Utrujena mama

(Foto: Profimedia)

Zaradi miru v hiši, se izčrpani novopečeni mami ne obračajte s spodnjimi povedmi.

1. Zagotovo je lačen.

Ja, dojenčki jokajo, ko so lačni, ampak to počnejo tudi, ko so zaspani, ko imajo polne pleničke, ko so imajo krče ... Lahko bi naštevali v nedogled, pa še ne bi zajeli vsega. Mogoče lahko tudi vi pomagate in preverite, zakaj dejansko tokrat joka.

2. Moja mama pravi, da bi morala ...

Vaša mama je super vzgojila vas, toda vaš otrok je samo vaš in partneričin. Če želi vaša partnerica njen nasvet, naj jo sam tudi vpraša, vi se raje ne vmešavajte. Že tako bo dobila tisoč in en nasvet s strani svoje mame, prijateljic, sosede ...

3. Kaj boš takšna odšla ven?

Mogoče ni oblečena po najnovejšem trendu, v praznična oblačila, ampak kar v športno majico z madeži in trenirko, toda končno ji je uspelo, da gre z dojenčkom ven. Pripravljena sta po dolgotrajnem procesu, zato ne govorite ničesar. Že sama dovolj dobro ve, da njeni lasje potrebujejo razvajanje v frizerskem salonu, zato ne prilivajte olja na vroč ogenj.

4. Zakaj spet joka?

Vprašanje res ni na mestu. Če bi vedela, bi bila težava že rešena, zato modro molčite ali raje radodarno priskočite na pomoč.

5. Res sem se ponoči dobro naspal.

Znano je, da novopečene mame ne spijo v enem kosu ponoči, temveč se ves čas zbujajo, da nahranijo otročka. Zato nikakor ne izrecite, da ste spali več ur in ste popolnoma spočiti, raje s partnerico sočustvujte.

6. Pomil sem ti posodo.

Velika napaka! Pomivate posodo za vaju, vidva sta jo umazala in ne samo ona. Normalno je,d a tudi ti kdaj pa kdaj pomiješ posodo. Gospodinjska dela niso samo za ženske. Vedite,d a bo imela več časa za vas, če boste tudi vi pospravljali in čistili.

Zehanje

(Foto: Thinkstock)

7. Lahko si srečna, ker jutri ne greš v službo.

No, ja ne bo se imela sanjsko. Zaprta bo v stanovanje, vohala bo pokakne plenice, ukazoval pa ji bo mini dojenček in to bo trajalo in trajalo, dokler bo na porodniškem dopustu. Mislimo, da ne bi želeli zamenjati z njo. Ali pač?

8. Kaj si počela ves dan?

Prišli ste po napornem delovnem dnevu in pričakalo vas je razmetano stanovanje, nepočesana in doživeli ste šok. Sprašujete se, kaj je počela ves dan. Lahko vam zaupamo, da ni lenarila, da dejansko zaradi novega družinskega člana sploh ni imela časa. Pravzaprav bo najbolje, da ji daste nekaj minut, da si jih vzame samo zase, da si privošči kopel ali v miru pokliče prijateljico.

9. Tako sem utrujen.

Seveda ste po napornem dnevu utrujeni, a doma vas čakata jokajoč dojenček in razdražljiva partnerica. Toda ni prav, da se uležete na sedežno in gledate televizijo. Oba sta utrujena, kar je razumljivo, toda čez nekaj časa bo za vaju vse to le grenka preteklost.

10. Kdaj bova 'začela z drugim otrokom'?

Nikakor ne vprašajte tega. Počakajte še nekaj časa, da zadiha s polnimi pljuči in se vajino življenje vrne na stare tire. Tudi spolnost ne bo na vrhu njenega seznama To moram storiti, zato bodite potrpežljivi.