Vozniki morate poleg obvezne zimske opreme pozimi poskrbeti tudi, da so vozila očiščena. Na njih ne sme biti snega, vode ali ledu, ki bi lahko padal z njih. Stekla in vzvratna ogledala morajo biti čista, da imajo vozniki pregled in da dobro vidijo. Za morebitne kršitelje je predvidena globa 200 evrov.

Nekateri zjutraj žal ne poskrbijo za vozilo, o čemer priča tudi objava novomeških policistov. V jutranjih urah so namreč ustavili več neodgovornih voznikov, ki si pred vožnjo niso vzeli niti toliko časa, da bi s stekel in luči odstranili led. "Z zaledenelimi stranskimi ali celo prednjim steklom voznik gotovo ne opazi pešca, ki prečka vozišče, ali vozila, ki se vključuje v promet. Upoštevajte naše nasvete in pred vožnjo očistite vozilo. Vzelo vam bo le kakšno minuto, s tem pa si boste zagotovili pregled nad dogajanjem v prometu in bistveno zmanjšali tveganje za nastanek prometne nesreče," so zapisali na Facebooku.

Na Avto-moto zvezi Slovenije medtem priporočajo tudi "dodatno zimsko opremo. Ob napovedi obilnejšega sneženja imejte v avtu lopato. Tudi majhna vreča peska, ki je zelo koristen pri speljevanju na poledeneli podlagi, lahko pride prav. Priporočamo še baterijsko svetilko, odejo, če morebiti ob nižjih temperaturah obstanemo v daljšem zastoju, strgala za stekla in pršilo za odmrzovanje ključavnic, vendar ga nikar ne shranjujte v avtomobilu, saj vam tam ne bo koristil. Tudi kakšen dodaten liter tekočine za čiščenje vetrobranskega stekla v prtljažniku ne bo odveč."

Preberite še: Kako mora biti oblečen otrok v avtu?

Pred odhodom je pametno preveriti prevoznost cest. "Na pot se odpravite prej, saj bo vožnja trajala dlje. Tudi voznik in potniki naj bodo zimsko opremljeni: zimska obutev, topla oblačila, tople rokavice, zimska kapa. V hudih zimskih razmerah lahko pričakujete tudi večurne zastoje. Bodite potrpežljivi, pomagajte drugim voznikom, predvsem pa imejte v rezervoarju dovolj goriva," poudarjajo. Preverite tudi brisalce. Sneg lahko preseneti zimsko službo in zgodi se, da vozilo z nemočnimi potniki obstane na cesti, zato tudi odeja v vozilu ne bo odveč.

Če potujete z otroki, se dobro opremite z otroško glasbo in igricami. Super so uganke, ko si nekdo zamisli žival ali junaka. Cela družina lahko ugiba, čas pa hitreje mine. Otroku med potovanjem pomagamo tudi z upoštevanjem njegovega naravnega bioritma in skrbjo za redno prehrano, pijačo in za njegov spanec. Tako mu bo pot še najhitreje minila. Če otrok med vožnjo zaspi, je treba poskrbeti za njegovo udobje in držo. Nekateri otroški sedeži omogočajo prilagoditev naklona, da je otroku med spanjem bolj udobno. V drugih primerih se poskrbi za ustrezno oblazinjenje, pri večjih otrocih morda tudi z ovratno blazino. Nikakor pa spečega otroka ne odpenjamo.

Tako preprečite slabost med vožnjo!

Pametni nasveti, kajne? Vsi starši namreč dobro vemo, da se je treba zelo pripraviti na pot z otroki, da bo vse potekalo čim manj stresno in po načrtih. Več si preberite TUKAJ

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.