dojenček

(Foto: iStockphoto)

Dojenčke zelo radi dobro zavijemo, preden jih damo spat, ne pozabimo pa niti na pomirjujoče čebljanje in ujčkanje. Obstaja pa še en trik: včasih že vonj po nečem znanem lahko dojenčka popolnoma pomiri.

Zdravniki že dolgo vedo, da dojenčki lahko ločijo vonj svoje matere (in njenega mleka) od vonja drugih žensk. Raziskave so sedaj pokazale, da dojenčki prepoznajo druge vonje, katerim so bili izpostavljeni in da jih znan vonj pomirja. Že malo vonja po nečem znanem lahko pri vašem dojenčku vzbudi misli: „O, to pa poznam“ in to je lahko pomirjujoče, je povedala Nathalie Goubet, razvojna psihologinja na kolidžu Gettysburg v Pensilvaniji.

V raziskavi je za 18 ur izpostavila dojenčke vonju po vaniliji in to pred testom, pri katerem so jim vzeli kri iz pete. Dojenčki so nato vohali vanilijo še med in po postopku. Goubet pravi: „Umirili so se hitreje kot dojenčki, ki niso vohali vanilije.“

Da bi lažje pomirili svojega dojenčka:

Naj vas ne skrbi, če se niste uspeli stuširati. Dojenček obožuje vaš naraven vonj. Nosite takšno spodnjo majčko, da bo dojenček lahko čutil vašo kožo. Nato pa majčko dajte med jogi in rjuho, da ga bo vonj spremljal tudi, ko vas ne bo v bližini.

Vedno masirajte svojega dojenčka z enako kremo z vonjem po sivki, ki pomirja.

Privoščite mu večerno razvajanje: Naj dojenček voha nekaj znanega, medtem ko ga dojite, se z njim pogovarjate in ga privijate tesno k sebi.