Naravna zaščita z oblačili

Za naravno zaščito pred škodljivi sončnimi žarki in tudi klopi lahko poskrbite z ustreznimi oblačili. Ko gre otrok na sprehod, igrišče, v gozd, je dobro, da ima na sebi svetla oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami. Ne pozabite na klobuček ali kapo s šiltom!

Dojenček še vedno nima popolnoma vzpostavljenega mehanizma termoregulacije, zato ga morate zaščititi pred vročino. Lahkotna oblačila naj bodo sestavljena iz bombažnega bodija in bombažnih hlač, svetle barve in gostega tkanja. Ne pretiravajte z več sloji oblačil, otroku ne sme biti pretoplo.

Oblačila

(Foto: Thinkstock)

Rezervna oblačila v varstvu

Preglejte nahrbtnik, ki ga je hranil na polici v vrtcu. Pospravite zimska oblačila in med rezervna oblačila, če se popacka, polije, polula, dajte lahkotna in udobna. Priložite nogavičke, tanjši spodnji del trenirke, majico z dolgimi rokavi, majico s kratkimi rokavi, komplet spodnjega perila (spodnjo majico na naramnice, spodnje hlačke).

Kakšna oblačila niso primerna za vrtec?

Na tem mestu spregovorimo o oblačilih, ki otroka ovirajo pri plazenju, igranju, tekanju, skakanju v varstvu. Zjutraj, preden ga oddate, pomislite, kako bi bilo vam ves dan 'telovaditi' v neraztegljivih kavbojkah, beli srajčki in lakastih čeveljcih. 

Vzgojiteljice hitreje previjejo in oblečejo otroka, če nima na sebi hlač z naramnicami. Prav tako mu bo lažje šlo od rok, ko bo sam začel hoditi na mini stranišče. Odmislite hlače, ki so mu prevelike, naj ne nosi pasu. Odlična rešitev so takšne, ki imajo elastiko in gumo, da lahko velikost v pasu spreminjate. Tako ali tako pa so najboljše hlače za male nadebudneže elastična trenirka.

Bombažen bodi čez pleničko je odlična rešitev, ko je otrok še majhen, saj ima tako pokrit ves hrbet, ko se kotali, steguje, koraka, dviga … Tako vas ne bo strah, da se bo prehladil. Nikakor pa kasneje, ko je otrok starejši in ne najdete več prave velikosti zanj, bodija ne zamenjajte s srajčko, temveč z bombažno elastično majico.

Ne pretiravajte: otrok naj bo v igralnici le v trenirki in nogavičkah, da mu ne bo prevroče. Če so mrzli dnevi in je muhasto vreme prisotno še pomladi, mu spodaj oblecite še žabice, toda v igralnici naj bo le v njih, za sprehod naj mu vzgojiteljica povrh obleče še hlače.

Oblačila

(Foto: Thinkstock)

Otrok se zunaj prelevi v pravega Indiana Jonesa, zato naj ima na sebi jakno brez visečih vrvic, da se ne bo zataknil na toboganu ali gugalnici, skratka takšno, ki jo lahko umaže in ne boste vriskali, ko jo boste zagledali vso 'okrašeno' z blatom in travo. 

Spomladi ne potrebuje volnene kape, temveč le lahkotno kapo s šiltom ali klobuček. Če so nizke temperature, je dobrodošel tudi trak ali rutka.

Dovolite svojemu otroku, da je otrok in da ga oblačila ne ovirajo pri odkrivanju sveta.

Sponzorirana objava