dominvrt

To morate naučiti otroka, da se bo lepo vedel za mizo

ŠOLA ZA STARŠE
0
05.12.2018, 7:33

Imeti otroka je zagotovo nekaj najlepšega, ampak včasih tudi pravi izziv, še posebej, ko skupaj sedemo za mizo. Otrok verjetno še ni osvojil bontona ali pa ga ne upošteva tako, kot bi si želeli. Veliko bolj zabavno je prirediti predstavo s špageti ali narediti umetnino s kakšno barvito omako na bližnji steni. Torej, da bo mali »Picasso« svoje umetnine raje ustvarjal z drugimi pripomočki, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, da bo skupni čas za mizo prijetnejši.

To morate naučiti otroka, da se bo lepo vedel za mizo

Otroka začnite zgodaj navajati na hranjenje pri mizi. Po možnosti naj to postane vaš skupni čas in ritual. Takšni trenutki so dragoceni, saj smo danes veliko bolj obremenjeni s pomanjkanjem časa. Skupni obroki poglabljajo družinske vezi, hkrati pa je to odlična priložnost, da se imate skupaj lepo … in to ob dobri hrani.

Otroka navadite na hranjenje pri mizi.
Otroka navadite na hranjenje pri mizi./ FOTO: Profimedia

Čas za obroke naj postane rutina

Doma imate več manevrskega prostora za učenje kot v restavraciji, kjer boste veliko prej popustili, samo za to, da bo mir. Navajanje otroka na red pri mizi, naj se torej začne že doma. Redna prehrana zahteva tudi vsaj približno enake ure za obroke, predvsem za glavne. Vzpostavite rutino, ki se je bo otrok navadil. Določite čas za obroke in se ga poskušajte držati.

Bodite dober vzor

Poskrbite, da se bo vaš otrok prehranjeval zdravo in raznoliko. Prehranjevalne navade so priučene, tako da lahko veliko naredite za svojega otroka že s tem, da bodo obroki vsebovali dovolj sadja in zelenjave. Prav tako morate biti dober zgled tudi sami. Tiste sladke male pregrehe si raje privoščite takrat, ko vašega otroka ni zraven. Nikoli ne pozabite, da vas otrok posnema, zato je pomembno, kaj in kako jeste pred njim.

Naj ne bo umazan okoli ust

Otrok ni pozoren toliko na čistočo ali pa še ni dovolj sposoben, da bi jo vzdrževal, zato uporabljajte slinček in pogrinjek, ki ga zlahka obrišete lai operete. Otroka redno brišite tudi okoli ust oziroma povsod, kjer se zapacka. Naj vzljubi čistočo in sčasoma bo tudi njemu postalo samoumevno, da bo želel biti na primer čist okoli ust. Še boljše, tudi prej bo za to poskrbel sam.

Naj bo čist okoli ust.
Naj bo čist okoli ust./ FOTO: iStock

Preberite še: Do tega najpogosteje pride ravno v predšolski dobi otroka, zato ga ne puščajte samega v kuhinji!

Ne popuščajte in ne silite otroka s hrano

Novi okusi so stvar navade, tako da počasi vztrajajte in spodbujajte otroka k čim bolj raznovrstni prehrani. Mogoče bo iz protesta kdaj špinača pristala na tleh, ampak ne popuščajte na napačen način. V primeru, da otrok ni želel jesti glavne jedi, mu ne nadomestite obroka s priljubljeno sladkarijo, v smislu, da bo vsaj nekaj pojedel. Tako ste otroka naučili, da bo za protest nagrajen, medtem ko si vi želite, da bi obrok pojedli v miru. Vseeno pa otroka nikoli ne silite s hrano, saj bo potem to zanj postalo neprijetno opravilo, za vas pa še toliko bolj.

Samostojnost pri mizi in uporaba pribora

Spodbujajte otrokovo samostojnost pri mizi. Počasi ga spoznajte s priborom, ampak pri tem upoštevajte razvoj njegovih motoričnih sposobnosti. Stari pregovor pravi: »Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo.« Ne spodbujate pa vaje s kakšnim sabljanjem z noži ali kaj podobnega. Otroku morate povedati, da pribor ni namenjen igranju, ampak je izključno pripomoček za hranjenje. Na začetku mu pri učenju postrezite z jedmi, ki jih bo lažje jedel s žlico. Torej kupite makarone, najmanjše velikosti, in vsako živilo narežite na res drobne koščke. Slednji postopoma lahko postajajo vedno večji. Nato pa nadaljujte tudi z bolj zahtevno hrano, ki zahteva uporabo vilic itd. Medtem ko se bo učil samostojno jesti, boste imeli verjetno več dela s pospravljanjem. Toda brez skrbi, sčasoma bo tega vedno manj.

Spodbujajte otrokovo samostojnost.
Spodbujajte otrokovo samostojnost./ FOTO: Profimedia

Obisk restavracije

Z obiskom restavracije ni treba predolgo čakati. Večkrat, ko jo boste obiskali, prej bo osvojil gostilniški bonton. Za začetek je mogoče še najlažje, da izberete restavracijo, ki je otrokom prijazna, torej da je na voljo tudi kakšen igralni kotiček, medtem ko boste čakali na hrano. S seboj imejte vedno tudi kakšno stvar, s katero lahko otroka zamotite, če je treba. Idealne so kakšne barvice in zvezek ali pa kakšna igrača, ki ga bo dejansko zaposlila vsaj za nekaj časa. Izberite stvar, ki ga zanima glede na njegovo starost. Pripovedujte mu o hrani, o načinu priprave itd. Če imate možnost, ga lahko vzamete s seboj tudi na manjši ogled. Naročite mu hrano, ki jo ima rad, hkrati pa naj bo preprosta za uživanje, kot je npr. kakšna rižota. Specialitete ali vrhunske mojstrovine na raznih posteljicah lahko poskusi najprej pri vas, da mu še vedno ostane tudi njegova jed, ki jo bo z užitkom pojedel. Packarijo, ki jo bo pusti za seboj (če je niste uspeli preprečiti), pomagajte pospraviti, da boste v restavraciji dobrodošli tudi naslednjič.

Torej brez strahu, postopoma ga boste naučili primernega vedenja pri mizi, da bodo družinska kosila ne samo okusna, ampak tudi prijetna. Do takrat pa vam želimo čim bolj mirno »treniranje« in dober tek.

Sponzorirana vsebina

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Tošić ne bo ob sumljivo premoženje: obdržal bo ...
Stoječe ovacije za Iličića, ki je z golom in ...
Po poraznih kritikah navdušila, a izpadla zaradi ...
Po poraznih kritikah navdušila, a izpadla zaradi ...
Izboljšuje prebavo, znižuje pritisk, krepi ...
Okusna mehiška enolončnica iz MasterChefa
Zaradi tega se od oskarjev nista več videla
Ilka Štuhec oblekla kopalke in veselo skočila v ...
Kaj lahko pričakujete od otroka prva tri leta?
Preverite izklicne cene teh družinskih hiš
Ogledalo ima pri oblikovanju prostora veliko moč
Ženska obutev, ki je hit letošnje pomladi