Spanje

(Foto: Pixabay)

Ustvarite udobno spalno okolje

- V otroški sobi nikakor ne sme biti pretoplo, najbolje bo, da se temperatura vrti okrog 18 stopinj Celzija. Preden otroka položite v posteljico, odprite okna na stežaj in prezračite. Takoj bo zaspal, če bodo okoliščine zanj dovolj udobne in se bo v posteljici počutil domače.

- Ne pretiravajte z oblačili. Otrok naj ima na sebi eno plast oblačil, in sicer bombažnih, ne pretoplih, da se ne bo še dodatno potil. Če spi v spalni vreči, ga ni treba še pokrivati z debelo odejo.

- Otroška soba s posteljico naj bo urejena, na tla lahko položite toplo in mehko preprogo, stene okrasite z risanimi junaki. Prevladujejo naj nežni in umirjeni toni barv. Pohištvo in preproga v prostoru bodo omili zvoke iz sosednjih sob in stanovanj, dojenček pa bo lažje zaspal.

- V sobi zagrnite zavese in ugasnite luč. Ustvarite sproščujoče vzdušje. Če je otroka strah teme, lahko prižgete majhno nočno lučko ob postelji. Obstajajo tudi takšne, ki svetijo vso noč in jih priključite v vtičnico. Ko bo sobo zajel mrak, bo otrok spoznal, da je čas za spanje.

- Iz kopalnice se lahko v otroško sobo sliši ropotanje pralnega stroja, iz kuhinje pomivalnega stroja. Ko gre otrok spat, ni prav, da vsi ostali družinski člani utihnete. Če morate takrat posesati stanovanje, to tudi storite, saj so takšni zvoki pravzaprav za dojenčka uspavalni.

Poskrbite za varnost

Starši se nenehno sprašujejo, ali je med spanjem  otroček dovolj varen, hodijo ga preverjat, ali še diha. Po šestem mesecu starosti se možnosti za sindrom nenadne smrti zmanjšajo. Otrok prav tako ne bo ležal pri miru v posteljici, ampak se bo s hrbta obrnil na trebuh, se kotalil po postelji.

- Za otroka izberite kakovostno posteljo, ki ustreza varnostnim standardom. Kupite jo v trgovini z otroško opremo, kjer vam bodo dali garancijo, da so vsi deli postelje varni.  

- Svetujemo vam, da dodatna pregrinjala, odeje, vzglavnike, plišaste igrače umaknete iz otroške postelje.

- Kajenje v otroški sobi je strogo prepovedano.

- Vzmetnica naj bo kakovostna, ustrezne velikosti, da med ograjico in ležiščem ne bo luknje. Postelja naj bo lepo postlana, brez gub.

- Ležišče naj bo spuščeno, da otrok ne more preplezati ograjice, stranic postelje.

Spanje

(Foto: Pixabay)

Večerna rutina

Vaš otrok se bo navadil spati tam, kjer ga boste položili. Če ga boste uspavali vedno v naročju, mu bo tako tudi všeč. Če ga boste zvečer položili v posteljo, bo tam tudi zaspal.

Novorojenček se bo sicer zbujal vsake tri ure, toda pri štirih mesecih se bo že navadil, da samostojno zaspi nazaj. Spal bo približno brez zbujanja od šest do 12 ur.

Večerna rutina z otročkom naj vključuje: kopanje, 'cartanje' v postelji ali stolu za dojenje, petje uspavanke, branje pravljice in stiskanje k 'ninici'.  Ko se bo otrok naučil ponoči uspavati brez tega, da vas pokliče z jokom, se boste vsi skupaj zjutraj zbudili spočiti in naspani.

Sponzorirana objava