dominvrt

Tako boste pomirili dojenčka

ŠOLA ZA STARŠE
0
23.05.2018, 8:06

Dojenčki zelo hitro izrazijo svoja čustva z jokom in ponavadi tolažba predstavlja staršem pravi izziv. Pomembno je, da takrat ostanete mirni in poiščete ustrezen način, ki bo pomiril razdraženega otročka. Vedite, da se to ne bo zgodilo hitro, morate biti vztrajni. Sčasoma boste spoznali, kakšno tolažbo potrebuje.

Tako boste pomirili dojenčka

Jokanje
Jokanje/ FOTO: Profimedia

Zakaj so dojenčki tako čustveni?

Ko dojenčka prevzamejo čustva, ko ima preveč vsega, lahko začne jokati. S tem vam nekaj sporoča: mogoče je preutrujen in rabi spanec, tišino, mir, mogoče ima polno pleničko, mogoče je čas za kašico, mogoče ga bolijo dlesni, ker mu izraščajo zobki, mogoče ga utesnjuje oblačilo ... Vedeti morate, da solzice lahko pridejo na plan tudi, če mu je dolgčas, če je jezen, užaljen, osamljen, če ga je strah. Jok je lahko tudi eden prvih znakov, da bo zbolel.

Skratka, vzroki so lahko številni, vi morate ugotoviti, zakaj neutolažljivo joka, da ga lahko potolažite.

Načini, kako lahko potolažite jokajočega dojenčka

Dovolite mu, da izrazi svoja čustva.

Če otrok izbruhne v jok, potem morate vedeti, da je to znak, da so ga preplavila čustva in da ima vsega preveč. Če mu boste govorili, naj preneha jokati, vas mogoče sploh ne bo slišal, lahko pa bo začel jokati še intenzivneje. Dovolite mu, da izrazi svoja čustva, vi pa mu ponudite naročje za tolažbo, ramo za jokanje.  

Pestujte in zibajte ga v naročju.

Stisnite otročka v naročje in ga počasi v ritmu zibajte. Naj začuti vašo bližino in toplino. Najmlajšega si lahko položite na prsni koš in mu dovolite, da prisluhne vašemu dihanju, utripu srca, ki ga bo prav tako umiril.

Pojte mu pesmico.

Ko neutolažljivo joka, mu lahko zapojete pesmico, ki ste mu jo prepevali še, ko je bil v vašem trebuščku. Zelo popularna in nežna pesmica je: ''Ti si moj sonček, moj zlati sonček, s teboj sem srečna, s teboj sem mlada. In če še ne veš, kako te ljubim, naj povem ti, da rada te imam.''

Plešite z njim po stanovanju.

Otroci imajo radi glasbo, zato lahko prižgete radio in poslušate pesmi. Mogoče pa že imate CD z otroškimi pesmicami? Ne bo odveč, če ga vzamete v naročje in z njim zaplešete. Ne svetujemo vam, da začnete plesati rock'n'roll, temveč umirjeno prestopanje z ene noge na drugo, počasen valček, bo odgnal žalost stran.

Trepljajte ga po hrbtu ali trebuščku.

Dojenčka položite na previjalno mizo ali igralno podlogo, da 'pase kravice'. Takrat ga lahko malce potrapljajte po hrbtu. Trepljajte ga lahko tudi po trebuščku ali ritki.

Duda
Duda/ FOTO: iStockphoto

Dajte mu njegovo najljubšo igračo, 'ninico', dudo.

Mogoče potrebuje samo malo nežnosti. Ne doseže svoje najljubše igrače? Dajte mu jo v roko in naj se stisne k plišastemu medvedku ali najljubši 'ninici', ki jo je dobil ob prihodu na svet.

Dojenček ima močan sesalni refleks, potolažite ga lahko tudi z dudo, s sesanjem vašega mezinca ali otroškim grizalom.

Pogovarjajte se z njim, pokažite mu nekaj novega, zanimivega.

Čeprav je tako majhen, ga zanima vse, kar se dogaja okrog njega. Če joka, ga lahko zamotite tudi tako, da mu pokažete nekaj novega, zanimivega. Zunaj je lahko to ptica, ki je pravkar priletela v bližino vozička, avto, ki je oddrvel mimo vas. Doma se osredotočite na nekaj, kar je živih barv, recimo vazo, prt, šopek rož ali ropotuljico.  

Privoščite mu masažo.

Če sumite, da joka zaradi kolik, mu privoščite masažo trebuščka. Odprite pleničko, dvignite bodi navzgor in ga s krožnimi gibi po trebuhu umirite. Pomagajte mu, da se znebi bolečine in da ga ne bodo več mučili vetrovi ter krči.

Podojite ga.

Če se otrok doji, ga pristavite k dojki, čeprav ni lačen. Njegov podoj bo le tolažba.

Zavijte ga v štručko.

Še posebej novorojenčki imajo radi, da jih zavijete v štručko, da se počutijo varno, tako kot so se v maternici. Za to lahko uporabite tetra plenico ali otroško odejico. Glejte samo, da ga ne zavijete premočno ali v predebelo, grobo tkanino, kajti v nasprotnem primeru lahko izzovete še večji jok.

Masaža
Masaža/ FOTO: Profimedia

Skupaj posesajta stanovanje.

Zvok sesalnika bo pomiril vašega jokajočega otročka. Ni nujno, da ste zelo natančni pri sesanju, bodite previdni, da vam otroček ne pade iz rok. Pomembno je, da ga zvok umiri.

Poglejta se v zrcalo.

Ko bo v zrcalu zagledal še enega dojenčka in vas, se mu bo na obrazu pričaral nasmešek.

Položite ga v voziček in pojdita na sprehod.

Enakomerno pozibavanje po pločniku, kamenčkih, gozdni poti ga bo umirilo, tako da bo zaspal. Če ne morete vsakič, ko joka, skočiti ven, imate lahko voziček razstavljen tudi doma in ga samo zapeljete gor in dol po hodniku.   

Sponzorirana objava

Med velikonočnimi prazniki bo tudi vreme praznično
Oranžni zmaji ostajajo odbojkarski vladarji: 'Vsa ...
Zvezdnik popolnoma spremenil videz
Razplet, ki ga sodniki niso želeli videti
13 stvari, ki jih vaše telo govori o vašem zdravju
Nepogrešljiva priloga velikonočne pojedine
Meg Ryan pretiravala z botoksom
Kdo zasluži več? Luka Dončić, Jan Oblak, Anže ...
Kakšna oblačila niso primerna za vrtec, kakšna pa ...
Policija opozarja: Ste v reži bankomata našli ...
Moderni načini barvanja pirhov
Prima sladica vas bo navdušila