Novorojenček

(Foto: Pixabay)

Novorojenčkov videz

Za vse starše je njihov novorojenček najlepši, toda že ob prvem srečanju boste ugotovili, da ni takšen, kot ste ga videli na fotografijah, reklamnih plakatih in v filmih. Opazili boste, da ima po telesu izpuščaje, da ima otekle prsi, spolne organe, mehko glavico, modrikasto kožo, toda to vse je naraven pojav, ki sčasoma izzveni.

Kaj potrebuje?

Novorojenčkove primarne potrebe so hranjenje, spanje in nega ter skrb. Počasi spoznava, da je prišel na svet, v katerem bodo poskrbeli zanj. Dojenčki tako kot odrasli imajo svoj značaj. Nekatere lahko hranite po točno določenem urniku, takoj zaspijo, drugi pa pač za to potrebujejo več časa. Najbolje bo, da se prilagodite dojenčkovim potrebam in tako ustvarite nekakšno skupno rutino.

Najpomembneje je, da se odzovete na njegove potrebe, ne glede na to, kako ste izčrpani. Slej ko prej bo tudi to obdobje minilo in otrokove zahteve se bodo spremenile.

Kaj zmore?

Novorojenčki se še ne igrajo, ampak uživajo v tem, da raziskujejo svet okrog sebe z očmi, ušesi in telesom. Vzemite si čas za otročka in se z njim pogovarjajte. Vaš glas že tako ali tako pozna, saj ga je slišal, ko se je razvijal in rasel v maternici. Prav tako se lahko z njim veliko pogovarja tudi očka, ker mu je blizu.

Dojenček vidi predmete na razdalji od 20 cm do 25 cm, zato vam predlagamo, da ga, ko ga držite v naročju, gledate od blizu. Opazoval bo vaš obraz, medtem ko ga boste vi ljubkovali, se z njim pogovarjali in mu peli.

Dojenček

(Foto: Pixabay)

Pri treh tednih

Ko bo dojenček star tri tedne, boste že vzpostavili neko rutino spanja in prehranjevanja. Presenečeni boste sami nad sabo, kako dobro vam bo šlo od rok prepoznavanje otrokovih želja in potreb.

Večkrat bo jokal, mogoče bo dlje časa pokonci, tudi približno eno uro. Opazili boste, da preučuje vaš obraz, vam prisluhne, ko govorite in se tudi pomiri. Spuščal bo različne zvoke in tako tudi pokazal, kako je navdušen nad vašim govorjenjem. Čebljanje, blebetanje je prvi način jezikovnega izražanja. Odgovorite mu tako, kot da imata zanimivo debato, odgovarjajte in sprašujte.

Na koncu dneva bo malce kaotično. Ne bo delovalo, kot da ste nekaj dosegli, saj bo vaš otroček nemiren. Poskušajte ga razumeti, težko se je izklopiti, težko je odmisliti vse, kar se zanimivega dogaja okrog njega.

Imel bo večji nadzor nad glavo in ne boste imeli več občutka, da je tako krhek, toda še vedno bo potreboval oporo med držanjem v naročju. Zgornji del telesa bo močnejši, uspelo mu bo celo dvigniti glavico. Opazoval bo premikanje svoje roke pred očmi in četudi ne bo imel popolne kontrole nad rokami, bo že imel izboljšano kontrolo nad očmi in bo gledal in gledal predmete okrog sebe.

Pri dveh mesecih

Še vedno boste kdaj pa kdaj kaj glede dojenčka ugibali, ampak vseeno bodo njegove potrebe po spanju in prehranjevanju predvidljivejše.

Počasi bodo prvi izpuščaji, otekline, ki so vas ob rojstvu presenetile, izzvenele in vaš dojenček bo videti kot model z naslovnice. Vedno znova vam bo podaril nasmešek, z vami bo vodil dolge 'pogovore' in bo čebljal v vaši prisotnosti.

Igrača

(Foto: Pixabay)

Ugotovili boste, da se v družbi mame in očeta počuti odlično, malce manj pa ob tujcih. Še več in pozorneje bo opazoval vse ljudi okrog sebe.

Imel bo večji nadzor nad glavo, ko ga boste pestovali. Rad ima, da ga nosite tako, da je podprt in da vidi, kaj se dogaja okrog njega. 'Pasenje kravic' bo pogostejše in pri tem bo užival. Tako bodo njegova ramena postajala močnejša in okrepil bo tudi vratne mišice za držanje glave. Zmožen se bo prekucniti s trebuha na hrbet. Prav tako zna razpreti dlan in jo tudi zapreti, skrčiti in stegniti roko. Igrače bodo postale njegov svet.

Ko se mu boste nasmehnili, vam bo nasmešek vrnil. Proti koncu dneva bo več jokanja in nemirnosti, kar je lahko stresno, zato je zdaj skrajni čas, da vam na pomoč priskoči otrokov očka ali kdo drug. Če ga boste imeli ves čas ob sebi, prižetega na prsi, boste zmanjšali minute jokanja.

Zdaj je čas, da dobro pogledate otrokove oči, njihova barva se bo ustalila. In ne skrbite, če ima kakšno zdravo gubico na rokah, nogah, podbradek, to je samo dokaz, da se zdravo razvija in raste.  

Sponzorirana objava