbližjo avtobusno postajo in tako varno 'potujte' do cilja.

Smo postali previdnejši?

Podatki pričajo, da smo, saj se je letos zgodilo za šest odstotkov manj prometnih nesreč, ki jih je povzročil alkoholiziran voznik, v primerjavi z lani. Prav tako je umrlo 46 odstotkov manj ljudi zaradi alkoholiziranih voznikov, a tudi eno izgubljeno življenje je preveč. Zato poskrbite, da vas domov odpelje trezna oseba! Četudi ste s kolesom ali peš, vedite, da vinjeni niste sposobni realno ocenjevati, kaj se dogaja okrog vas. Dovolj je le ena majhna napaka, da utrpite hude posledice v prometni nesreči.

Vožnja z avtomobilom

(Foto: Profimedia)

Agencija za varnost prometa skozi vse leto poziva voznike, še posebej v krajih izven urbanih naselij, kjer ni javnega prevoznega sredstva, da se organizirate drugače. Če boste pili, ne sedite za volan. Naj vas pride iskat nekdo od domačih, ki ima že vozniško dovoljenje. Nikoli ne končajte na sovoznikovem sedežu, če veste, da je voznik z vami vso noč nazdravljal rojstvo otroka ali je za to imel kakšen drug pomemben razlog.

Akcija Alkohol, droge in druge psiho-aktivne snovi v prometu 

5. novembra 2018 se pod okriljem Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa v sodelovanju z ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za izobraževanje, Policijo ter nevladnimi organizacijami začne nacionalna akcija Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu. Želijo opozoriti, da alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi zmanjšajo zmožnosti varnega sodelovanja v prometu. Bodite odgovorni in imejte ničelno toleranco do teh snovi v prometu.  

Ker so mladi prav tako že vozniki, so se odločili, da stopijo tudi na šole in osveščajo glede vožnje pod vplivom alkohola. Preventivni material bo prejelo 65 občin, 12 od njih bo dobilo tudi 2.500 alkotesterjev, prisotni pa bodo še pri 13 nevladnih projektih, ki bodo širili vest o škodljivosti alkohola v prometu.

Če se odločite, da se boste poveselili z alkoholno pijačo v rokah, potem ob zaključku zabave ne sodite za volan in pika. Poiščite drug način, kako boste prišli do svoje postelje. Če veste za nekoga, da bo vozil vinjen, je prav, da ga poskušate odgovoriti od namere. Pogovorite se o morebitnih posledicah in mu pokličite taxi ali skupaj z njim počakajte na avtobus.

Naj bo za vse nas in vas konec leta nepozaben, predvsem pa varen!

Sponzorirana objava