Priprave na novega družinskega člana so nekaj najlepšega, vseeno pa bodoče mamice ne smete pozabiti tudi nase. To je obdobje, ko se lahko prepustite razvajanju in negovanju. Če boste poskrbele zase in za svoje dobro počutje, boste pravzaprav veliko naredile tudi za malo bitje, ki si zasluži predvsem srečno in zadovoljno mamo.

Ena od manj zaželenih stvari, ki doleti večino nosečnic, so zagotovo strije, ki jih ima kar 75 odstotkov nosečnic. V prvi vrsti si ne dopustite, da bi vas spravile v slabo voljo. Raje jih preprečite ali vsaj omilite. Začnite že danes!

Kaj so pravzaprav strije?

Strije se najpogosteje pojavijo na trebuhu, prsih, stegnih in zadnjici. Za njihov pojav ne poznamo natančnega vzroka, ampak nastanek je verjetno posledica dedne nagnjenosti, slabšega vezivnega tkiva in hormonskih sprememb.

So kožne razpoke oziroma proge, ki nastanejo ob raztezanju kože, in se pogosto pojavijo v nosečnosti. Najprej so rdeče, rožnate barve, sčasoma pobledijo oziroma so vidne kot bele črte. So predvsem estetski problem in lahko negativno vplivajo na samopodobo. Največkrat so široke do 12 milimetrov.

Preberite še: To morate naučiti otroka, da se bo lepo vedel za mizo

Kako jih preprečiti?

Trebuh

Strije ima kar 75 odstotkov nosečnic. (Foto: iStock)

V nadaljevanju bomo razkrili nekaj učinkovitih nasvetov, ki naj vam služijo kot orožje v boju proti strijam. Ne obremenjujte se preveč, ker gre v večini primerov za čisto normalen del materinstva in za popolnoma naraven pojav, ki ga je mala kepica v vašem naročju vredna.

Vseeno pa vemo, da danes živimo v času, ko so mamice še toliko bolj obremenjene z videzom. Želijo si biti najboljše, zato veliko bolj skrbijo zase kot nekoč … In prav je tako, saj morate biti srečne. Skrb zase je ravno tako pomembna kot skrb za vašega otroka.

● Raznovrstna in zdrava prehrana

Prehrana ima velik vpliv na počutje in tudi na telo. V času nosečnosti ji namenite še več pozornosti, da ne bo nič primanjkovalo niti vam niti vašemu otroku. Uživati morate čim bolj raznovrstno prehrano z bogato hranilno vrednostjo, ki vsebuje veliko vitaminov in mineralov: polnozrnate izdelke, veliko zelenjave, sadja, rib … in ne pozabite na maščobe, saj imajo maščobne kisline pozitiven vpliv na čvrstost in elastičnost kože. A izbirajte zdrave, kot jih na primer najdemo v ribah, hladno stiskanih oljih, oreških in tako dalje.

● Pazite na težo

Zmotno je mišljenje, da mora nosečnica jesti za dva. V resnici mora misliti na dva pri izbiri živil, ki vplivajo tudi na malo bitjece. Zato priporočamo zmernost in red pri prehranjevalnih navadah. Ne izpuščajte zajtrka, jejte vsaj pet obrokov na dan in izogibajte se velikim količinam sladkorja.

Med nosečnostjo je priporočljivo postopno pridobivanje na teži, da se koža lažje prilagaja. Pazite, da ne boste pridobile še preveč kilogramov; naj ne gre preko 10, 15 kilogramov. Vaš trebuh bo v vsakem primeru zrasel, lahko tudi do 130 centimetrov, kar je že tako velik izziv za kožo.

Pomembno je, da ostanete aktivni, razen če vam zdravnik oziroma ginekolog ne predpiše drugače. Hodite na sprehode in izbirajte aktivnosti, ki so primerne za nosečnico. Šport izboljša elastičnost kože, ki je ključna v boju proti strijam. Nosečnost ni bolezen, zato se ne omejujte pri običajnih dejavnostih.

● V svoje telo vnesite dovolj tekočine

Najboljša izbira je zagotovo voda, ki poskrbi za naravno čiščenje telesa in za navlaženost kože. Suha koža je namreč še toliko bolj nagnjena k strijam. Tudi, če nimate občutka žeje, ne pomeni, da vaše telo ne potrebuje tekočine. Občutek žeje se namreč pojavi šele ob dehidraciji telesa. Pri sebi imejte vedno stekleničko vode in ne pozabite spiti vsaj 1,5 litra na dan. Namesto vode si lahko privoščite tudi nesladkan čaj, medtem ko ne pretiravajte s kavo.

● Nega kože

Proti strijam pomagajo redno vlaženje kože, piling in masaža. Hidracija izboljšuje vezivno tkivo in deluje preventivno. S pilingom boste odstranili odmrle celice kože, da bo videti kot prenovljena. Vsakodnevno si tudi vtrite kremo ali olje (proti strijam) na problematične dele telesa.

Na trgu je malo morje izdelkov. Pomembno je, da je krema oziroma olje dovolj hranljivo, da je namenjeno vlaženju in da izboljšuje elastičnost kože. Nanesite ga večkrat na dan po potrebi.

Masaža bo dobro prekrvavila telo. Lahko jo spremenite v lepotni ritual, ki bo zmanjševal tudi negativne posledice stresa. Naj vam pomaga bodoči očka, saj je prav, da se malo bolj pustite razvajati, predvsem v času nosečnosti.

Preberite še: Do tega najpogosteje pride v predšolski dobi otroka, zato ga ne puščajte samega v kuhinji

Strije po porodu

Večina žensk se strijam težko popolnoma izogne. Lahko pa vsaj omili lepotno napako z nasveti, ki smo jih do zdaj že omenili. Ena od možnosti so tudi lepotnim kirurški laserski posegi. Običajno je treba opraviti vsaj štiri, po možnosti, ko so strije še v začetni fazi, torej rožnate.

Torej, če povzamemo, obstajajo številne rešitve v boju proti strijam. Ampak najbolj pomembno je, da ne pozabite, da ste kljub strijam lahko videti čudovite, če se boste tako tudi počutile.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.