Vzhičenje ob zagledanem plusu na testu se stopnjuje tako, da se bodoča mama z bodočim očetom poda po nakupih v otroških trgovinah, drogerijah, nakupovalnih centrih, po svetovnem spletu. Ponudba je ogromna in priznajmo – vse otroške stvari so tako mamljivo ljubke, da se jim je težko upreti, ne glede na ceno. Toda predvsem morate pri otroški opremi dati prednost kakovosti, uporabnosti pred ceno.

Nosečnica

(Foto: iStock)

Kupiti ali si sposoditi?

Ker so stvari za otroka resnično drage in si marsikdo v današnjem času ne more privoščiti novih, si je smiselno nekatere tudi sposoditi. Otrok preraste oblačila v nekaj tednih, mesecih, zato ni življenjsko pomembno, da si umislite zanj goro oblačil. Po pameti je treba kupovati pripomočke za nego in igrače.

Od prijateljic, ki že imajo večje otroke, si lahko sposodite oblačila in didaktične igrače za prve mesece. Če je nabava novih oblačil za vas pravi finančni zalogaj, lahko kupujte postopoma, časa imate devet mesecev. Prav tako lahko prijatelje in sorodnike prosite, da vam pri tem pomagajo. Zagotovo bodo želeli novemu članu kupiti nekaj posebnega, zato se z njimi že vnaprej dogovorite, kaj naj vam prinesejo za darilo.

Obstajajo tudi trgovine z rabljenimi oblačili, na svetovnem spletu se lahko pridružite številnim zaprtim skupinam, kjer mamice prodajajo otroško opremo, in pokukate, če najdete nekaj, kar bo idealno za vašega potomca ali potomko.

Spremljajte akcije v otroških trgovinah, naročite se na razne elektronske novice in tako pridobite kupone za določene izdelke.

Poleg oblačil pa si lahko za dojenčka sposodite zibelko, posteljico, previjalno mizo, voziček, koš za plenice, plastično kopalno kad za dojenčka, previjalno torbo, prenosno posteljico in košaro.

Zavedati se morate, da je veliko pomembnejše od izdelka znane blagovne znamke, to da otroku nudite brezmejno ljubezen, objeme, poljube, toplino doma.

Naredite seznam nujnih stvari

Ko boste prišli domov iz porodnišnice, je dobro, da imate že pripravljene najnujnejše stvari za skrb in nego novorojenčka. Toda, če vas porod prehiti, ni konec sveta. Še vedno boste lahko nakupovali z otročkom v naročju, prav tako boste lahko novopečenega očeta poslali z listkom v najbližjo trgovino z otroško opremo. Tam mu bodo prijazne prodajalke z veseljem pomagale pri izbiri, da se recimo ne bo 'lovil', kakšne plenice potrebuje njegov sin ali hčerka.

Priporočamo vam, da spišete seznam najnujnejših stvari za dojenčka in ga pazljivo sestavite. Ločite ga lahko na tri dele: na enem naj bodo stvari, ki si jih boste sposodili, na drugem stvari, ki jih boste kupili, na tretjem stvari, ki jih boste prejeli za darilo.

Voziček

(Foto: iStock)

Kaj vse potrebuje od opreme?

Otrokova varnost vam mora biti na prvem mestu, zato preglejte teste varnostnih sedežev in otroku nabavite kakovostnega. Na začetku potrebuje lupinico.

Ne pozabite na kotiček, kjer boste otroka previjali. Umislite si lahko previjalno mizo s predali, tako da boste imeli vse na dosegu rok. Povrh položite mehko previjalno podlogo, ki jo boste lahko obrisali ali oprali v pralnem stroju, če pride do malih nezgod.

Posvetujte se, kateri voziček je najboljši, najkakovostnejši, kateri mamice resnično pohvalijo in vam je tudi cenovno dostopen. Odločite se za takšen model, ki bo rasel skupaj z otrokom.

Pri dojenju ne bosta odveč posebna blazina in stol, da bo tudi vam udobneje, ko bo vaš otrok dlje časa v vašem naročju.

Posteljico si lahko sposodite, medtem ko vzmetnico le kupite. Dovolj bosta dva kompleta posteljnine, pomembno je, da izberete bombažno. Pod rjuho lahko daste tudi nepremočljivo podlogo.

Obstajajo posebni koši, v katere odvržete umazane plenice. Plenico zavijejo v vrečko, zato se po sobi ne širi vonj.

Koliko oblačil?

Svetujemo vam, da nabavite od tri do pet bodijev, velikosti 56, 62 in 68. Za novorojenčka si umislite bodije, ki se ne oblačijo čez glavo, ampak se zapenjajo spredaj. Za spanje bo otrok potreboval od tri do pet pajackov, velikosti 56, 62, 68. Po kopanju mu boste nadeli tenko bombažno kapico (za zimo potrebuje toplejšo kapo). Praktične so hlače z nogavicami, teh kupite tudi od tri do pet, velikosti 56, 62, 68. Ne pozabite na tri pare nogavic, tri hlačne nogavice, eno jakno (glede na letni čas), eno jopico. Glede na letni čas izberite tudi odejico, za toplejše dni si umislite tanjšo, bombažno.

Nova oblačila za dojenčka obvezno operite, posušite in zlikajte. Ni nujno, da perete pri 90 stopinj Celzija, dovolj bo pri 40 ali 60 stopinj Celzija. Uporabite prašek in mehčalec, primeren za občutljivo dojenčkovo kožo.    

Vse za higieno

Mnogi starši se dandanes odločijo za plenice, ki so za enkratno uporabo. Izberite najkakovostnejše, primerne otrokovi velikosti, teži in starosti. Ne kupujte velikih zalog, ker boste videli: otrok zelo hitro raste v prvem letu življenja in zamenjali boste kar nekaj različnih paketov plenic.

Vseeno pa za kopanje in brisanje nabavite tudi 20 tetra plenic in od 10 do 15 tetra krpic.

Otroci ne potrebujejo veliko kozmetike. Na poličko zraven previjalne mize si postavite oljčno olje, dve steklenički, dudo, rezervno dudo, vlažilne robčke ali tetra krpice, dve manjši plastični posodici, hladilno mazilo za ritko, škarjice za nohte, plenice za enkratno uporabo, aspirator za čiščenje nosa, vato, blazinice, fiziološko raztopino, dve brisači s kapuco, krtačo za lase, palčke za ušesa. Za kopanje pripravite trdo milo, termometer za vodo in tetra plenico.

Stvari za dojenčka

(Foto: iStock)

Kozmetika naj bo naravna, preverjena, kupujte v specializiranih trgovinah ali lekarni.

Kaj od tega je treba vzeti s sabo v porodnišnico?

Poleg tega, da v potovalko zložite stvari zase, mamice, vzemite v porodnišnico še: bodi, pajacek, nogavice, pleničko za enkratno uporabo, jopico, odejico, kapico. Toplino oblačil seveda prilagodite letnemu času, v katerem je otrok rojen. Presrečni očka naj vam ob odhodu prinese tudi lupinico, v kateri boste prepeljali otroka od porodnišnice do doma.

Sponzorirana objava