Dojenček pase kravice

(Foto: iStockphoto)

5 minut na dan na trebuščku

Pediatri pravijo, da naj bi dojenčku koristilo pet minut ležanja na trebuščku na dan. V tej legi namreč zaradi refleksa in zaradi radovednosti obrne glavo vstran, jo dvigne in spusti. Ti gibi so pomembni, prešli pa bodo v to, da bo kasneje uprl cel trup na roke in dvignil cel zgornji del telesa. Te vaje so pomembne za krepitev trebušnih mišic in so povsem 'naravne'. Fizioterapevti ob tem poudarjajo, naj otrok ne dajemo v stajice, hojice, ležalnike itd.

Kako pravilno pasti kravice?

Igralne blazine so idealne za 'pasenje kravic'. So mehke, pisane in navadno polne našitkov, ki otroka samo še spodbudijo k naravnemu gibanju. Bistvo 'pasenja kravic' je krepitev mišic, ki jih bo mali nadobudnež kasneje potreboval za kobacanje, sedenje in hojo.

Vaje za krepitev dojenčkovih mišic:

- Lezite na hrbet in dojenčka položite z obrazom navzdol na svoj trebuh (trebušček na trebušček). Položaj mu bo zanimiv, saj se bo trudil čim več časa zreti v vaš obraz, zato se bo dvigoval.
- Dojenček krepi mišice vratnega in ramenskega obroča, če leži s trebuščkom navzdol na vaši podlakti.
- Med pestovanjem v naročju dojenčka obrnite stran od sebe, da bo opazoval okolico. Zaradi radovednosti bo držal glavico pokonci in sledil premikanju v prostoru.
- Če otroka nosite na boku, ga imejte enkrat na svojem levem, drugič pa na desnem boku. Menjava položaja ga bo spodbudila, da bo obračal glavico.