Božič - 1

(Foto: iStockphoto)

Prazniki bodo mirni le,če se boste že vnaprej dobro pripravili. Božična večerja je na primer velik projekt, ki se ga ni dobro lotiti na predbožični večer, saj boste s tem tvegali, da vam gre vse po zlu in vam v spominu ostane božič, kakršnega ne boste hoteli več doživeti. Za marsikatero mamo so prazniki stresni, saj se delo potroji – čeprav ji ni treba v službo, jo čaka kup obveznosti, božič pa kot družinski praznik kar kliče po sorodnikih. In ne spreglejmo nakupovanja ali izdelovanja daril, sestavljanja božičnega jedilnika in okraševanja hiše ali stanovanja. Da bi vam bile prav vse obveznosti prijetne, vam svetujemo naslednje:


1. Praznujte po svoje!

Zavedati se morate, da vsak praznuje po svoje – ne samo v religioznem smislu, pač pa v celotnem osebnem dojemanju praznika. Ostanite zvesti sebi in vaši družinski tradiciji - če si božični večer vsako leto popestrite z družinskimi karaokami ali pa se greste po božični večerji ven kepat ali postavljat sneženega moža, je to super. Praznujte po svoje – prazniki dobijo poseben čar, če jih popestrimo s stvarmi, ki so nam sicer nevsakdanje. Uresničite ideje, o tem pa seznanite tudi vse tiste, ki jih boste povabili na praznovanje.

2. Naredite seznam gostov

Če je letošnji red prišel na vas ali pa imate običaj, da se za božič za vašo jedilno mizo zberejo sorodniki, je prav, da naredite seznam. Vse, ki jih boste povabili, seznanite z aktivnostmi – izhajajte iz tega, da boste praznovali tako, kot je všeč vam, vašemu partnerju in vašim otrokom. Povabljenim gostom pa razložite, kakšen je vaš tradicionalni praznik in kako praznujete. Na to jih je primerno pripraviti že zaradi primera, če boste šli po večerji kam ven, npr. k polnočnici, na sprehod z baklami, v mesto na kostanj in kuhano vino itd.

3. Naredite seznam opravil

Imate navado, da pred prazniki generalno pospravite stanovanje ali hišo? Na list papirja napišite vsa opravila in si jih družinsko razdelite. Otroci lahko, medtem ko vi sesate, brišete prah in obešate perilo, izdelajo božično-novoletne voščilnice, vaš partner pa pobrska po internetu in poišče ideje za božično večerjo.

Božič - 2

Za jelko in aranžmaje lahko poskrbite sami. (Foto: iStockphoto)

4. Boste sami pekli pecivo?

Domača peka je lahko tudi zelo lepo darilo, hkrati pa družinsko opravilo. Če boste sami priskrbeli sladke dobrote, pripravite toliko predpasnikov, kolikor članov šteje vaša družina. Skupaj lahko pečete piškote, meljete orehe, valjate testo in se ob tem zabavate. Če boste pecivo podarili, ga zložite v čiste škatle, ki jih prej zavijete v božični papir (rdeč, zlat) in jih prevežete s trakom. Le kaj je lepšega kot doma narejeno darilo?

5. Vsaj teden dni prej sestavite jedilnik

Ko boste sestavili jedilnik, ste že opravili pol dela. Ne pozabite, da je dan pred prazniki nemogoče najti parkirno mesto pred trgovskimi središči, da ne govorimo o času, ki ga boste prebili v nepremični vrsti pred blagajno. Prav zato se v trgovino – v kolikor ne potrebujete sestavin, ki morajo biti sveže – odpravite nekaj dni prej. Jedi, ki jih je možno pripraviti vnaprej, bodo poskrbele, da ne boste ves praznični dan preživeli v kuhinji.

6. Za darila poskrbite vsaj dva dni pred praznikom

Mnogo ljudi do zadnjega ne ve, s čim razveseliti in obdariti najbližje. Da bo naloga lažja, začnite že kakšen mesec prej slediti željam posameznikom. Prav tako se po nakupih podajte teden dni pred prazniki. Še bolje pa bo, če boste darila izdelali sami. Super ideje za darilo so lepo zaviti domači piškoti ali komplet okraskov za novoletno jelko, ki jih izdelate iz slanega testa.

Božič - 3

Naj bo kuhanje božičnega kosila ali večerje čim manj stresno! (Foto: iStockphoto)

7. Božično drevce kupite že prej

Ne odlašajte z nakupom prazničnih aranžmajev in božičnega drevesca, saj se izbor proti koncu oža, škoda pa bo tudi vašega časa. Drugače je, če boste sami priskrbeli drevesce, medtem ko okraske lahko izdelate skupaj z otroki. Zelo lepi so iz slanega testa, ki ga naredite tako, da zmešate skodelico soli, skodelico vode in dve skodelici moke. Testo ni nevarno niti za najmanjše ročice, saj je narejeno iz povsem naravnih sestavin. Testo razvaljate in z modelčki za piškote odtisnete različne oblike, ne pozabite pa tudi na luknjico, skozi katero boste napeljali vrvico. Tudi namizni aranžma lahko pripravite sami: povežite borove veje in jih poškropite s srebrnim sprejem. Okrasite jih s suhimi pomarančami in limonami, kakšno cimetovo palčko ali samo svetlečimi trakci.

8. Sprostite se in uživajte v prazničnem vzdušju!

Božič je družinski praznik, zato je prav, da si vzamemo čas za najbližje. Pojdite v mesto na pečen kostanj, obiščite kakšen božični koncert na prostem ali božični sejem. Druženje je lahko zabavno tudi v kuhinji: zavrtite kakšno božično zgoščenko, skuhajte čaj ali kakav, zavežite predpasnik in ustvarjajte! Kuhajte, pecite piškote, izdelujte snežinke iz papirja, rišite božične motive. Vašim otrokom bo v veliko veselje že samo to, da bodo lahko popolnoma in samo z vami, zato se sprostite in uživajte.

9. Ne načrtujte obiskov!

Za praznike si vedno vzemite en dan popolnoma zase. Ne načrtujte obiskov, niti ne vabite nikogar na obisk. Vzemite si en dan popolnoma zase in si privoščite počitek ali aktivnosti, za katere vam sicer zmanjka časa.

10. Prazniki so lahko odlična priložnost za nov začetek

Prazniki so lahko odlična priložnost za nov začetek. Treba je vedeti, da naše vsakdanje težave zaradi praznikov ne bodo izginile – še vedno nam bodo ostali krediti, kakšen nerešen spor, nedokončano delo. Je pa res, da vzdušje vpliva na bolj pozitivno razmišljanje, plod česar je lahko snovanje novega začetka. Praznični dnevi ponujajo priložnost, da se ustavimo, mirno zadihamo, se v krogu ljudi, ki jih imamo radi, spomnimo vseh lepih trenutkov in pozabimo na vse, kar nas tare. Odlična odskočna deska za nov začetek!

Božič - 4

Božič je družinski praznik, zato je prav, da si vzamemo čas za najbližje. Pojdite v mesto na pečen kostanj, obiščite kakšen božični koncert na prostem ali božični sejem. (Foto: iStockphoto)

 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na