Nekatere stavke si bodo vaši otroci zapomnili celo življenje. In mogoče jih bodo govorili tudi svojim otrokom. Mamica treh se močno zaveda, kako zelo je pomembno, kaj govorimo našim najmlajšim. Zato vsak dan svojim srčkom pred odhodom v šolo in vrtec pove: "Rada te imam. Nikomur te ne dam, ker rada te imam!" To je njej govorila njena mama in njej mogoče njena babica. "Verjetno bodo to govorili moji otroci svojim," pravi.

Mama in hči

Otrokom govorite lepe stvari. Zapomnili si jih bodo za celo življenje. (Foto: Profimedia)

Mamici petletne punčke se zdi pomembno, da bo njena hčerka vedela, da so napake dopustne. Ko je žalostna zaradi neuspeha, ji vedno pove: "Vsi delamo napake, to je človeško. Nič ni narobe, če ti je spodletelo. Važno je, kako se boš pobrala. Rada te imam."

Očka svojima dvema nadobudnima fantoma - šest in štiriletniku - večkrat pove, da je ponosen nanju. Obenem jima skuša vlivati samozavest z besedami, da sta pogumna, edinstvena, neverjetna. Z njima skuša zgraditi karseda lep odnos, tako kot ga ima tudi sam s svojim očetom.

Mamica šestletnika in dvoletnice ima kar nekaj naukov, ki jih deli z otrokoma:

- "Prav je, da pokažeš, če si jezen. Joči, ko si žalosten, in smej se, ko si vesel. Vedno te bom imela rada."
- "Hvala, ker mi pomagaš."
- "Povej, kar si misliš. Z ničemer me ne moreš tako prizadeti, da bi te nehala imeti rada."
- "V življenju sem očitno naredila veliko stvari prav, da sem za nagrado dobila tebe."
- "Vedno imaš možnost, da izbiraš in se odločiš."
- "Ne obupaj, če te nekaj veseli."
- "Razumem, da zdaj želiš mir. Če me rabiš, sem tukaj."
- "Nikoli se ne norčuj, če kdo česa ne zna. Vsi se moramo naučiti. Enim uspe prej, drugim pozneje."
- "Pridi, skupaj bova lažje."

Samozavest je treba zgraditi

Zagotovo se spomnite lepih stvari, ki so vam jih izrekale vaše mame in očetje, pa tudi babice in dedki. Upamo, da so vas spodbujali in gradili vašo samozavest. Ker vas bodo nekatere njihove besede spremljale celo življenje, je zelo pomembno, kaj izrekate vašim otrokom. Namreč, tudi od vaših besed je odvisno, v kakšnega človeka bo zrasel.

Samozavest ni prirojena vrlina, ampak se oblikuje skozi vzgojo in odraščanje. Predpogoj za razvoj samozavesti pri otroku je občutek, da se počuti ljubljeno. Strokovnjaki so prišli do zaključkov, da se težave s samozavestjo pokažejo pri otrocih okrog desetega leta. Obstajajo pa tehnike, s katerimi lahko starši spodbudijo otroka, da si ustvari pozitivno sliko o sebi.

Preberite še: Starši morate to vedeti!

Z ustvarjanjem pozitivne slike o sebi bo imel otrok boljši uspeh v šoli, lažje se bo vklopil v družbo in družino. Vse se bo pozneje odražalo tudi v njegovem vedenju v odrasli dobi. Spodaj vam ponujamo nekaj lepih povedi, ki naj jih vaši otroci slišijo vsak dan. Plakat si lahko natisnete TUKAJ.

Plakat

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.