Čiščenje popkovnega krna

V prvih dneh čistimo popek pri vsakem previjanju, kasneje, ko krn odpade, pa po potrebi. Prav tako poskrbimo, da je popek vedno na suhem in zračnem, da se suši. Prav v ta namen plenico dojenčku vedno zavihajte tako, da bo popek ostal zunaj in nato čez oblecite majčko ali bodi, pojasnjuje Severina Feuš z oddelka perinatologije, UKC Ljubljana.

Za čiščenje popkovnega krna uporabljamo sterilne zložence in fiziološko raztopino. Krn in gubo pod njim očistimo z enkratnimi potegi. Po potrebi uporabimo več zložencev, pojasnjuje Feušefa. Poudarja, da groba tkanina za nežno kožo ni primerna, zato svetuje, da jo pred uporabo polikate. V kolikor ste tkanino posušili v sušilnem stroju, je slednja dovolj mehka za nego popka.

Dojenček

(Foto: iStock)

Če na popek zaide nekaj urina ali blata, ga je treba temeljito in nežno očistiti. To najbolje storite s prekuhano vodo in čisto sterilno gazo, ki jo lahko kupite v lekarni. Za čiščenje popka obstajajo tudi priročne klešče, ki jih dobite v kompletu za čiščenje popka. Tega dobite v vsaki lekarni.

Popkovni krn odpade v nekaj dneh, lahko pa pride tudi do vnetja. Vnetje prepoznamo po rdečini okrog ali nad popkom, pozorni pa bodite tudi na izjemno neprijeten, smrdeč vonj. Takrat je potreben posvet s pediatrom, svetuje Feuševa.

Dokler popkovni krn ne odpade, otroka ne smete kopati. Vlaga bi lahko povzročila okužbo. Do takrat otroka vsak večer pred spanjem umivajte s krpico in toplo vodo. Ko popkovni krn odpade, se pred kopanjem posvetujte še s patronažno sestro.

Kako pogosto kopati dojenčka?

Novopečeni starši se pogosto sprašujejo, kako pogosto naj kopajo ali umivajo dojenčka. Vedeti morate, da je otrokova koža po rojstvu bolj občutljiva od odrasle in je resnično dovzetna za razna vnetja. To še ne pomeni, da morate kopati novorojenčka vsak dan, dovolj bo že, da ga obrišete z vlažno krpico. Pomembno je, da očistite tiste dele telesa, ki jih pokriva plenička, gubice na vratu, del po pazduho ter na nogah in rokah. Temeljito obrišite tudi obraz in usta. Vsakič ne uporabljajte mila, dovolj bo le topla voda.

Vsak dan seveda lahko razmišljate o večerni kopeli dojenčka, ko le-ta začne raziskovati svet okrog sebe in ima več stika z virusi in bakterijami med plazenjem, dotikanjem predmetov, dajanjem v usta, hojo, plezanjem, tekanjem … Ker je dojenček že večji, ga lahko tudi prhate. Znova je zelo pomembno, da posušite vse dele telesa, še posebej vse gubice, da preprečite vnetje. Po potrebi uporabite tudi kremo, nato ga oblecite v pižamo in mu preberite pravljico za lahko noč.

Kako pravilno zamenjati plenice?

Pediatrinja Kate M. Cronan je podrobno opisala postopek previjanja.

Vedite, da je novorojenčke treba previti tudi do 10-krat dnevno. ''Kako pa naj vem, da mu moram zamenjati plenico?'' Ne zanašajte se samo na vonj, plenico lahko s strani tudi večkrat odprete in preverite, ali je dovolj suha in čista. Mokre plenice so težke in zagotovo boste zavohali urin, vonj pokakane pa vas bo brez skrbi že od daleč zbodel v nos. Takrat je pravi čas, da svojega otročka previjete.

Pred dopoldanskim in popoldanskim spanjem vedno preverite, ali ima dojenček na sebi suho pleničko, prav tako po spanju. Zvečer po umivanju ali kopanju pa mu tudi dajte svežo pleničko.

Preden začnete previjati, preverite, ali imate zalogo plenic v bližini previjalne mize. Poleg čiste pleničke si pripravite: tetra plenico, ki jo pogrnite po previjalni mizi, umivalno bombažno krpico in posodo s toplo vodo ali čistilne vlažilne robčke, rezervna oblačila in hladilno mazilo za ritko. Zraven naj bo še posoda ali koš za umazano plenico.

Dojenčka položite na bombažno tetra plenico na mesto, kjer ga boste previjali, lahko je to previjalna miza, ki mora imeti s strani zaščito, sedežna, zakonska postelja ali tla. Imejte ga vedno na očeh, kajti v sekundi se lahko dojenček z višine prekucne na tla, še posebej v obdobju, ko začne odkrivati okolico okrog sebe, začne dvigati glavo, se obračati s trebuha na bok in hrbet.

