Starševska ljubezen

Sramežljivemu otroku pokažite, da ga imate zelo radi. (Foto: iStockphoto)

Sramežljivega otroka prepoznate po tem, da ko se znajde v nepoznani situaciji, gleda v tla. Psiholog Filip Zimbardo je ugotovil, da sramežljivost otroci podedujejo po starših.

Sramežljiv otrok je prestrašen, živčen, to pa se odraža v hitrem bitju srca, povišanem krvnem pritisku, rdečici na obrazu … Takšen bi se v družbi neznanih ljudi najraje skril, samozavestnež pa gleda tujcem naravnost v oči. Najbolj sramežljivi se raje umaknejo v svoj kot, izogibajo se druženju s sovrstniki in se težko prilagajajo zahtevam in pogojem v vrtcu in šoli.

Če to opazite pri svojem malčku, se mu ne posmehujte, ampak mu pokažite, da ga imate zelo radi. Strokovnjaki priporočajo, da ga vpišete v tečaj, pri katerem bo lahko spoznal mnogo novih otrok in tako postopoma pridobil samozavest med nepoznanimi. Ne spodbujajte ga, da naredi nekaj, česar ne želi, in da se mora nujno spoprijateljiti z ostalimi. Če boste počeli to, boste dosegli nasproten učinek in otrok se bo še bolj zaprl vase.

Če pri svojem otroku opazite, da je vsaj malo sramežljiv, ne skrbite. Nekega dne bosta njegova skromnost in zadržanost v družbi prepoznana kot vrlini.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.