Vrtec

(Foto: Thinkstock)

1. Najprej se morate tudi vi sprijazniti s spremembo. Nič več ne boste doma skupaj z otrokom, zjutraj boste šli v službo, otrok pa v varno naročje vzgojiteljic. Ne jokajte, ne vzdihujte, bodite ponosni na svojega otroka, da je že tako velik, da bo lahko dneve preživljal s svojimi vrstniki v igralnici. Prag vrtca vedno prestopite z nasmeškom in tako se bo odzval tudi vaš otrok.

2. Že doma otroku povejte, da bo vsako jutro šel v vrtec, kjer ga čakajo prijatelji, s katerimi se bo igral, vzgojiteljici, ki mu bosta postregli hrano, ga peljali ven, se pogovarjali in peli z njim.

3. Na začetku uvajanje otroka v vrtcu pustite le uro ali dve, vendar iz igralnice ne pobegnite brez slovesa, ker se vas bo naslednjič ves čas oklepal v strahu, da ga ne boste zapustili. Vedno znova mu povejte, da se boste ob določeni uri vrnili po njega.

4. Prve dni bo otrok že na vratih igralnice jokal, toda kljub začetnim težavam vztrajajte. Ne pripeljite ga le nekaj dni zaporedoma v vrtec, potem pa spet ne, razen, če otrok zboli. Naj nikakor ne pozabi, kako lepo mu je v vrtcu.

Otrok

(Foto: Thinkstock)

5. Po nekaj dneh bo v vrtcu prvič prespal, prvič pojedel popoldansko malico. Ko ga boste redno vodili v vrtec, lahko kdaj pa kdaj ob slovesu še vedno zajoka, to je povsem normalno. Kljub temu ne pobegnite na skrivaj, prav tako ga ne opazujte, kako dolgo si briše solze v vzgojiteljičinem naročju. Če vas bo slučajno opazil, bo zanj bivanje v vrtcu še bolj boleče in stresno. Ne solzite in ne obirajte se na vratih igralnice s tisoč in enim poljubom, objemom, mahanjem v slovo, ampak se en dva tri poslovite.

6. Če je le možno, prihajajte popoldne otroka ob isti uri. Prav tako naj otrok ve, ali ga boste prišli iskat vi ali očka ali babica.

7. Otrok naj vrtec povezuje z ugodnimi občutki, zato naj s sabo vzame najljubšo igračko (plišastega medvedka, avtomobilček, ropotuljico, slikanico …). Mogoče pa ima lahko s sabo ninico, pleničko, odejico, s katero lažje zaspi in mu le-ta nudi varnost.

8. Ko otroka uvajate v vrtec, ni čas še za kakšno spremembo. Takrat mu nikakor ne vzemite dude, stekleničke, ne prekinite z dojenjem, ne začnite ga uvajati tudi na kahlico. Z vsem tem lahko počakate še kakšen mesec in potem poskusite. Ne dovolite, da bi bilo njegovo življenje še bolj stresno in komplicirano.

9. Vzpostavite razumevajoč, prijateljski, spoštljiv, zaupen odnos z vzgojiteljico, ki bo odslej naprej zelo pomembna oseba v otrokovem življenju. Če bo otrok videl, da se ljubeznivo pogovarjate z vzgojiteljico in ste ob njej sproščeni ter nasmejani, se bo ob njej počutil sproščeno tudi sam. Ko bo potreboval njeno varnost, bližino in toplino, jo bo brez zadržkov tudi poiskal pri njej.

10. Čeprav boste vi sedaj dopoldne v službi, otrok pa v vrtcu, je pomembno, da še vedno popoldne počnete stvari, ki ste jih prej. Skupaj pojdite na sprehod, pred hišo, na igrišče ... Zvečer otroku v postelji preberite pravljico in se z njim pogovarjajte o vtisih tistega dneva.