Ko odstranite umazano plenico, dojenčku obrišite ritko od spredaj nazaj z mokro krpico in suho ali vlažilnim robčkom. Nikoli ne brišite od ritke proti splovilu, še posebej pri deklicah, da ne razširite bakterij. Da dosežete vso pokakano in polulano površino, ga obrnite na bok in obrišite.

Preden dojenčku ritko pokrijete s plenico, preverite, da je popolnoma suha (priporočljivo je, da je koža približno pet minut na zraku) in jo namažite s hladilnim mazilom, ki preprečuje plenični izpuščaj. Če uporabljate pleničke za enkratno uporabo, jo najprej odprite in jo nežno potisnite pod dojenčka tako, da mu malo privzdignete noge. Na sprednji strani plenic je ponavadi slika. Ker dojenčki hitro rastejo, preverite, če ima dovolj veliko plenico, zapeti jo morate v bližini popka. Nato s sprednjim delom plenice pokrijte spolovilo in ga združite oz. spnite z zadnjim delom s pomočjo stranskih lepljivih trakov ali trakov na ježka. Če imate fantka, mu lulčka usmerite navzdol, da preprečite puščanje pleničke pri vrhu. Pri spenjanju sprednjega in zadnjega dela plenice bodite pozorni, da ne zategnete premočno in da zraven ne zalepite dojenčkove kože.

Dojenček

(Foto: iStock)

Dojenčku nato oblecite in zapnite bodi ter oblecite hlače. Položite ga na igralno podlogo ali v ležalnik ter si temeljito umijte roke. Sčasoma se boste navadili na previjanje in vam bo to postala rutina ...

Kako negovati dojenčkovo glavo in lase?

Za nego otroške glave in las ne uporabljajte svojega šampona! Med kopanjem uporabite trdo otroško milo ali blag otroški šampon.

Ne skrbite, ne boste poškodovali mečave, vezivnega tkiva, ki povezuje skupaj lobanjske ploščice.

Previdno, da otroku ne pride šampon v oči.

Ko končate z umivanjem glave, dobro splahnite lasišče in ga nato z brisačo posušite. Prav tako ne smete koristiti glavnika ali krtače za odrasle, temveč za dojenčka namenjene mehke ščetke.

Dojenčku ni treba vsak dan umiti glave, dovolj bo dvakrat na teden oz. večkrat, če se mu mastijo lasje oz. se zelo poti v glavo.

Temenice nastanejo pri novorojenčku zato, ker so še prisotni materini hormoni, kasneje, ko so večji, pa so prisotne zaradi nenehnega potenja v glavo oz. čezmernega delovanja lojnic.

Znebite se jih lahko z mandljevim, otroškim ali oljčnim oljem, ki ga z masiranjem vtrete v lasišče in pustite nekaj časa, da deluje. Temenice bodo same odstopile, lahko pa jih z gostim glavnikom počešete dol, nato pa dojenčku umijte glavo s trdim otroškim milom.

Kako striči dojenčkove nohte?

Strokovnjak A. J. R. Waterston pojasnjuje, da so dojenčkovi nohti resnično precej dolgi. Da se ne popraska po obrazu in očeh, so v otroških trgovinah za zaščito na voljo majhne bele rokavice. Res pa je, da so tako majhne, da mu bodo prav le nekaj dni po rojstvu, pozneje mu boste morali nohte postriči.

Na nogah ima dojenček mehke in upogljive nohte, ki z leti otrdijo.

Res je najbolj primeren čas za striženje nohtov takoj po kopanju, ko so mehki. Toda včasih je to misija nemogoče, ker dojenček opleta z rokami, joka in seveda ne dovoli, da to opravite, ko je buden. Po izkušnjah mnogih mamic je najbolj primeren čas za to, ko otrok spi. Prvih nekaj tednov po rojstvu boste opazili, da nohti zelo hitro rastejo in jih boste morali striči tudi dvakrat tedensko. Na nogah rastejo počasneje, zato jih strizite enkrat do dvakrat mesečno.

Strokovnjaka David Elliman in Hellen Bedford razlagata: ''Prstno blazinico potisnemo stran od nohta in uporabimo otroški ščipalnik za nohte ali škarjice s topimi konci.'' Dodajata, da če želite preprečite vraščanje nohtov, pri striženju nikoli ne smete pustiti trna na robu nohta. Pedikerji priporočajo, da jih strižete v polkrožni črti, in ne naravnost.

Dojenček

(Foto: iStock)