dominvrt

To so triki za obvladanje trme

ŠOLA ZA STARŠE
0
11.06.2018, 8:03

Se tudi vi srečujete z otrokovim negativizmom ves čas, vam ves čas nazaj govori: ''Ne!'', se meče po tleh in obenem preizkuša meje? Preberite si, kako lahko otrokove izpade besa preprečite oz. se nanje ustrezno odzovete.

To so triki za obvladanje trme

Kdaj se pojavi trma?

Trma nastopi med drugim in petim letom starosti, kar je del razvoja in ni nič nenavadnega, zato nikar ne skrbite in se ne sprašujte, ali vaš otrok potrebuje psihološko obravnavo. Dejansko takrat otrok začne uveljavljati svojo voljo in se izražati, čeprav vam s tem 'kravžlja' živce. Otrok preprosto želi imeti vpliv na to, kar se dogaja z njim ali okrog njega, in tega obdobja ne morete preskočiti, lahko pa se naučite nadzorovati njegove izpade besa in pravilno usmeriti njegove odzive na določene zadeve.

Trma
Trma/ FOTO: Profimedia

Trma se kaže kot metanje stvari na tla, butanje z nogo po tleh, udarjanje, metanje po tleh, kričanje, rdečica na obrazu, pena na ustih ... in ne glede, v kakšni obliki se udejanji, morate ostati mirni. Ne izgubite živcev, temveč ravnajte preudarno in ustavite izpad besa, še preden pridivja 'cunami'.

Kako ravnati v primeru izpada besa?

Še enkrat poudarjamo, ko vidite, da nekaj ni po malčkovi volji, se zberite in dobro razmislite, kako se boste odzvali. Če ni časa za to, imejte že vnaprej pripravljene pristope, za katere veste, da več kot uspešno delujejo.

Obstaja več načinov, kako se lahko odzovete, vi samo poiščite takšen način, ki bo najbolj ustrezal vašemu otroku, ker zavedati se morate, da je vsak otrok osebnost zase.

- Eden od uspešnih načinov zaustavitve trmastega izpada je, da se spustite na njegov nivo, kar pomeni na kolena, in mu z mirnim glasom rečete:''Gre za majhno, srednjo ali veliko težavo?''Ko otrok odgovori, se lahko skupaj domislita rešitve. Tako boste otroku dali vedeti, da so vam pomembna njegova čustva.

- Poskušajte se vživeti vanj in mu recite: ''Uf, si jezen, kajne? Popolnoma te razumem. Kaj te pa tako jezi?'' Namesto da bi se metal po tleh, bo nato začel besedno razlagati svoja čustva. Ne izgubite živcev, čeprav gre za zelo nepomembno zadevo, prisluhnite mu, pri tem pa ne počnite česa drugega.

- Lahko mu pojasnite, da vam takšno vedenje nikakor ni všeč, da mora upoštevati tudi druge, če se vede tako. Ne kričite, povejte z umirjenim glasom. Če vas ne sliši, večkrat ponovite.   

- Svetujejo tudi, da preusmerite otrokovo pozornost. Lahko vzamete otrokovo najljubšo igračo (seveda, če jo imate pri roki) in se začnite igrati. Prepričani smo, da bo pozabil na svoj bes in se vam pridružil pri tem. Potolažil se bo en dva tri in besa bo konec.

Trma
Trma/ FOTO: Profimedia

- Uspešno lahko nadvladate otrokovo trmo s tem, da pri njem izzovete smeh. Ko 'trmari', začnite pripovedovati šalo, zapojte na glas ali preprosto bodite norčavi. Pritegnite ga, da se bo začel z vami hihitati.

- Presodite – včasih je koristno to, da se umaknete iz otrokovega vidnega polja in ga pustite samega, da se 'ohladi'. Mogoče potrebuje nekaj trenutkov zase, da si uredi misli, da se zbere in se sam spoprime s svojimi čustvi. Dovolite mu, da to stori sam. Potem pa se z njim pogovorite, kaj se je pravkar dogajalo.

- Če ga nikakor ne morete umiriti, recimo sredi trgovine, ga poskušajte odnesti ven na svež zrak. Zapustite okolje, ki je mogoče glavni krivec za izpad. In nikakor se ne obremenjujte s tem, kaj si o vas mislijo mimoidoči. Bodite prepričani, da je med njimi veliko staršev, ki so se v preteklosti prav tako morali kdaj spoprijeti z otrokovim izpadom besa.

Česa ne smemo početi?

1. Otroški psihologi so enotni. Ko otrok kriči, jamra, vrešči, joka, se meče po tleh, ni rešitev, da gaignoriratein recimo odidete brez njega naprej. Ne puščajte ga samega v tej situaciji, temveč uporabite eden izmed zgoraj navedenih prijemov.

2. Nikakor ga ne smete takratkaznovati. Pred sabo imate osebo, ki se spopada s svojimi čustvi in ne sme biti kaznovana zato, ker jih izraža na način, ki vam ta trenutek ni všeč. Sčasoma se bo malček naučil nadzorovati čustvena nihanja.

3.Norčevanjeprav tako ni izhod iz burnega otrokovega odziva, temveč ko nič več ne pomaga, ko preizkusite z vsemi triki, za katere ste slišali, ste prebrali za njih, lahko izberete najmočnejše orožje – objem, ki ima tolažilno, ljubezensko in podporno konotacijo. Ljubeznivo govorite z otrokom, ki je v čustvenem deliriju, in poskušajte z dotikom prodreti do njegovih misli in srca.

In še enkrat vam polagamo na srce – trmasti otrokovi izpadi so nekaj povsem normalnega, tega otrok ne počne namerno, da bi vam povzročal sive lase. Otrok raste in se razvija ter prehaja iz enega obdobja v drugo in trma je del tudi tega.

Sponzorirana objava

Mama
Mama/ FOTO: iStock

Dobra noč za liberalce, Zelene in evroskeptike, a ...
Honda (še) zaupa Lorenzu: 'Imel je veliko smole, ...
Zoe Kravitz po 'tajni poroki' preživela dan z mamo
Špelin odziv na poplavo kritik: Ni vse tako, kot ...
Za boljšo prebavo, manj kilogramov in sijočo kožo
Preprosta pomladna jed iz pečice
Vojvodinji obožujeta najbolj trendi čevlje tega ...
Rosberg razkril Schumacherjeve straniščne igrice
Rodila prvega otroka
Sreda: 250.000 Slovencev se bo razveselilo ...
Delovna akcija: Takšno je stanovanje družine ...
Tako boste osrečili otroka!