Sin

(Foto: Thinkstock)

Imejte ga radi.

Sinčki znajo biti pravi 'cartlčki'. Včasih pa so tudi zelo živahni, grobi in uničujejo vse okrog sebe. Takrat je dobro, da vedo, da jih imate tudi radi. Objemajte in poljubljajte ga, kadarkoli lahko. Vse to je zelo pomembno pri otrokovem razvoju, kar bo tudi prišlo do izraza, ko bo odrasel moški: znal bo pokazati čustva. 

Naučite ga gospodinjiti.

Če vas opazuje, medtem ko kuhate, pospravljate ali obešate perilo, mu dovolite, da sodeluje čim večkrat. Pojasnite mu, kaj počnete in poskušajte nekaj dela dati tudi njemu.

Ko vaš sinek postane najstnik, mu takšne stvari ne bodo več zabavne, ampak bodite vztrajni in drobnarije, kot je pospravljanje mize za sabo spremenite v rutino. Ko odraste, vam bo hvaležen.

11 zanimivih dejstev o hčerkah

Dovolite mu, da se umaže in strga oblačila.

Dečki so lahko zelo razigrani, kar lahko pripelje do strgane ali umazane trenirke. Ne 'živcirajte' se zaradi takšnih drobnarij, s prepovedmi ne boste ničesar dosegli, a porabili boste vso energijo. Skakanje, padanje, polivanje in uničevanje so pri fantkih le del odraščanja, kateri je pri njih izrazitejši.

Pokažite mu moškega vzornika.

Odkar bo začel gledati televizijo, bo obkrožen z 'mišičnjaki', zato je prav, da mu odprete oči in pokažete moškega, ki ne 'rastura' z mišicami, ampak znanjem (pisatelji, slikarji, računalničarji …).

Pokažite mu žensko vzornico.

Fotografije slavnih žensk v revijah so nekaj, ob čemer bo odraščal. Poskrbite, da bo izvedel, da so nekatere ženske slavne zaradi svojega talenta, znanja, vztrajnosti, marljivosti, življenjskega stališča.

Naučite ga lepega vedenja.

Otroci so kot gobe in vsaka informacija, ki jo delite s sinom, bo ostala v njegovem spominu. Naučite ga, kako se je brez cmokanja, pokažite mu, kako se mora vesti do starejših, deklet, ko postane moški. Nekega dne vam bo sinova tašča hvaležna.

Spodbujajte njegovo nežno stran.

Fantje ne marajo pokazati svojih čustev, naravni nagon prikriva njihovo nežno stran. Pojasnite mu, kaj pomeni biti nežen in dovolite mu, da je čustven, nežen do dojenčkov, živali, rastlin …

10 povedi, ki jih morate izreči

Pojdite z njim ven in se družite z drugimi.

Fante na nogometne tekme po navadi vodijo očetje, toda tudi vi se pridružite temu. Pokažite, da ga pri vsem razumete, tudi pri moških aktivnostih.

Dovolite mu, da spozna, kaj je poraz.

Nihče v zgodnjih letih ne mara izgubljati, toda poraz je del življenja, kar bo vaš sin kmalu spoznal. Če izgubi, ga nekdo premaga, mu dovolite, da se jezi in da je malce razočaran. To so povsem normalna čustva, s katerimi se mora srečati v zgodnjih letih. Prej bo spoznal, da ne dobimo vsega, česar si zaželimo, lažje bo odraščal.

Vključite se v njegovo življenje izven doma.

Mlajši fantje so vezani na mamo, ampak sčasoma jih začnejo zanimati tudi stvari izven doma. Poskušajte se vključiti v čim več stvari, ki ga zanimajo in v katerih uživa. Spremljajte njegove tekme, uspehe in neuspehe, spoznajte njegove prijatelje in simpatijo.

Sin

(Foto: Thinkstock)