Mnogi pravijo, da je posledica modernega in hitrega načina življenja med drugim pri odraslem tudi izpadanje in redčenje las. Če se to zgodi že pri dojenčku ali otroku, se starši ustrašijo. Poskušali bomo pojasniti, kaj je lahko vzrok za izpadanje las pri mlajših, in vas potolažili, da zato ni treba na vrat na nos odhiteti k izbranemu pediatru.

Dojenček z lasmi

Večina dojenčkovih las v prvih mesecih izpade, zrastejo pa močnejši in gostejši. (Foto: iStockphoto)

Izpadanje las pri dojenčku

Nekateri dojenčki se rodijo brez las, nekateri pa imajo že pravo frizuro, vendar prvi lasje po navadi izpadejo. Vzrok je treba iskati v hormonih, saj se z meseci njihova raven počasi znižuje, kar povzroči izpadanje las in za nekaj časa ustavi njihovo vnovično rast. Po glavici lahko pride do neenakomerne razporeditve las, tako da ima lahko otrok na enem delu glavice šop las, na drugem pa plešo. To stanje se popravi, ko začne dojenček intenzivneje rasti, kajti takrat zrastejo novi, močnejši in gostejši lasje, enakomerno porazdeljeni po vsej glavi.

Kljub temu nekateri strokovnjaki pravijo, da je lahko izrazito razredčenje las rezultat tega, da otrok ves čas spi v istem položaju. Zato je priporočljivo, da ga obračate.

Za informacijo – prav tako bodo s starostjo dojenčkovi lasje spreminjali barvo in strukturo.

Če po šestih mesecih dojenčku še vedno izpadajo lasje, je to lahko posledica zdravstvenih težav ali nepravilne prehrane. Vendar ne zaženite panike, to se zgodi le v redkih primerih. Včasih otroci izgubljajo lase še po enem letu ali pa jim začnejo šele takrat rasti; bodite potrpežljivi, slej ko prej boste lahko česali dolge in goste lase svojega malčka. Če pa vas resnično tako zelo skrbi, se posvetujte z izbranim pediatrom, ki bo presodil, ali je potreben obisk pri dermatologu.

Deklica si češe lase

Izpadanje las je normalen pojav, vsak dan lahko izpade od 50 do 100 las. (Foto: iStockphoto)

Izpadanje las pri otroku

Izpadanje las je tako pri odraslih kot pri otrocih normalen pojav, dnevno lahko izpade od 50 do 100 las. Opazili jih boste na glavniku, puloverju, tleh, predvsem pa izpadajo med česanjem.

Povečano izpadanje je povezano s stresnimi situacijami in slabim načinom prehranjevanja. Ko otrok reši težave, ne glede s čim so povezane, s šolo, prijatelji ali starši, se začnejo lasje obnavljati in izpadanje se umiri.

Pri otrocih morate biti predvsem pozorni, da je njihov jedilnik poln raznovrstne prehrane, bogate s koristnimi snovmi za zdrav razvoj in rast. Zdravniki pravijo, da je zelo pomembno, da živila vsebujejo predvsem dovolj vitamina B in železa.

Pri slabokrvnosti lahko pride tudi do intenzivnejšega izpadanja las, zato je pomembno, da otrok takrat uživa borovnice, suhe slive, marelice, špinačo, blitvo, jetrca … Poleg tega naj pije sirup z dodatkom železa.

Poskrbite za pestro otrokovo prehrano še posebej jeseni in pozimi, ko pride do oslabitve obrambnega sistema. Če ima slabši apetit, če ne uživa dovolj sadja in zelenjave, razmislite o vitaminskih dodatkih.