Mala kepica, ki se bo na začetku najlepše počutila v varnem maminem naročju, bo kmalu hotela odkrivati svet, za začetek pa svoj novi dom. Ker je čisto vsak gib otroka težko nadzorovati, je še kako pomembno, da mu ustvarimo čim bolj udobno in varno bivalno okolje ter ga tako kolikor je mogoče zaščitimo pred morebitnimi nevarnostmi.

Poskrbite, da bo vaš dom varen

(Foto: Profimedia)

Kako pripraviti dom na prihod novega družinskega člana?

Priprava na novega družinskega člana vključuje tudi pripravo stanovanja. V primeru, da je sindrom gnezdenja že za vami, potem je stanovanje prepleskano, pospravljeno, mini oblačila zlikana in otroška soba opremljena s tisoč in enim dodatkom. Morda manjka le še slikica otroka, ki bo tudi kmalu stala na svojem mestu. Pa je res vse na svojem mestu? Ste pomislili tudi na varnost? V nadaljevanju preverite, kaj vse morate v domu umakniti, zaščititi in preurediti, da kar najbolje poskrbite za otrokovo varnost.

• Čudovita steklena vaza na tleh dnevne sobe mora stran in vse ostalo, kar otrok lahko razbije, prevrne ali zaužije. Nakit in druge drobnarije naj bodo izven dosega otroka. Lično urejene škatle so morda dobro odlagališče za drobnarije, ampak pospravite jih tako, da jih otrok ne bo našel. Z njegovo starostjo naj se tudi polica viša oziroma ne pozabite, da mu bo tudi stol enkrat prišel prav. Vaših stvari takrat mogoče res ne bo več pojedel, pa vseeno dobro skrijte predmete, ki jih nočete deliti z otrokom. 

• Kuhinja je najljubši prostor za marsikoga in hkrati tudi najbolj nevaren. Opekline, oparine, noži in štedilnik. To je samo nekaj zadev, pri katerih je treba poskrbeti za primerno zaščito. Do opeklin in oparin najpogosteje pride ravno v predšolski dobi otroka. Otrok nase hitro prevrne vrelo juho, čaj ali prime pečico, ko iz nje slastno diši. Priporočljivo je, da ne pustimo otroka samega v kuhinji, medtem ko pripravljamo kosilo. V tem času lahko pozabimo tudi na opravilo v kopalnici, no vsaj v miru ga ne bomo opravili, ker bo otrok moral z nami.

• Prt na mizi je tudi bolje odstraniti, ker ravno zaradi njega veliko stvari pristane na tleh ali še hujše - na otroku. Otrok, ki še potrebuje otroški stolček za veselo hranjenje, naj bo vedno pripet s pasom. Zmazka na steni vedno ne boste mogli preprečiti, razen če imate pralno barvo na stenah. 

Poskrbite, da bo vaš dom varen

(Foto: Profimedia)

• Gospodinjski aparati naj bodo izklopljeni ali pa naj imajo vgrajena varovala za zaščito pred otrokom. Varovala lahko uporabite tudi za predalnike, kjer so spravljeni noži, rezalniki, škarje in ostala posoda. Za prvo silo si lahko pomagate tudi z elastikami, ki jih ovijete okoli ročajev. Na štedilnik položite varovalno mrežo ali postavite varovalno zaščito, ki je narejena kot manjša ograja, še posebej primerna za električni štedilnik. 

• Čistila je najbolje imeti pospravljena v omari ali predalniku, ki se lahko zaklene. Na ostre robove lahko namestite ščitnike ali pa v stilu "sam svoj mojster" naredite penasta varovala. Iz pene izrežete primeren kos, s katerim obložite ostre robove. Pohištvo, ki se lahko prevrne, dodatno pritrdite ali pa kupite bolj varno pohištvo. 

• Določeni materiali ali barvila, ki se uporabljajo v domu, včasih niso najboljša izbira, saj lahko povzročajo občutljivim tudi kakšne nevšečnosti, kot so alergije.

• Vtičnice otroci naravnost obožujejo in z veseljem odkrivajo, kaj se skriva v tistih dveh luknjicah, zato na vse namestite zaščito. Kable lahko zvijete in prilepite z lepilnim trakom na računalniško mizo. Tako ne bodo viseli čez mizo in vabili otroka k cirkuškim vragolijam, saj to res ne bi bila predstava, ki bi si jo želeli videti. 

• Mreža za komarje ni nujno samo zaščita pred komarji. Dovolj močna mreža je lahko tudi zaščita pred idejami otroka, kot je letenje (še posebej, če rad gleda risanke s superjunaki). Še boljše je, da na okna vgradimo tako zaščito, da se odprejo le nekaj centimetrov. Kljub vsemu pa ne puščajte otroka samega na balkonu ali pri oknih, ki jih lahko doseže (tudi s kakim stolom ali drugim predmetom), za vsak slučaj.

• Stopnice lahko zaščitite z varnostno ograjo, da otrok ne more do njih. Za starejše otroke pa je dobro imeti ograjo ob stopnicah za oprijem. Zdrse preprečite s primernimi materiali. 
Nedrseča podlaga ni samo za otroke, ampak je primerna za vse družinske člane. Tako kot nerodnim mamicam ali očetom, lahko pride prav tudi dedkom in babicam, ko je v uporabi "babica servis" oz. ko stari starši čuvajo otroke. 

Poskrbite, da bo vaš dom varen

(Foto: Profimedia)

• Vodne igrače za otroke so lahko nevarne, saj so pravo leglo bakterij, če ostaja voda v njih. Zato jih je dobro vedno znova popolnoma posušiti. Nekatere manjše vodne igrače pa niso primerne za mlajše otroke, saj jih lahko tudi zaužijejo.

• Kar se kopalnice tiče, pa vam toplo polagamo na srce, da nikoli, ampak res nikoli majhnega otroka ne puščajte samega v vodi. Dojenček se lahko utopi že v zelo nizki vodi.

• Tudi določene vrste rož so lahko strupene, če jih otrok zaužije. Preverite, katere rastline vam lepšajo dom, in mogoče se boste morali od kakšne rožice tudi posloviti.  

Za pripravo varnega okolja za otroka imate še čas, če ste ga pravkar prinesli iz porodnišnice. Stanovanje je verjetno opremljeno z napisi "dobrodošlice", baloni, ampak še prehitro se bo to mirno in občasno jokajoče bitje začelo plaziti, hoditi itd. in takrat je dobro, da ste pripravljeni na vse dogodivščine, ki vas čakajo z vašim otrokom v varnem zavetju doma.

Sponzorirana objava

Poskrbite, da bo vaš dom varen

(Foto: Profimedia)